NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Misbruiktop: binnen de muren preekt de paus daadkracht, maar daarbuiten overheerst de woede | Israël schrijft geschiedenis met eerste private maanmissie

Slachtoffers van seksueel misbruik verzamelen zich buiten op het Sint-Pietersplein terwijl binnen in de Sint-Pietersbasiliek de top over het misbruik plaatsvindt.  Beeld EPA
Slachtoffers van seksueel misbruik verzamelen zich buiten op het Sint-Pietersplein terwijl binnen in de Sint-Pietersbasiliek de top over het misbruik plaatsvindt.Beeld EPA

Terwijl u sliep

OM wil vonnisafspraken met verdachten om procedures te verkorten
In een poging procedures te versnellen wil het Openbaar Ministerie vooraf met bekennende verdachten afspraken kunnen maken over de hoogte van de straf. Dit maakte OM-topman Gerrit van der Burg donderdag bekend op een congres over de rechtspraak in Den Haag. In veel andere landen is deze vorm van onderhandelingsjustitie al gebruikelijk.

Trump besluit om voorlopig 200 militairen in Syrië te houden
De Verenigde Staten trekken zich toch niet helemaal terug uit Syrië. Voorlopig zullen 200 militairen in het land blijven.

Acteur Jussie Smollett op borgtocht vrij na in scène gezette mishandeling
Onder massale belangstelling van de pers is de Amerikaanse acteur Jussie Smollett, die vast zat nadat hij was aangeklaagd voor het doen van een valse aangifte, donderdag weer op vrije voeten gekomen. De rechter in Chicago besloot dat hij op borgtocht mocht worden vrijgelaten. De borgsom bedraagt 100 duizend dollar (ruim 88 duizend euro), melden Amerikaanse media. Smollett moet ook zijn paspoort inleveren.

Israël schrijft geschiedenis met eerste private maanmissie
De eerste privaat gefinancierde maanlander vertrekt vrijdagochtend richting zijn bestemming. Een Israëlisch project dat er niet in slaagde een Google-wedstrijd om 30 miljoen dollar te winnen, kon dankzij private donors toch voortgezet worden. Het ruimteschip ter grootte van een wasmachine is de goedkoopste maanlander tot nu toe.

De maanlander. Beeld AFP
De maanlander.Beeld AFP

Vandaag in het nieuws

Het schilderij Zonnebloemen hangt vanaf vandaag definitief op zaal in het Van Gogh-museum. Welke opvallende ontwikkelingen kende de bouw in het afgelopen kwartaal? Het CBS geeft de cijfers. Charly T., verdacht van seksueel misbruik van twee Engelse meisjes, staat voor de rechter.

Aanraders van de redactie

Slachtoffers en het Vaticaan komen niet dichter bij elkaar op de eerste dag van de top over seksueel misbruik in de kerk
Het contrast tussen binnen en buiten is donderdag groot tijdens de eerste dag van de vierdaagse conventie over seksueel misbruik in de kerk. Binnen de muren van Vaticaanstad is er berouw, reflectie, maar ook een voorzichtig optimisme waarneembaar. Buiten de muren overheerst de woede.

Maduro wil geen vergiftigde hulp uit de Verenigde Staten en de Europese Unie
Maduro weet wel dat een deel van de wereld zou zien dat hij irrelevant wordt verklaard. Hij wil geen hulp. Paarden van Troje zijn het: als je ze opent springen er imperialisten uit, schrijft Sheila Sitalsing.

Online aanvallen op bekende Zweden is een nieuwe fase in het fenomeen ‘vliegschaamte’
In Zweden, het land van klimaatboegbeeld Greta Thunberg (16), worden sinds kort bekende landgenoten aan de schandpaal genageld om hun vlieggedrag. Achter de actie zit een vrees inboezemend anoniem online-klimaatleger. ‘Ik vlieg in het geheim.’

Dit zijn mensen die wél hun privégegevens beschermen – en daarin heel ver gaan
Veel Nederlanders zeggen privacy belangrijk te vinden, maar klikken tijdens het online winkelen toch op ‘Oké’ zonder de privacyvoorwaarden te lezen. Aan ‘digitariërs’ is deze privacyparadox niet besteed. Wat motiveert de mensen die hun data alleen delen als het echt niet anders kan, en wat leren we van ze?

De grootste inspiratiebronnen van Indian Askin: ‘Herrie heb ik altijd aantrekkelijk gevonden’
Op hun nieuwe plaat Another Round laat Indian Askin meer van hun rafelige rocksound horen, die doet denken aan... Ja, aan wat eigenlijk precies? Frontman Chino Ayala (32) over de belangrijkste inspiratiebronnen van zijn muziek.

Indian Askin, vanaf links:Ferry Kunst, Jasja J. Offermans, Chino Ayala en Bart van der Elst. Beeld Renate Beense
Indian Askin, vanaf links:Ferry Kunst, Jasja J. Offermans, Chino Ayala en Bart van der Elst.Beeld Renate Beense

De boze burger is ver weg bij de cabaretshow van Klaas Dijkhoff en Arie Koomen (twee sterren)
Verdicht politiek net als cabaret de werkelijkheid, vraagt Toine Heijmans zich af in de verslaggeverscolumn. ‘Klaas Dijkhoff en Arie Koomen benen dat thema aardig uit in hun voorstelling Stand-Up Politics. Het is een wat hachelijke vorm van geëngageerd cabaret aan de vooravond van de verkiezingen, spelend met de vraag wat waar is en wat niet, en wie nu eigenlijk cabaretier is en wie politicus, of andersom’.

Meer over