Volkskrant Ochtend: Meer vrouwen dan mannen in olympische ploeg en wisseling van de wacht in Britse politiek

Goedemorgen. In de olympische equipe zitten voor het eerst meer vrouwen dan mannen. Verder in de Volkskrant Ochtend: Plastic is een gevaar voor de volksgezondheid en de wisseling van de wacht in de Britse politiek.

Redactie

Terwijl u sliep

Olympische equipe telt voor het eerst meer vrouwen dan mannen
Woensdag wordt de Nederlandse afvaardiging naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro voorgesteld. Eén record is alvast gebroken: er zijn voor het eerst meer vrouwen dan mannen.

Plastic niet alleen gevaar in water, maar ook in lucht
Plastic deeltjes, zwevend in de lucht, kunnen een probleem worden voor de volksgezondheid. Dit stellen Dick Vethaak en Heather Leslie van kennisinstituut Deltares en Instituut voor Milieuvraagstukken aan de VU in Amsterdam in een opinieartikel in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Science & Technology.

Geen Haagse villa-enclave voor rijke Chinezen
Een geplande Haagse villa-enclave voor rijke Chinezen, geesteskind van het stadsbestuur en lokale projectontwikkelaars, komt er niet. Het bouw- en innovatieproject Blossom Park, dat de stad tientallen miljoenen aan investeringen had moeten opleveren, is ten dode opgeschreven door de beslissing van staatssecretaris Klaas Dijkhoff om de regels voor verblijfsvergunningen voor vermogende buitenlanders te wijzigen.

'Nederlandse vrouw ontsnapt uit handen van IS'
Een Nederlandse vrouw die bijna een jaar bij terreurgroep Islamitische Staat (IS) verbleef, is erin geslaagd om het door IS bezet gebied in Syrië te ontvluchten en zich te melden bij Koerdische strijders in het Noord-Iraakse Mosul. Dat meldt de Koerdische tv-zender Kurdistan24.

Vandaag in het nieuws

De Britse premier David Cameron dient vandaag zijn onstlag in en zal direct worden opgevolgd door Theresa May. In de Tour de France zijn er kansen voor de sprinters want er staat een vlakke rit op het programma. Verder wordt er grote drukte verwacht op de Franse snelwegen: De Fransen zelf vieren een lang weekeinde vanwege hun nationale feestdag quatorze julliet terwijl veel Nederlandse gezinnen op zomervakantie naar Frankrijk gaan.

Aanraders van de redactie

Jos van Rey: een beetje corrupt (+)

Een van de spraakmakendste rechtszaken van de laatste tijd is dinsdag vooralsnog met een sisser afgelopen. De Rotterdamse rechtbank legde oud-wethouder Jos van Rey van Roermond voor corruptie, verkiezingsfraude en lekken 'slechts' een taakstraf op van 240 uur. Het Openbaar Ministerie had 2 jaar cel geëist.

Een beetje integer bestaat niet (+)

Van alle woorden uit het lange, lange vonnis (240 uur dienstverlening) dat de rechter dinsdag uitsprak in de corruptiezaak tegen Jos van Rey, bleef er één hangen: 'naïef'.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Bewegingsruimte voor een nog steeds onberekenbare Maas (+)

De Maas zal minder vaak buiten haar oevers treden en overlast veroorzaken. Maar zeg nooit nooit. Dat is de boodschap van Rijkswaterstaat bij de oplevering van een belangrijk deel van de Maaswerken.

Referenda zijn in strijd met de democratie

De Brexit en het Oekraïne-referendum tonen aan dat het houden van referenda volksverlakkerij is.

Werk aan de Grensmaas. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Werk aan de Grensmaas.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Alleen de muizenvanger van Downing Street blijft (+)

Terwijl David Cameron dinsdagochtend in de Cabinet Room van zijn ambtswoning Downing Street 10 zijn laatste kabinetsberaad leidde, gingen de hekken van de achteringang open voor het symbool voor de wisseling van de wacht in de Britse politiek: de verhuiswagen.

Vijftig jaar kassajuffrouw in dezelfde winkel in hetzelfde dorp (+)

Vijftig jaar lang was Wilma Zondag kassajuffrouw in de kleine supermarkt van Wamel waar ze op haar veertiende begon, en nu ging ze met pensioen. Eigenaar Willy Veltmaat liet petit fours bakken met haar naam en portret ('Wilma bedankt'). Wilma's collega's, scholieren die de ingewikkelde nieuwe computerkassa binnen vijf minuten begrijpen, deden haar een witsatijnen sjerp om met daarop de woorden 'Pensioen: kus me'.

De Camerons moeten verhuizen, alleen Larry, de kat, mag blijven. Beeld AFP
De Camerons moeten verhuizen, alleen Larry, de kat, mag blijven.Beeld AFP
Meer over