Volkskrant Ochtend: Miljoenenfraude bij taalscholen: geld in ruil voor nooit gegeven lessen | Bolsonaro verder in de problemen door nieuwe video

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

Terwijl u sliep

Miljoenenfraude bij taalscholen: geld in ruil voor inburgeringslessen die nooit zijn gegeven
Taalscholen declareren op grote schaal inburgeringscursussen die nooit hebben plaatsgevonden. Arabischtalige ronselaars werven ‘cursisten’ die in ruil voor cadeaus facturen ondertekenen voor niet gegeven lessen. Met de fraude zijn naar schatting miljoenen euro’s gemoeid.

Explosieve video brengt Bolsonaro verder in de problemen: ‘Ik ga niet wachten tot ze mijn familie naaien’
Een nieuwe video, vrijgegeven door de Braziliaanse rechtbank, heeft president Jair Bolsonaro verder in de problemen gebracht. In de opnames van een kabinetsvergadering is te zien hij klaagt over het feit dat hij geen toegang krijgt tot het politie-onderzoek naar zijn zoons.

Booking.com vraagt niet opnieuw om staatssteun
De grootste reissite ter wereld ziet in Nederland af van de strengere tweede ronde staatssteun, waardoor ontslagen onvermijdelijk lijken.

Live: Voor het eerst geen nieuwe besmettingen in China
Stap voor stap zoeken landen de uitgang van de lockdown. Wereldwijd zijn er nu meer dan vijf miljoen besmettingen met het coronavirus bevestigd. Volg de laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis in dit liveblog.

Vandaag in het nieuws

Het is de laatste dag van de ramadan. We spraken met vier Nederlandse moslims, die er het beste van maken nu moskeeën dicht blijven door de coronacrisis. En vandaag en morgen worden er vleermuizen geteld in Nederland: ga vanaf 21.35 uur buiten zitten en tel de voorbij vliegende beesten. Meer informatie op tuintelling.nl.

Vakbondsleider Aboubakar Soumahoro spreekt in de Gran Ghetto di Rignano, waar migranten die seizoenswerk doen  overwegen te staken tegen een nieuwe Italiaanse noodwet.  Beeld Giulio Piscitelli
Vakbondsleider Aboubakar Soumahoro spreekt in de Gran Ghetto di Rignano, waar migranten die seizoenswerk doen overwegen te staken tegen een nieuwe Italiaanse noodwet.Beeld Giulio Piscitelli

Aanraders van de redactie

Bij taalscholen voor inburgeraars is frauderen wel heel makkelijk
Taalscholen voor ­inburgeraars plegen op grote schaal fraude door het op een ­akkoordje te gooien met hun studenten. De Volkskrant nam de proef op de som en stuitte op fictieve contracten, nooit gehouden cursussen en scholen die voor een groot deel alleen op papier bestaan.

Column: De fase waarin ons weer eens iets zal worden afgepakt is aangebroken
Geen Diederik Gommers en geen Irma Sluis meer, vermoedelijk geen bijna-wekelijks coronabulletin van de overheid op live-tv meer. Sheila Sitalsing legde een lijst aan van wat ze uit de ‘uitbraakfase’ gaat missen.

Onzichtbaar leed op het Italiaanse platteland: hoe illegale bootmigranten worden uitgebuit
De tuinbouwsector in Italië is sterk afhankelijk van seizoensarbeiders. Nu die door het coronavirus niet uit Oost-Europa kunnen komen, heeft Rome een list bedacht: zet illegale bootmigranten in. Maar hun lot is abominabel. Want de maffia weet ze te vinden.

We laten ons telkens overvallen door drukte, kan dat nou niet slimmer?
Gedrang, zoals deze week op Hemelvaartsdag, is tijdens een pandemie niet wenselijk. Maar hoe valt zoiets te voorkomen? Experts hebben daar wel ideeën over. ‘Je moet het de mensen zélf laten doen.’

Lavinia Meijer staat in het midden van de sculptuur: 'Batara' van Anne Holtrop. Beeld Anouk van Kalmthout
Lavinia Meijer staat in het midden van de sculptuur: 'Batara' van Anne Holtrop.Beeld Anouk van Kalmthout

Na lang aarzelen besloot harpiste Lavinia Meijer haar biologische vader in haar leven toe te laten
Voor harpiste Lavinia Meijer (37), één van ’s lands meest gelauwerde klassieke musici, betekende een bericht van haar biologische vader het begin van een zoektocht. ‘Ik wilde gezien worden in het land dat mij verstoten had.’

Jayme (1) is ernstig ziek maar mag niet meedoen aan de loterij om peperduur medicijn
Een middel voor kinderen met de ernstige spierziekte SMA type 1 is het duurste medicijn ter wereld. De farmaceut verstrekt het beperkt gratis – per loting. De ouders van Jayme vestigden er al hun hoop op. Maar hij komt niet in aanmerking.

Meer over