Volkskrant OchtendVrijdag 26 juni

Volkskrant Ochtend: Nederland droogt uit: we moeten het water niet alleen bestrijden, maar ook leren vasthouden | Deze Poolse gemeente verklaarde zich als eerste vrij van ‘lhbt-ideologie’.

Verkoop van lachgas op straat tijdens de Amsterdam Pride van 2019. Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten
Verkoop van lachgas op straat tijdens de Amsterdam Pride van 2019.Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Vandaag in het nieuws

Tientallen dwarslaesies als gevolg van lachgasgebruik
Tientallen jongeren hebben in de afgelopen twee jaar een gehele of gedeeltelijke dwarslaesie opgelopen door het gebruik van lachgas. Het gaat om zeker 64 gevallen, maar vermoedelijk is dat aantal nog hoger.

De Nederlandse bodem blijft naar (mot)regen snakken
Ondanks enkele regenbuien in de maand juni blijft de grond in grote gebieden in Nederland kurkdroog. Momenteel is tweederde van de bodem in Nederland aanzienlijk droger dan normaal zou zijn in deze tijd van het jaar.

Het draait weer om geld in de Kamer: verdienen ‘onze zorghelden’ loonsverhoging?
Nu het aantal coronabesmettingen drastisch terugloopt, veranderen ook de Kamerdebatten. Donderdag draaide het als vanouds om geld: wel of geen hogere lonen voor ‘de helden in publieke sector’? ‘We komen lijnrecht tegenover elkaar te staan.’

‘KLM krijgt steunpakket van 3,4 miljard euro’
Luchtvaartmaatschappij KLM ontvangt een steunpakket van 3,4 miljard euro om de coronacrisis te overleven. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een melding op de site van zustermaatschappij Air France, die inmiddels is verwijderd.

Vandaag in het nieuws

De Hoge Raad doet uitspraak over het terughalen van IS-vrouwen en hun kinderen die naar Syrië gingen. Milieuactivisten gaan het kabinet oproepen duurzaam uit de coronacrisis te komen. En de C. Buddingprijs voor het beste poëziedebuut wordt bekendgemaakt. Er zijn vier genomineerden.

Een drooggevallen sloot in Ochten. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een drooggevallen sloot in Ochten.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Aanraders van de redactie

Zes vragen over de droogte: moeten we de kraan vaker dichtdraaien?
Het kan regenen wat het wil deze weken, te droog blijft het vermoedelijk de hele zomer nog. De Volkskrant beschrijft binnenkort in een serie dit complexe probleem. Maar eerst zes vragen over het onderwerp.

Zaterdag geen Tour in Nice, thuishaven van de zelfbegoocheling
Zaterdag zou in Nice de Tour de France van start zijn gegaan, schrijft Bert Wagendorp. Maar helaas: afgelast. ‘Misschien komt de Tour eind augustus naar Nice. Maar eind augustus is geen eind juni. Juni is belofte, eind augustus voel je de weemoed van de herfst aankomen.’

Tomasz Kitlinski en zijn echtgenoot Pawel Leszkowicz in een café in Lublin. 
 Beeld Piotr Malecki
Tomasz Kitlinski en zijn echtgenoot Pawel Leszkowicz in een café in Lublin.Beeld Piotr Malecki

Welkom in Swidnik, de eerste ‘lhbt-ideologie-vrije’ zone in Polen
Polen kiest zondag een nieuwe president. Cruciale thema’s in de verkiezingsstrijd: corona én lhbt. Het stadje Swidnik kroonde zichzelf tot ‘lhbt-ideologie-vrije’ zone, een voorbeeld dat inmiddels door ruwweg eenderde van het land is gevolgd.

Comedian Roué Verveer: ‘Het Surinaams swingt meer. In die taal ga ik he-le-maal los’
De eerste Surinaams gesproken show van Roué Verveer, uit 2013, wordt opnieuw uitgezonden op Keti Koti, de Surinaamse feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij (1 juli). Met Nederlandse ondertitels.

Masha Gessen vergelijkt Trump met Poetin: ‘Onrust en rellen zijn bruikbaar voor autocraten’
Met zijn openlijke invloed op de rechtspraak toont Donald Trump zich een ware autocraat, zegt Masha Gessen, auteur van Hoe overleef je een autocratie. En zo zijn er meer parallellen met zijn grote tegenvoeter Vladimir Poetin.

Roué Verveer.  Beeld Frank Ruiter
Roué Verveer.Beeld Frank Ruiter

Waarom de Koninklijke Bibliotheek geen ‘foute’ titels zal verwijderen
Hoewel de eerste insteek anders deed vermoeden, pleitte de solidariteitsverklaring van de Koninklijke Bibliotheek juist voor méér boeken, zag Margriet Oostveen in Den Haag. Ook ‘foute’. ‘Als mensen het eervol vinden, dan zeg ik altijd: het ís helemaal geen eer. Wij bewaren gewoon alles, ook Chick en Candy.’

Meer over