NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Ministerie gebruikt ‘guerrillatactiek’ om Haga Lyceum dwars te zitten | Hoe de sultan van Brunei een lintje van de koning kreeg

Redactie
Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei. Beeld AFP
Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei.Beeld AFP

Terwijl u sliep

Tweede Kamer dringt aan op herijking koninklijke decoraties: ‘Geen hoge onderscheidingen meer uitdelen als diplomatieke geste’
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil het systeem van koninklijke onderscheidingen herzien. Directe aanleiding is de commotie rond de sultan van Brunei, die in 2013 de allerhoogste Nederlandse onderscheiding kreeg uitgereikt, maar in de ministaat de sharia steeds verder invoert.

Bibob-toets voor omstreden islamitische school: ‘Bestuurlijke guerrilla tegen Haga Lyceum’
Het ministerie van Onderwijs wil een Bibob-toets voor het islamitische Cornelius Haga Lyceum. Rechtsgeleerden laten geen spaan heel van de manier waarop de overheid de omstreden school de voet probeert dwars te zetten. ‘Buitengewoon kwalijke stap’.

Democratische senator en presidentskandidaat Warren wil afzetting Trump
De Democratische senator en presidentskandidaat voor de komende verkiezingen Elizabeth Warren heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vrijdag opgeroepen om een afzettingsprocedure te starten tegen president Trump. Ze vindt dat het donderdag gepresenteerde Mueller-rapport over de Russische inmenging in de presidentsverkiezing van 2016 en de campagne van Trump daar genoeg aanleiding voor geeft.

Ministerie van Justitie VS: ‘Eis inzage hele rapport Mueller voorbarig en onnodig’
Het Amerikaanse ministerie van Justitie noemt de eis van de justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden om inzage te krijgen in het hele Ruslandonderzoek ‘prematuur en onnodig’.

Vandaag in het nieuws

In Rotterdam houdt Animal Rights een mars voor vervanging van dierproeven. De kampioensstrijd in de Eredivisie gaat verder: Ajax gaat op bezoek bij FC Groningen. Feyenoord ontvangt AZ in de strijd om de derde plek.

Spelers van AZ bedanken het publiek.
 Beeld VI Images
Spelers van AZ bedanken het publiek.Beeld VI Images

Aanraders van de redactie

Jan Nagel, de godfather van het populisme
Jan Nagel is bijna 80. In mei neemt hij afscheid van zo’n zestig jaar in de politiek. Hij begon in de PvdA en ging via LPF naar 50Plus.

Een filmdialoog die Donald Trump nog vaak zal horen
Bert Wagendorp ziet mogelijkheden om het Mueller-rapport ooit op het witte doek te vertonen. ‘De opbouw is meesterlijk, alsof Mueller een scenarioschrijver heeft ingehuurd. Het begin is ijzersterk ‘Oh. My. God.’ (wanhopige pauze). Daarna bouwt de uitspraak in twee zinnen fraai op naar de climax: ‘I’m fucked’.

Zo kreeg de sultan van Brunei zo’n hoge Nederlandse onderscheiding
De sultan van Brunei, die ervoor heeft gezorgd dat homo’s in zijn land dood door steniging boven het hoofd hangt, is Ridder-Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat is de hoogste koninklijke onderscheiding die Nederland kent. Waarom werd hij zo geëerd?

De lekkerste recepten voor de paasbrunch (plus toetjes)
Speciaal voor het feest van de wederopstanding verzamelden wij de lekkerste ei-recepten voor de paasbrunch uit het archief van de Volkskeuken. Plus vier heerlijke paastoetjes, want zo’n copieuze brunch is natuurlijk niet compleet zonder nagerecht.

Paas-advocaatvlaai. Beeld Loethe Olthuis
Paas-advocaatvlaai.Beeld Loethe Olthuis

Zij maakten D-Day mee. En denken er nog elke dag aan
Deze veteranen vochten op D-day. ­­­­Dat is op 6 juni precies 75 jaar geleden, toch spoken de herinneringen eraan nog altijd door hun hoofd. ‘Ik heb lang gezwegen over wat ik heb meegemaakt.’

‘We leven in een land waar vrouwen alles mogen, maar overal op worden afgerekend’
Het probleem van vrouwen is dat wij alles kunnen, schrijft Ibtihal Jadib. ‘We kunnen toegewijd moederen én intelligent werk doen. Maar in plaats van het wonder te aanvaarden maken we er een probleem van.’

Meer over