Volkskrant OchtendWoensdag 17 juni

Volkskrant Ochtend: Meer dan honderd flats in Nederland mogelijk brandgevaarlijk | Drugsgebruik vooral in Amsterdam gedaald tijdens lockdown

Een enorme brand in een appartementencomplex in Londen.  Beeld AFP
Een enorme brand in een appartementencomplex in Londen.Beeld AFP

Terwijl u sliep

Meer dan honderd flats in Nederland mogelijk brandgevaarlijk
Drie jaar na de brand in de Grenfell-toren in Londen is nog altijd onduidelijk hoe het staat met het brandgevaar van hoogbouwpanden met gevelbekleding in Nederland. Van de vijftig grootste gemeenten heeft nog maar iets meer dan de helft een inventarisatie gemaakt van flats die mogelijk brandonveilig zijn. Daarbij zijn tot dusver 114 risicopanden opgespoord. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Draaiboek overvolle ic’s: is hier draagvlak voor onder de bevolking?
De politiek moet zich nog buigen over het draaiboek ‘code zwart’. Artsen en andere experts wijzen op het belang van maatschappelijke steun voor de criteria.

Drugsgebruik vooral in Amsterdam gedaald tijdens lockdown
Het Nederlandse drugsgebruik is tijdens de lockdown gelijkgebleven of zelfs gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral in Amsterdam nam het gebruik van cocaïne en xtc spectaculair af. In Utrecht en de regio Eindhoven bleef het drugsgebruik grotendeels gelijk.

RIVM: kinderen onder 6 jaar hoeven niet thuis te blijven bij snotneus
Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven niet meer thuis te blijven als ze verkouden zijn. Het RIVM heeft de richtlijnen voor kinderdagverblijven en scholen aangepast, aldus het ministerie van Sociale Zaken.

Vandaag in het nieuws

Het derde seizoen van het populaire online spel Fortnight komt uit. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontmoet op Hawaii een Chinese topdiplomaat over een nog geheim onderwerp. De Uefa neemt een besluit over hoe het verder moet met de Champions League.

Aanraders van de redactie

Voor brandbare gevels lijkt drie jaar na de Grenfell-brand al weinig oog meer
Dik anderhalf jaar geleden kregen gemeenten, naar aanleiding van de brand in de Grenfell-toren in Londen, opdracht in kaart te brengen hoeveel panden zij hebben met brandbare gevelbekleding. Pas de helft heeft de inventarisatie afgerond, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Waarom schiet het niet op?

Met gefronste wenkbrauwen kijken passagiers naar de onbekende die tegen hen aan kleeft
Verslaggever Carlijne Vos nam de eerste, volgeboekte vlucht naar Athene, nadat het vliegverkeer weer is opgestart. Als vanouds proppen de passagiers zich als sardientjes in de volgeboekte Boeing 737-700. De coronamaatregelen gelden niet in de lucht.

Een passagier van een vlucht uit Doha wordt gecheckt op coronavirus. Beeld EPA
Een passagier van een vlucht uit Doha wordt gecheckt op coronavirus.Beeld EPA

Huisvader Ernst leek zijn extreem-rechtse ideeën kwijt. Nu wordt hij verdacht van de moord op politicus Lübcke
De rechtszaak tegen de vermoedelijke moordenaar van CDU-politicus Walter Lübcke is dinsdag begonnen. Hoe kan een man met zo’n gewelddadig verleden in alle rust een politieke moord voorbereiden?

Verslaggeverscolumn: Op de cultuurkermis valt niet te onderhandelen
Kermissen zijn wegens corona verboden, en dus staan Patrick en Marjolein van der Molen al sinds maart op een bedrijventerrein aan de rand van Joure. ‘Kermisfamilies worden ‘behandeld als een evenement’ terwijl ze cultuur zijn’, schrijft Margriet Oostveen. ‘Wij horen bij de zomer’, zeggen Patrick en Marjolein. ‘Bij oude dorpsfeesten en tradities als het skûtsjesilen en schuttersfeesten’. De oplossing lijkt eenvoudig, toch komt bijna niemand voor ze op.

Big Village
De tijd en plek uit deze interactieve documentaire bestaan enkel nog in de herinnering van een gemeenschap van Iraanse Koerden die wereldwijd in diaspora leven.

Column: De coronawet: daadkracht is het kabinet in de bol geslagen
‘De Raad van State, de hoogste bestuursrechter van het land, komt waarschijnlijk deze week met een advies over de ‘Tijdelijke wet maatregelen covid-19’, schrijft Bert Wagendorp. Niet iedereen is daar enthousiast over. De wet zou namelijk ingaan tegen in de Grondwet verankerde rechten. ‘De wet is draconisch, ondemocratisch en onvoldoende onderbouwd. Hij moet worden tegengehouden’, stelt ook Wagendorp.

Meer over