volkskrant ochtenddonderdag 7 november

Volkskrant Ochtend: Minister Dekker: ‘Niet overal hoeft standaard een advocaat bij’ | De zaak-Irak: minister Bijleveld is nog lang niet af van burgerdoden

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. Beeld ANP
Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Minister Dekker voor Rechtsbescherming: ‘Niet overal hoeft standaard een advocaat bij’
De sociaal advocatuur kraakt in haar voegen door de hoge werkdruk en lage vergoeding. Tot woede van de raadslieden weigert minister Dekker extra geld uit te trekken. Zijn oplossing is anders: beperk het aantal zaken.

Aangifte tegen Denk-Kamerlid Öztürk die Irak-aanval moord noemde
Ruim zeshonderd militairen en veteranen doen aangifte tegen Tweede Kamerlid Selcuk Öztürk (Denk). Tijdens het Kamerdebat noemde hij de Nederlandse luchtaanval, die tientallen Iraakse burgers in 2015 het leven kostte, ‘moord’. Öztürk zou zich daarmee schuldig hebben gemaakt aan het zaaien van haat, belediging en laster.

Slachtoffer Nederlandse aanval ging op zoek naar antwoorden, maar stuitte op een muur van bureaucratie
Hoe ging de door de VS geleide coalitie om met de burgerdoden in de strijd tegen IS? The New York Times zocht het uit en sprak een slachtoffer van het Nederlandse bombardement. Basim Razzo verloor zijn familie en zijn bezittingen.

Marechaussee haalt bemanning en passagiers uit vliegtuig om loos alarm kaping
De Koninklijke Marechaussee en andere hulpdiensten zijn uitgerukt naar Schiphol vanwege een melding in een vliegtuig van AirEuropa. De bemanning en passagiers zijn uit het vliegtuig gehaald. Later bleek dat het om loos alarm gaat.

In het nieuws

De eurogroep vergadert in Brussel. Voor het eerst is Christine Lagarde daarbij als voorzitter van de Europese Centrale Bank. De wrede Congolese krijgsheer Bosco Ntantanga hoort van het ICC in Den Haag welke straf hij krijgt. In het Grand Palais begint de grote vierdaagse fotobeurs, met 180 galeries, ook Nederlandse.

Aanraders van de redactie

Conservatieven beginnen chaotisch aan verkiezingscampagne
Met een Churchilliaanse V voor Victory heeft Boris Johnson woensdag het startstein gegeven voor de Britse parlementsverkiezingen. De lancering werd overschaduwd door het vertrek van een minister en blunders van Conservatieve partijgenoten. Het is een veeg teken voor de Conservatieven bij het begin van de belangrijkste Britse verkiezingen sinds die van 1945.

De Britse premier Boris Johnson spreekt woensdag bij de campagne-aftrap van zijn Conservatieve Partij, in Birmingham, Engeland. Beeld AFP
De Britse premier Boris Johnson spreekt woensdag bij de campagne-aftrap van zijn Conservatieve Partij, in Birmingham, Engeland.Beeld AFP

De zaak-Irak: minister Bijleveld is nog lang niet af van burgerdoden
Na een fel debat over de informatievoorziening over burgerdoden in Irak, zegden 71 Kamerleden dinsdagnacht het vertrouwen in minister van Defensie Ank Bijleveld op. Ze hield niet de eer aan zichzelf, maar bleef zitten. Daarmee is de kwestie nog lang niet af.

De zorg en het onderwijs zijn getuige van een historische uittocht. Een loonslavenexodus/
‘Wat is er aan de hand met de zzp’er?’, vraagt Koen Haegens zich af. Jaar in, jaar uit is ons verteld dat zelfstandigen zonder personeel een ramp zijn voor de arbeidsvoorwaarden, maar inmiddels telt Nedrland bijna 1,1 miljoen zzp’ers.

Paddestoelen plukken in het bos: in Polen zelfs populair bij de Insta-generatie
Het is een Poolse traditie, maar verre van ouderwets. Elke herfst trekken mensen massaal het bos in om paddestoelen te zoeken. Óók hippe jonge stedelingen.

Het glazen plafond bestaat niet meer
De discussie over vrouwen aan de top is achterhaald: vrouwelijke ondernemers bewijzen het tegendeel, betoogt ceo Eveline-Carolina van Straten.

Van sappige oneliners tot opbouw in spektakel: zo gaat ‘Master of Disaster’ Roland Emmerich te werk
Rampenregisseur Roland Emmerich brengt in zijn nieuwe film Midway de Amerikaanse slag met de Japanners ná Pearl Harbor spectaculair in beeld. The Master of Disaster deelt zijn werkwijze met de Volkskrant.

Meer over