Volkskrant OchtendVrijdag 29 mei

Volkskrant Ochtend: Na de eerste golf: waar was de sterfte het hoogste? | Pijn klimaatbeleid valt reuze mee

Inwinning van bruinkool in Hambach.  Beeld AFP
Inwinning van bruinkool in Hambach.Beeld AFP

Terwijl u sliep

Wat kost een halve eeuw klimaatbeleid?
Het klimaatbeleid heeft Nederland tot nu toe met weinig kosten opgezadeld. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zal al het klimaatbeleid dat werd vastgesteld voordat vorig jaar het Klimaatakkoord tot stand kwam, 52 miljard euro kosten.

Rellen in Minneapolis, demonstranten steken politiebureau in brand
Demonstranten in de Amerikaanse stad Minneapolis hebben een politiebureau in brand gestoken. Zij hadden hekken omver geworpen en ramen gebroken om het politiebureau te kunnen binnendringen. Ook in andere Amerikaanse steden is het onrustig.

Jan van Zanen voorgedragen als nieuwe burgemeester van Den Haag
Jan van Zanen (58) is donderdagavond voorgedragen als nieuwe burgemeester van Den Haag. Hij is nu burgemeester van Utrecht. Den Haag was op zoek naar een opvolger voor waarnemend burgemeester Johan Remkes, die sinds oktober 2019 Pauline Krikke verving. Zij stapte op na een kritisch rapport over vreugdevuren die tijdens de jaarwisseling uit de hand waren gelopen.

Jan van Zanen. Beeld ANP
Jan van Zanen.Beeld ANP

Live: Omzet horeca sterk gedaald in eerste kwartaal 2020
De omzet van de horeca viel in het eerste kwartaal van dit jaar 14 procent lager uit dan een kwartaal eerder. Volgens het CBS is de horeca daarmee een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het gaat om de eerste omzetdaling in zeven jaar tijd.

Vandaag in het nieuws

Bij de Oostenrijkse hotels gaat vandaag de vlag uit: zij mogen weer gasten ontvangen. Het moederbedrijf van Douwe Egberts gaat naar de beurs van Amsterdam. En Lady Gaga komt – later dan gepland vanwege corona – met haar zesde studioalbum, Chromatica.

Aanraders van de redactie

Ad Verhoeven brengt zijn overleden vrouw Diny Verhoeven-Brouwers met de fiets naar het uitvaartcentrum in Beek en Donk. Begeleid door hun familieleden en fietsclub De Bosduvels. Beeld Gabriel Eisenmeier
Ad Verhoeven brengt zijn overleden vrouw Diny Verhoeven-Brouwers met de fiets naar het uitvaartcentrum in Beek en Donk. Begeleid door hun familieleden en fietsclub De Bosduvels.Beeld Gabriel Eisenmeier

Na de eerste golf: waar was de sterfte het hoogste?
Nu landen in Europa en Azië voorzichtig de weg van het normale leven weer inslaan, kan met enige omzichtigheid worden teruggeblikt op de eerste coronagolf. Welk land had het meest te lijden?

Column: Nederland is niet te klein voor de wolf, maar wel voor de idee van de Grote Boze Wolf
Volgens Bert Wagendorp maakte de wolf die is gezien in Brabant een tactische fout. ‘De wolf in kwestie heeft veel sympathie verloren door het zinloos ombrengen van meer schapen dan strikt noodzakelijk. Daardoor vinden wij het nu een ‘abnormale wolf’ die klaar is voor de psychiater.’

Even sigaretten halen over de grens kan je zomaar 250 euro kosten
Deze lente reist Volkskrant-journalist Remco Andersen langs de binnengrenzen van Europa. Op de Belgisch-Franse grens buigt men zich over de betekenis van het idee Europa.

Een jongetje heeft alle ruimte om te rennen. Beeld Nicola Zolin
Een jongetje heeft alle ruimte om te rennen.Beeld Nicola Zolin

Rimini zoekt wanhopig naar zonaanbidders
In Italië gaan de stranden weer open. Ook voor buitenlandse badgasten. Angst voor corona is niet nodig, bezweert de burgemeester, mede namens de plaatselijke middenstand. ‘Dit is het veiligste strand van Europa.’

Hoe de verkopers van het roemruchte ‘Straatnieuws’ straatschaamte kregen
Margriet Oostveen spreekt Straatnieuws-verkopers in een partytent achter een fietsenmakerij annex thuislozenvoorziening. Straatnieuws gaat als eerste straatkrant wereldwijd (er zijn er honderdveertig) volledig online verder, omdat verkopers zich schamen. Straatnieuws-verkoper Nico heeft zijn laatste papieren exemplaar zorgvuldig in een stuk plastic verpakt: ‘Ik dank mijn hele sociale leven hieraan.’

Museum de Fundatie gaat maandag weer open, maar komt het publiek wel opdagen?
Sneller dan verwacht kunnen de musea weer open, per 1 juni. Museum de Fundatie in Zwolle is er klaar voor. Maar komt het publiek wel opdagen?

Meer over