Volkskrant OchtendVrijdag 24 januari

Volkskrant Ochtend: Medicijnprijzen ontbreken in langverwachte gedragscode farmaceuten | Universiteit Maastricht betaalde hackers kwart miljoen euro

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Terwijl u sliep

Medicijnprijzen ontbreken in langverwachte gedragscode farmaceuten
De nieuwe gedragscode die de farmaceutische industrie heeft opgesteld, was bedoeld als ‘moreel kompas’. Maar de code rept met geen woord over het heetste hangijzer in de maatschappelijke discussie over de geneesmiddelenfabrikanten: de hoge prijzen van nieuwe medicijnen.

Universiteit Maastricht betaalde hackers kwart miljoen euro
De Universiteit Maastricht (UM) heeft tussen de 200 duizend en 300 duizend euro betaald aan hackers die het universiteitssysteem met gijzelsoftware hadden vergrendeld. Het bestuur van de universiteit zag zich genoodzaakt te betalen omdat ook de back-up gekaapt was.

Sopranos-actrice Annabella Sciorra legt getuigenis af in zaak-Weinstein: ‘Het was walgelijk’
Actrice Annabella Sciorra heeft donderdag tijdens de tweede dag van het inhoudelijke proces tegen Harvey Weinstein (67) een getuigenis afgelegd. ‘Hij ging bovenop mij zitten en verkrachtte mij’, vertelde Scriorra terwijl ze vocht tegen de tranen.

Aantal doden coronavirus gestegen naar 25, nog eens vijf steden afgesloten
Het aantal mensen dat in China is overleden aan de gevolgen van het coronavirus, is opgelopen van 18 naar 25. Het aantal patiënten bij wie het virus is vastgesteld, is gestegen naar 830, meldden Chinese staatsmedia vrijdag.

Vandaag in het nieuws

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept vandaag experts bijeen voor advies over maatregelen over het coronavirus in China. In dat land begint vandaag Nieuwjaar, wat de zorgen over verspreiding van het virus doet toenemen. In Nederland begint de 17de Nationale Tuinvogeltelling. Naar verwachting rukt de merel dit jaar op naar de top-3.

Vice-president van de Europese commissie Margrethe Vestager.  Beeld AFP
Vice-president van de Europese commissie Margrethe Vestager.Beeld AFP

Aanraders van de redactie

Vicevoorzitter Europese Commissie Margrethe Vestager: ‘Er zijn drie zekerheden in het leven: de dood, belastingen en belastingontwijking’
Ze is ingenomen met de ‘opener’ Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen. Hoewel Margrethe Vestager zelf ook graag de Commissie had voorgezeten. Nu strijdt ze als commissaris Digitalisering en Concurrentie tegen belastingontwijking. ‘Belasting ontwijken is een fundamenteel onrecht, we moeten er alles aan doen om dat aan te pakken.’

Regulering van werk klinkt bloedsaai, maar het bepleit een radicale terugkeer naar vroeger
Achter de titel van het rapport ‘In wat voor land willen wij werken?’ van de Commissie Borstlap verwacht je niet meteen een radicaal rapport. Toch is het zéér radicaal, bijna revolutionair, zag Bert Wagendorp. ‘Borstlap wil het publieke belang weer boven het eigenbelang stellen. Ik was al bijna vergeten dat dat kan.’

Met een glazen dijk houdt het dorp uitzicht op de Maas
Een dijk kan mooi zijn in het Hollandse landschap, maar hij neemt ook veel uitzicht weg in dijkdorpen. Een dijk van glas, zou dat kunnen? In Delft wordt het getest.

Hoe het burgerlijke strijkkwartet de revolutionaire 20ste eeuw overleefde
Zaterdag begint de Strijkkwartet Biënnale in Amsterdam. Hoe overleefde dat burgerlijke ensemble de revolutionaire 20ste eeuw?

null Beeld Pauline Niks
Beeld Pauline Niks

Niemand weet de weg naar aardgasvrije wijken
Margriet Oostveen was bij het Congres Aardgasvrij Wijken, wat ondanks de saaie titel toch behoorlijk spannend was vanwege de hoge inzet, want: ‘De ­komende tien jaar moeten we dan dus ieder jaar 150 duizend woningen aanpakken als we tenminste nú met het losdraaien van al die gasketels zouden beginnen. Wat ­allerminst het geval is.’

Waarom januari eindeloos lijkt te duren
Duurt januari stiekem eigenlijk 310 dagen in plaats van 31, of is er meer aan de hand waarom we collectief aanvoelen dat deze maand niet vooruit te branden lijkt? De wetenschap biedt verrassend genoeg antwoorden.

Meer over