Volkskrant Ochtend: Mirakel redt Argentinië | Een jaar na de cyberaanval: hoe heel Oekraïne op zwart ging

Lionel Messi en Marcos Rojo. De doelpuntenmakers tegen Nigeria. Beeld EPA
Lionel Messi en Marcos Rojo. De doelpuntenmakers tegen Nigeria.Beeld EPA

Terwijl u sliep

Rutte houdt details fiscale afspraak met Shell geheim en wekt woede oppositie
Tot grote verontwaardiging van de oppositie weigert het kabinet de inhoud van de belastingafspraken met Shell te delen met de Tweede Kamer. Minister-president Mark Rutte vindt dat de oppositie met haar verzoek de geheimhoudingsplicht van de Belastingdienst tracht te schenden.

Mirakel redt stuurloos Argentinië
Het stopt dus nog niet, de missie van Lionel Messi om nog eens wereldkampioen te worden. De net 31-jarige dribbelaar, die al een decennium gezien wordt als de beste voetballer op aarde, kreeg ineens hulp van misschien wel zijn minst getalenteerde ploeggenoten Gabriel Mercado en Marcos Rojo en wist met Argentinië te winnen van Nigeria.

Vredesakkoord in Colombia was een ramp voor het bos
Het vredesakkoord in Colombia tussen de regering en de rebellenbeweging Farc, eind 2016, was voor iedereen goed nieuws, behalve voor het bos. De ontbossing steeg het jaar erna met 46 procent. Dat blijkt uit cijfers van het World Resources Institute (WRI).

Rechter VS stelt termijn voor hereniging immigrantenouders met hun kinderen
Een federale rechter in de Amerikaanse stad San Diego (Californië) heeft de autoriteiten opgedragen om gezinnen die bij de zuidelijke grens uit elkaar zijn gehaald, binnen dertig dagen weer met elkaar te herenigen. Als de kinderen die los van hun ouders vastzitten jonger dan vijf zijn, moet die hereniging zelfs binnen veertien dagen zijn afgehandeld.

Vandaag in het nieuws

Hoe veilig is de afbouw van de gaswinning in Groningen? Het Staatstoezicht op de Mijnen maakt het bekend. Ook horen de leerlingen van VMBO Maastricht wie alsnog hun diploma kunnen halen. En het streekvervoer staat voor betere arbeidsvoorwaarden. Wat het WK betreft kijken wij vooral uit naar Zwitserland – Costa Rica, en dan vooral de Zwitserse smaakmakers Xhaka en Shaqiri. In deze video leggen we uit waarom.

Aanraders van de redactie

Een jaar na de cyberaanval: hoe heel Oekraïne op zwart ging
Op 27 juni 2017, woensdag een jaar geleden, treft een digitale aanval 64 landen. Honderden bedrijven komen tot stilstand, ziekenhuizen in de VS worden geraakt, in de Rotterdamse haven kunnen vrachtwagens en schepen hun lading niet kwijt. Maar nergens was de schade zo groot als in Oekraïne. De totale schade loopt in de miljarden. Wat is hier gebeurd? Wie zat hier achter? Een reconstructie.

Als je Shell heet, of Unilever, mag je vrij pinnen bij het Torentje
Er is een politiek establishment gecreëerd dat zo vaak is weggekomen met verduistering van informatie en met niet uitleggen van het onuitlegbare, dat het een tweede natuur is geworden, schrijft Sheila in haar nieuwste column.

Een beladen burgemeestersbenoeming in Amsterdam, waarom duurt het allemaal zo lang?
Negen maanden en acht dagen wacht Amsterdam al op een nieuwe burgemeester. Maar nu staat de gemeenteraad dan toch echt op het punt van bevallen. ‘Deze week’, wist stadskrant Het Parool een paar dagen geleden nog stellig. Het kan ook volgende week zijn, laten ingewijden de Volkskrant inmiddels weten.

Het Brexit-proces verloopt niet heel soepel voor de Britten. Waar ging het precies mis?
Eind deze week is het weer tijd voor Brexit-overleg in Brussel. De tijd dringt en het wordt steeds moeilijker voor premier May om te verhullen dat ze flaters heeft geslagen, minstens zeven.

Muziek als een louterende meditatie: Jon Hopkins over zijn wonderlijk mooie elektronische muziek
De Britse geluidskunstenaar Jon Hopkins ( 38 ) heeft zijn nieuwe album Singularity gevuld met bezwerende ambient. Het is zijn muzikale pleidooi voor toewijding en bezinning.

Willem Vissers over de kwetsbaarheid van zijn zoon: ‘Kinderen als Samuel kunnen niet praten’
Joris, een jongen als Samuel, ging blij naar bed. De volgende ochtend was hij overleden. Had hij pijn? Kinderen zoals zij kunnen het niet vertellen, schrijft Willem Vissers in zijn column.

Meer over