Volkskrant OchtendMaandag 8 juni

Volkskrant Ochtend: Met Hema wil de overheid de illusie van de Hollandse identiteit overeind houden | Kan nu eindelijk die onnodige zorg het ziekenhuis uit?

Terwijl u sliep

Live: Nieuw-Zeeland coronavrij, laatste restricties opgeheven
Nieuw-Zeeland lijkt verlost van het coronavirus. Maandag heeft de laatste patiënt die nog ziekteverschijnselen vertoonde te horen gekregen genezen te zijn. Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn wereldwijd ruim 6,7 miljoen besmettingen vastgesteld. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis.

Vast contract voor medewerkers AT5 en NH Media met zzp-constructie
Twee omroepmedewerkers die dreigden met een rechtszaak tegen AT5, NH Media en payrollbedrijf Tentoo krijgen alsnog een vast contract. Beide omroepen hebben met vakbond FNV afspraken gemaakt over een duidelijker, ‘eerlijker’ arbeidsvoorwaardenmodel.

Minneapolis zet eerste stap in volledige ontmanteling politieapparaat
Een meerderheid van de gemeenteraad van Minneapolis heeft zich zondag achter het proces geschaard om het politieapparaat volledig te ontmantelen.

Onderzoek naar Argentijnse ex-president die honderden journalisten zou hebben bespioneerd
De federale inlichtingendienst (AFI) van Argentinië heeft opgeroepen tot een onderzoek naar voormalige president Mauricio Macri. Het ex-staatshoofd wordt ervan verdacht meer dan 400 journalisten te hebben bespioneerd.

Vandaag in het nieuws

Staatssecretaris Knops, speciaal gezant Wientjes en het Zeeuwse provinciebestuur overleggen vandaag over een compensatie voor de provincie na het mislopen van de marinierskazerne. Oud-burgemeester Jos Heijmans wil met een kort geding voorkomen dat gemeente Weert documenten over hem openbaar maakt. De agent die tijdens de fatale arrestatie van George Floyd minutenlang met zijn knie op de keel van de zwarte Amerikaan zat, moet vandaag voor de rechter verschijnen.

Mevrouw Zeller uit Den Haag spreekt via de iPad met haar cardioloog Wilco Tanis. Beeld Jiri Büller
Mevrouw Zeller uit Den Haag spreekt via de iPad met haar cardioloog Wilco Tanis.Beeld Jiri Büller

Aanraders van de redactie

Kan nu eindelijk die onnodige zorg het ziekenhuis uit?
Ziekenhuizen zagen de afgelopen maanden honderdduizenden minder patiënten dan normaal, vanwege de coronamaatregelen. Grijp dat moment aan om onzinnige en dure zorg te schrappen, zeggen pioniers. Maar de belangen om snel weer alles bij het oude te brengen zijn groot.

In de straten van Madrid staan mensen met hun boodschappentas in de ‘hongerrij’
In de wijk Aluche in Madrid schuiven steeds meer mensen aan in wat ‘la cola de hambre’ is gaan heten, de hongerrij. Iedereen die door de covidcrisis extra hulp nodig heeft, kan bij het klooster van de Liefdeszusters wat te eten krijgen. Het zijn er zo veel, zegt zuster Josefa Pérez, ‘dit hebben we nog nooit meegemaakt’.

De hele schaakwereld gebruikt klokken uit Enschede
Wie een schaakklok moet hebben, komt vroeger of later bij Digital Game Technology terecht. Het bedrijf uit Enschede zit in een voordelige positie. Het heeft van de mondiale schaakbond als enige het keurmerk ‘officieel’.

Column: Met Hema wil overheid illusie van Hollandse identiteit overeind houden
‘Het begint erop te lijken dat je als bedrijf een streepje voor hebt wanneer je wordt gezien als een soort nationaal bezit’, schrijft columnist Bert Wagendorp, ‘en je de liefde van het volk in de strijd kunt gooien om je faillissement te voorkomen.’

null Beeld Meneer Heirman
Beeld Meneer Heirman

De narcosetandarts is een uitkomst voor mensen met extreme angst voor de tandarts, maar niet onomstreden
Onder narcose gaan bij de tandarts is prijzig en niet onomstreden. Patiënten zouden zo nooit van hun angst afkomen. De Volkskrant ging kijken bij een praktijk in Alphen aan den Rijn.

Column: De Antifa-terroristen beleven nu net een identiteitscrisis
Reimer van Ruiten is operator in een snoepfabriek en vader van drie kinderen. Verslaggever Toine Heijmans sprak met de oprichter van Anti Fascistische Aktie (AFA) Fryslân. De antifascisten hebben het moeilijk. ‘Het is allemaal wat mager op links, alles is rechts nu, vooral de jongeren, ongelooflijk’.

Meer over