Volkskrant Ochtend: Marokko roept ambassadeur terug uit Nederland | Op pad met voormalig rechterhand van Escobar

Goedemorgen. Marokko heeft zijn ambassadeur teruggeroepen, omdat de Nederlandse overheid niet meewerkt aan de uitlevering van een drugshandelaar. Verder in de Volkskrant Ochtend: we spraken een opgeluchte eindredacteur van Spoorloos, en hoe kleurenblinden zich de wereld voorstellen.

Redactie
Jhon Jairo 'Popeye' Velásquez, voormalig rechterhand van Pablo Escobar. Beeld Fabio Cuttica
Jhon Jairo 'Popeye' Velásquez, voormalig rechterhand van Pablo Escobar.Beeld Fabio Cuttica

Terwijl u sliep

Marokko roept ambassadeur terug uit Nederland
Marokko heeft zaterdag zijn ambassadeur in Den Haag teruggeroepen voor overleg in Rabat, omdat de Nederlandse regering niet meewerkt aan het verzoek om een drugshandelaar uit te leveren. Het zou gaan om oud-parlementariër Saïd Chaou. Dat meldt het Marokkaanse persbureau MAP.

Eindredacteur Spoorloos: 'Voor ons was het een opluchting dat ze ontvoerd waren'
'Ik zag meteen de meest verschrikkelijke beelden voor me: Derk en Eugenio in een ravijn.' Even vreesde eindredacteur Paul Vertegaal voor het leven van het verdwenen Spoorloos-duo in Colombia. Eén ding weet hij zeker: 'Dit gaan we nooit meer doen.'

'Fijn Suikerfeest' is nog geen commercieel gemeengoed
Geen winkel die Kerst, Pasen of Sinterklaas overslaat. Maar de tekst 'Fijn Suikerfeest' is in Nederlandse winkelcentra nog lang geen gemeengoed. Terwijl er veel te verdienen valt. (+)

Steeds meer Britse flats blijken brandgevaarlijk
De gevelbekleding van tientallen flats in Groot-Brittannië voldoet niet aan brandveiligheidseisen, zo blijkt uit inspecties. Het gaat volgens de Britse regering inmiddels om 34 gebouwen, verspreid over 17 verschillende gemeenten.

null Beeld ANP / Arie Kievit
Beeld ANP / Arie Kievit

Vandaag in het nieuws

Max Verstappen moet aan de bak in Azerbeidzjan: de Grand Prix van Bakoe wordt vanmiddag verreden. Ook vindt vanmiddag een massaprotest plaats door middel van een menselijke ketting tussen Tihange, Luik, Maastricht en Aken voor de sluiting van de Belgische kerncentrale Tihange. Vanavond vieren moslims het Suikerfeest, het traditionele eindfeest van de Ramadan.

Aanraders van de redactie

Als rechterhand van Pablo Escobar vermoordde hij zeker 250 mensen, nu is hij volksheld
Op pad met Colombia's grootste knuffelcrimineel Jhon Jairo 'Popeye' Velásquez. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Misdaadpreventie voor de kleinsten - is dat wenselijk?
Het Amsterdamse Preventief Interventie Team screent en begeleidt 'risicokinderen' vanaf 6 jaar om te voorkomen dat ze op het slechte pad raken. Levert dat iets op? Charlotte Huisman keek een halfjaar mee.(+)

'Ik ben er trots op dat mensen een hoogtepunt bereiken dankzij mij'
Het is niet voor iedereen, een bijbaan als escort. Het betaalt goed en je komt nog eens ergens. 'Maar uiteindelijk is het gewoon dezelfde platte seks als in een bordeel.' (+)

Zo stellenkleurenblinden zich de wereld in kleur voor
Op een eilandje in Micronesië zijn meer zwart-witkijkers dan kleurenzienden. Fotograaf Sanne de Wilde reist af naar Micronesië en legde de eilandbewoners van Pingelap vast. Bekijk hier het scrollverhaal.

Impeachment van Trump is nogal voorbarig
Nu al aandringen op een impeachmentprocedure tegen Donald Trump is een recept voor mislukking, meent Volkskrantredacteur Bert Lanting.

'Ik ben eeuwige leerling, ik waak voor artistieke stilstand'
We kennen 'm nog van het duo OutKast, waarmee hij Atlanta op de hiphopkaart zette. Bij de presentatie van z'n nieuwe soloplaat vertelt Big Boi dat hij ook dol is op Kate Bush, Chevy's met boordstereo en Franse buldogs (+).

Een van de foto's van die Sanne de Wilde maakte over kleurenblindheid in Micronesië Beeld Sanne de Wilde
Een van de foto's van die Sanne de Wilde maakte over kleurenblindheid in MicronesiëBeeld Sanne de Wilde
Meer over