Volkskrant Ochtend: Na het feest volgt onzekerheid in Zimbabwe | Wordt Sotsji het Jalta van de Syrië-oorlog?

Goedemorgen. Een onwaarschijnlijk trio vredesduiven: de Russische president Poetin, de Iraanse president Rohani en de Turkse president Erdogan. Vandaag komen de drie regeringsleiders bijeen in het Russische Sotsji, om te proberen een einde te maken aan de oorlog in Syrië. Verder in de Volkskrant Ochtend: op bezoek bij de grootste bitcoinfabriek van Nederland.

De Russische president Vladimir Poetin begroet zijn vriend en Syrische ambtsgenoot Bashar al-Assad maandag in Sotsji. Beeld ap
De Russische president Vladimir Poetin begroet zijn vriend en Syrische ambtsgenoot Bashar al-Assad maandag in Sotsji.Beeld ap

Verlost van Mugabe: maar na het feestvieren volgt de onzekerheid
Zimbabwe is verlost van Mugabe, maar gaat ook een onzekere periode tegemoet. Voorlopig krijgt vice-president Mnangagwa het vertrouwen van het volk.

Apotheker gaat zelf medicijn tegen taaislijmziekte maken - tegen een fractie van de prijs
Een Haagse apotheker hoopt binnen drie maanden het veelbesproken medicijn orkambi tegen taaislijmziekte na te kunnen maken tegen een fractie van de prijs die fabrikant Vertex rekent. De benodigde grondstoffen zijn al onderweg vanuit China, waar apotheker Paul Lebbink de spullen via internet heeft besteld.

Zimbabwanen vieren feest voor het parlementsgebouw in Harare. Beeld afp
Zimbabwanen vieren feest voor het parlementsgebouw in Harare.Beeld afp

50PLUS praat 4,5 uur lang, PVV na 2 uur afgekapt bij nachtelijk marathondebat
Martin van Rooijen van 50PLUS wilde vijftien uur in de Tweede Kamer praten over de wet-Hillen, maar na ongeveer 4,5 uur kwam er een einde aan zijn inbreng. De PVV moest op last van Kamerleden na 2 uur van de aangevraagde twintig al stoppen omdat Edgar Mulder te ver van het onderwerp af raakte.

Feyenoord uitgeschakeld in Europa na vijfde nederlaag
Op een weinig opwindende avond in Manchester mocht Feyenoord tot de 88ste minuut de illusie koesteren van zijn eerste punt in de Champions League, editie 2017-2018. De kampioen van Nederland incasseerde toen alsnog een treffer van Sterling en is helemaal uitgeschakeld in Europa, na de vijfde nederlaag op rij in de continentale competitie.

Vandaag in het nieuws

Er zijn gemeenteraadsverkiezingen in Friesland, Groningen en Gelderland door herindelingen. De presidenten van Rusland, Iran en Turkije (Poetin, Rohani en Erdogan) praten in Sotsji over Syrië. Op het documentairefestival IDFA worden vanavond alle prijzen uitgereikt.

Aanraders van de redactie

Vonnis Mladic voltooit juridische revolutie die Joegoslaviëtribunaal is
Oud-legerleider Ratko Mladic hoort woensdag of hij levenslang krijgt voor 'Srebrenica'. Met de uitspraak zit het werk van het Joegoslaviëtribunaal er bijna op, na 24 jaar. Criminoloog Frederiek de Vlaming volgde de processen jarenlang en blikt terug en vooruit - naar een Syriëtribunaal? (+)

Sheila en de kat van de buren hebben geen vertrouwen meer in de Haagse politiek
'Alom schalde het rond: komt dat zien! Martin van Rooijen is van zins vanaf dinsdagavond in de grote vergaderzaal van de Tweede Kamer vijftien uur achtereen tekeer te gaan tegen het kabinetsplan om een subsidie voor mensen met een (bijna) afbetaald huis af te schaffen. Sensatie. Ophef. Geinig' Voor Sheila Sitalsing was het een poppenkastvoorstelling die bevestigde dat het nooit meer wat wordt met haar vertrouwen in de Haagse politiek. Lees hier haar column. (+)

Plusteken achter een artikel? Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Ratko Mladic. Beeld anp
Ratko Mladic.Beeld anp

Berry runt 'de eerste Nederlandse bitcoinfabriek voor particulieren'
Zelf geld maken, het klinkt als alchemie. Maar met digitale munten als de bitcoin is het mogelijk. Berry van Mourik runt naar eigen zeggen de grootste bitcoinfabriek voor particulieren van Nederland. (+)

In Sotsji botst de agenda van Assad op de westerse hoop voor democratie
In de Russische badplaats Sotsji praat een aantal regeringsleiders over een einde aan de burgeroorlog in Syrië. Maar de aanwezigen zijn wel héél erg op de hand van de Syrische heerser Assad. Of dat werkelijk vrede belooft? (+)

De Russische president Vladimir Poetin begroet zijn vriend en Syrische ambtsgenoot Bashar al-Assad maandag in Sotsji. Beeld epa
De Russische president Vladimir Poetin begroet zijn vriend en Syrische ambtsgenoot Bashar al-Assad maandag in Sotsji.Beeld epa

'Van ongewenste aanrakingen is mijn leven doorregen'
'Voordat ik hiernaartoe kwam, dacht ik: mijn leven, mijn carrière is helemaal gebaseerd op het vrouw zijn, ik speel voortdurend allerlei soorten vrouwen', zegt filmactrice Rifka Lodeizen (45). Maar actrice worden was nooit een meisjesdroom. 'Ik had als klein meisje geen idolen en dacht later vaak: waarom vragen ze mij, mijn vriendinnetje kan veel beter acteren.' (+)

Waarom overheidsmanagers het almaar moeilijker krijgen
'Politiek is management, kijk maar naar Mark Rutte, en kijk maar naar het aantal ex-overheidsmanagers in het nieuwe, monoculturele kabinet. Benieuwd hoe Ollongren straks de mondige burger uitlegt waarom er honderd miljoen euro is verdwenen in een mislukt ict-project voor de 'basisadministratie'', schrijft Toine Heijmans in de verslaggeverscolumn. (+)

Actrice Rifka Lodeizen. Beeld Imke Panhuijzen
Actrice Rifka Lodeizen.Beeld Imke Panhuijzen
Meer over