Volkskrant OchtendWoensdag 9 december

Volkskrant Ochtend: Nederland krijgt ‘nationaal coördinator discriminatie en racisme’ | Wat als zorgmedewerkers geen vaccin willen?

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Beeld ANP
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Nieuws

Racisme en discriminatie zijn overal, en moeten breed worden bestreden. Daarom wil minister Ollongren een ‘nationaal coördinator discriminatie en racisme’ benoemen én een zware adviescommissie. 

De stijgende coronacijfers zijn ‘sombermakend’. In plaats van de gehoopte versoepelingen dreigen zwaardere maatregelen voor de Kerst.

Niet de ouderen in de verpleeghuizen, maar de zorgmedewerkers in de ouderen- en gehandicaptenzorg zijn het eerst aan de beurt voor een coronavaccin. Maar wat als ze niet willen?

Bij een explosie in het winkelcentrum Beverhof in Beverwijk is woensdagochtend kort na 05.00 uur de achtergevel van een Poolse supermarkt fors beschadigd. Dat meldt de politie.

Shell wordt niet alleen in de rechtszaal belaagd omdat het bedrijf niet groen genoeg zou zijn. Managers klagen dat vergroening niet snel genoeg gaat en zeggen baan op.

De politie ontmantelt een methlab in het Gelderse dorp Achter-Drempt in mei. Daarbij werd de Mexicaan Fernando G. aangehouden. Beeld Persbureau Heitink
De politie ontmantelt een methlab in het Gelderse dorp Achter-Drempt in mei. Daarbij werd de Mexicaan Fernando G. aangehouden.Beeld Persbureau Heitink

Aanraders

Sinds twee jaar worden in Nederland veel drugslaboratoria ontmanteld – 41 tot nog toe – waar het zeer verslavende crystal meth werd geproduceerd.

Kerst verdraagt drie niet, schrijft Bert Wagendorp in zijn column. ‘Drie is een splijtend getal dat garant staat voor familieruzies die nooit meer goedkomen’. 

Hoe beleefden de familie De Bree corona met hun grote gezin? Nu staat Kerst voor de deur, en zitten ze thuis omdat een van de kinderen corona heeft

Een mijnbouwbedrijf blies in Australië erfgoed van de Aboriginals op, dat was de aanzet tot een nationaal racismedebat.

De Speld neemt het voortouw en luidt alvast 2020 uit. Met onder meer een interview met het volk, een 6 meter hoge middelvinger naar de zorg en 19 nieuwe spreekwoorden.

Verslaggever Toine Heijmans ging langs in Almelo, waar het in de gaarkeuken van Monique en Stephan van Baaren drukker is dan ooit. 

Meer over