Volkskrant OchtendDonderdag 20 februari

Volkskrant Ochtend: Nederland luisterde jarenlang landen af dankzij superchip | Zeker acht doden bij twee schietpartijen in Duitsland

De Aroflex werd tussen 1976 en 1982 door Philips gebouwd voor Navo-landen. De geheime communicatie kon snel worden ontcijferd dankzij de superchip. Beeld Cryptomuseum.com
De Aroflex werd tussen 1976 en 1982 door Philips gebouwd voor Navo-landen. De geheime communicatie kon snel worden ontcijferd dankzij de superchip.Beeld Cryptomuseum.com

Terwijl u sliep

Nederland luisterde jarenlang landen af dankzij superchip
De Nederlandse inlichtingendienst heeft sinds eind jaren zeventig de geheime communicatie van tientallen landen kunnen kraken dankzij een speciaal ontwikkelde microchip. Philips was nauw betrokken bij de vinding.

Studentenorganisatie: middeninkomens hardst geraakt door leenstelsel
Studenten uit middeninkomengezinnen zijn het slechtst af met het leenstelsel. Zij krijgen veelal geen- of een lage aanvullende beurs, terwijl hun ouders relatief weinig bijdragen aan hun studiekosten. Deze groep is daardoor financieel slechter af dan studenten met ouders uit lagere- en hogere inkomensgroepen.

Minder complicaties bij geboorte, met dank aan een algoritme
Een computerprogramma dat vroegtijdig zwangerschapsrisico’s bij aanstaande moeders aanwijst, helpt verloskundigen ernstige complicaties rondom de geboorte te voorkomen. Maastrichtse onderzoekers ontwikkelden én testten een programma dat de kans kan verlagen op zwangerschapsdiabetes- en vergiftiging, zuurstoftekort bij de baby en sterfte. Het systeem draait in Limburg al op volle toeren.

Zeker acht doden bij twee schietpartijen in Duitsland
Bij twee schietpartijen in het Duitse Hanau zijn zeker acht doden en gewonden gevallen. In twee shishalounges zouden schoten zijn gelost. De vermoedelijke dader van de schietpartijen is dood aangetroffen in zijn woning. Dat meldt de lokale politie.

Vandaag in het nieuws

Hoogtepunt van het Weense balseizoen: de gala-avond in de Staatsoper met 5.150 gasten. Debat in de Tweede Kamer over de gecancelde verhuizing van de mariniers naar Vlissingen. Bouwers tekenen manifest voor belasting op grondstoffen en vervuiling in plaats van arbeid.

Aanraders van de redactie

Erik Staal in 2011, toen nog als bestuurder van Vestia. Hij trad af in januari 2012. Beeld  Guido Benschop
Erik Staal in 2011, toen nog als bestuurder van Vestia. Hij trad af in januari 2012.Beeld Guido Benschop

Erik Staal, oud-bestuurder Vestia, moet toch voorkomen wegens diefstal uit kas voor arme Zuid-Afrikanen
Acht jaar nadat Erik Staal, oud-bestuurder van woningcorporatie Vestia, hét gezicht was geworden van inhaligheid in de semipublieke sector, staat hij terecht. Hij zou een miljoen hebben gestolen uit een fonds voor arme Afrikanen.

Bijna een miljoen Syriërs zitten als ratten in de val in Idlib – of is er nog hoop?
In de Syrische provincie Idlib zijn bijna een miljoen mensen op de vlucht geslagen, maar ze kunnen geen kant op omdat Turkije de grens potdicht houdt. Zeven vragen over de grootste vluchtelingenstroom sinds het begin van het conflict in Syrië.

Alleen geld lost het lerarentekort niet op. Maar het helpt wel
In een zes uur durend debat ging het in de Kamer woensdag over het lerarentekort. Het geduld raakt op, zo bleek, zowel bij oppositie als coalitie.

Deze column gaat dus niet over Thierry’s wartaal
De column van Sheila Sitalsing had kunnen gaan over de wartaal van Thierry Baudet of de reactie van Lodewijk Asscher op Twitter, maar gaat gewoon weer over het CDA. ‘Vroeger liet het CDA zich koeioneren door de PVV, in de gedoogconstructie waarin CDA-ministers moesten kruipen voor Geert om de coalitie heel te houden. Tegenwoordig laat het zich chanteren door de hooligans van Farmers Defence Force die in nauw contact staan met FvD.’

null Beeld

Column: In 2000 verdwenen rodeloperfoto’s nog gewoon in de oudpapierbak
Filmrecensent Floortje Smit: Toen ze bij kringloopwinkel Opnieuw & Co nietsvermoedend een fotoalbum opensloegen, zagen ze foto’s van vele Hollywoodsterren, met daarnaast een raadselachtige dame. Weten jullie wie deze dame is, vroeg de winkel via Facebook. Vele reacties volgden.

Kantemir Balagov schept in Beanpole krachtige personages, subliem vertolkt door zijn acteurs ★★★★☆
De film toont het door beschadigde mensen bevolkte Rusland van na de oorlog, zonder heroïek of overwinningsroes.

Meer over