Volkskrant OchtendVrijdag 19 juni

Volkskrant Ochtend: Nederland waarschuwt Brussel aan de vooravond van de EU-top: U zult heel vaak néé van ons horen | Zo beraamden zes Arnhemmers een aanslag – terwijl de politie meeluisterde

Redactie
EU-president Charles Michel (links) vanuit Brussel in een videoconferentie met de voorzitter Europese Commissie Von der Leyen en regeringsleiders Beeld EPA
EU-president Charles Michel (links) vanuit Brussel in een videoconferentie met de voorzitter Europese Commissie Von der Leyen en regeringsleidersBeeld EPA

Terwijl u sliep

Nederland waarschuwt Brussel aan de vooravond van de EU-top: U zult heel vaak néé van ons horen
Vrijdag schuiven ze aan voor hun vijfde online EU-top sinds de lockdown. 27 regeringsleiders en vier EU-voorzitters die strijden over twee megageldpotten (1.850 miljard euro in totaal) met één doel: de coronarecessie – de grootste economische krimp sinds de Tweede Wereldoorlog – het hoofd te bieden. De leiders weten zich gevolgd door ruim 450 miljoen Europese burgers.

Valt straks het doek voor het Pensioenakkoord?
Na jaren onderhandelen is het vrijdag erop of eronder voor het Pensioenakkoord. De afvaardiging van vakbondsleden van de FNV beslist vrijdagochtend of de pensioenhervorming doorgaat. Dat doet ze op het allerlaatste moment.

Facebook verwijdert bericht Trumps campagneteam met nazi-symbool
Facebook heeft berichten van het campagneteam van president Donald Trump verwijderd vanwege het gebruik van de omgekeerde rode driehoek, het symbool dat communisten en andere politieke gevangenen moesten dragen in de nazi-concentratiekampen.

Premier: Australië getroffen door maandenlange cyberaanval, uitgevoerd door ‘machtig land’
Australië wordt momenteel getroffen door een grote, professioneel uitgevoerde cyberaanval die al een paar maanden duurt. Volgens premier Scott Morrison is de aanval zo goed georganiseerd en zo grootschalig, dat er een machtig land achter moet zitten.

Vandaag in het nieuws

De viering van de afschaffing van de slavernij in de VS staat vandaag vooral in het teken van Black Lives Matter. In Nijmegen begint de protest-estafette tegen racisme: dagelijks van 11.00 tot 20.00 uur. En in Amsterdam opent vandaag het grootste skatepark van Nederland (3.100 m2) op Zeeburgereiland.

Aanraders van de redactie

Zo beraamden zes Arnhemmers een aanslag – terwijl de politie meeluisterde
Vrijdag maakt de officier van justitie zijn eis bekend tegen zes terrorismeverdachten uit Arnhem, in het grootste terrorismeproces in jaren. De zes waren van plan om een aanslag te plegen op een festival. Hoe radicaliseerden ze zo sterk en hoe werden ze gestopt? Een reconstructie.

Hugo de Jonge: uit ambitie en ijdelheid zijn grote politici geboren
Hugo de Jonge is voor Bert Wagendorp een typisch gevalletje voordeel van de twijfel: huilt niet mee met de populisten voor electoraal gewin en belooft niet te regeren met Forum voor Democratie. Dat laatste zou niet eens mogelijk zijn: ‘Er is in ons land geen vergaderzaal groot genoeg om plaats te bieden aan zoveel verzamelde glorieuze eigendunk.’

Sneuvelt vandaag de rekenrente?
Jarenlang was de rekenrente een onaantastbare pijler onder de pensioenen, waarop alle gesprekken over een nieuw stelsel steeds stukliepen. Nu, in de schaduw van de coronacrisis, is ze dan toch aan het wankelen gebracht. Hoe is het zover gekomen? Een reconstructie in zes delen. ‘Met de kennis van nu hadden we het misschien anders gedaan.’

Hij stond op het hoofdpodium van Kralingen, maar niemand die Tamalone zich nog herinnert
Er is beeld noch geluid van zijn optreden en zijn naam stond verkeerd op de poster, maar Tamalone speelde écht op het hoofdpodium. Diederik Buijen hoopt dat zijn overleden broer nu de aandacht krijgt die hij verdient.

Tamalone, de artiestennaam van Michiel Buijen. Beeld Marie Van Der Donk
Tamalone, de artiestennaam van Michiel Buijen.Beeld Marie Van Der Donk

Waarom een agent misbruik maakt van politie-informatie
Elke agent heeft een berg met goud in z’n broekzak: een diensttelefoon met 24/7 toegang tot politie-informatie. Hoe verleidelijk het is om ook privé gebruik te maken van deze schatkamer, wordt duidelijk in de rechtszaak tegen ex-agente Samira. Zij deed het twee jaar lang. Maar waarom? De motivatie is veelzijdig, ziet verslaggever Toine Heijmans.

‘Waarom zou een vrouw niet boos, geil of ambitieus mogen zijn?’
Wat een goede vrouw is, daarover krijgen vrouwen hun hele leven ideeën ingeprent. Geen wonder dat ze elkaar soms zo hard veroordelen, vinden journalisten Milou Deelen en Daan Borrel. In hun boek Krabben roepen ze op tot meer solidariteit.

Meer over