Volkskrant OchtendDINSDAG 24 SEPTEMBER

Volkskrant Ochtend: Marokkanen willen af van verplichte nationaliteit | Hoe gaat het proces tegen Ridouan T. nu verder?

Koning Mohammed VI van Marokko verlaat Nederland na een meerdaags bezoek. Beeld ANP
Koning Mohammed VI van Marokko verlaat Nederland na een meerdaags bezoek.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Marokkaanse Nederlanders vragen steun in strijd tegen verplichte nationaliteit
Een groep Marokkaanse Nederlanders roept de Nederlandse overheid en de samenleving op hen te steunen in hun strijd tegen de verplichte Marokkaanse nationaliteit. Voor die tweede nationaliteit hebben ze niet vrijwillig gekozen. Die wordt hun opgedrongen, kunnen ze niet afleggen en is ook nog ‘onlosmakelijk verbonden met angst en onvrijheid’. Dat staat in een manifest dat vandaag naar alle fracties van de Tweede Kamer is verstuurd.

Hoe gaat het proces tegen Ridouan T. nu verder?
Het Marengo-proces tegen de ‘moordorganisatie’ rond Ridouan T. wordt dinsdag hervat zonder pers en publiek. De rechtbank neemt het uitzonderlijke besluit als gevolg van de moord op advocaat Derk Wiersum.

Eerste zorgpremie bekend: 6 euro per maand erbij
De premie van zorgverzekeraar DSW komt volgend jaar uit op 118 euro per maand. Daarmee stijgt de premie met 6 euro. De Schiedamse verzekeraar komt al jaren een week na Prinsjesdag als eerste met een nieuwe premie op de proppen, de andere verzekeraars moeten uiterlijk 12 november hun premie bekend hebben gemaakt.

Extra klap bouw: handel in grond en slib vrijwel lamgelegd
Veel grondverzet- en baggerprojecten zijn volledig stilgevallen, nu de bouwwereld na het stikstofbesluit met een nieuw probleem kampt. De toxische, onafbreekbare chemische stofgroep PFAS wordt in dusdanig hoge concentraties in grond en baggerslib aangetroffen, dat de handel in grond en slib vrijwel is lamgelegd.

Vandaag in het nieuws

Welke cartoonist krijgt de Inktspotprijs 2019? Juryvoorzitter Sheila Sitalsing maakt de winnaar bekend. DSW maakt premie voor 2020 bekend. De zorgverzekeraar is doorgaans de eerste. Mag de Spaanse dictator Franco in zijn praalgraf blijven liggen? Daarover beslist het hooggerechtshof.

Aanraders van de redactie

Optimisme wereldleiders bij klimaattop stuit op woede van klimaatactivist Greta Thunberg
Alleen daadkrachtige leiders die actie ondernemen tegen klimaatverandering waren welkom bij de klimaattop van de VN in New York. Toch was de sfeer geladen, door een bliksembezoek van Donald Trump en een donderspeech van Greta Thunberg.

De Amerikaanse president Trump woonde maandag onverwacht de klimaattop van de Verenigde Naties bij in New York. Beeld AFP
De Amerikaanse president Trump woonde maandag onverwacht de klimaattop van de Verenigde Naties bij in New York.Beeld AFP

Hou jij ze dom, hou ik ze arm, zegt de werkgever tegen de mindfulnessgoeroe
‘Natuurlijk is stressreductie aantrekkelijk. Maar we leven in een wereld waarin mensen steeds minder collectief verenigd zijn’. Volgens columniste Sheila Sitalsing wordt er steeds meer op het individu gerekend terwijl mensen juist grote politieke en sociale verandering nodig hebben. ‘Ter bestrijding van de stress die dat oplevert kunnen ze straks wellicht een gratis cursus mindfulness van staatswege volgen’.

Een uur voor dit interview ging de Nederlandse tak van hun multinational (omzet: 140 miljoen) failliet. Dit zijn hun lessen
Multinational TCP behoorde in Nederland met een omzet van 140 miljoen tot de grote jongens onder de flexmakelaars. Nu de Nederlandse tak van het bedrijf failliet is, trekken de eigenaar en de directeur lessen. ‘De marges zijn flinterdun in onze branche.’

De lange arm van Marokko slaat én streelt
In een manifest dat dinsdag naar alle fracties van de Tweede Kamer is verstuurd, roept een groep Marokkaanse Nederlanders de Nederlandse overheid op hen te steunen in hun strijd tegen de verplichte Marokkaanse nationaliteit. Vier van hen leggen uit waarom.

Elke fase van de kanker van zijn geliefde werd een liedje: van operatie tot genezing
Een gevoelsmatige noodzaak, dat is de plaat die singer-songwriter Philip Kroonenberg maakte over de kanker van zijn geliefde.

Het idee is dat volwassenen hier blije selfies komen maken
Margriet Oostveen bezoekt de Instagram Experience genaamd WONDR in Amsterdam Noord, ‘een speelparadijs voor volwassenen’. Waar blije selfies gemaakt kunnen worden in een blije ballenbak of een met roze spekjes gevuld zwembadje. En dat in één van de armste wijken van Nederland.

Philip Kroonenberg (met zijn vrouw Jellie). Beeld Daniel Cohen
Philip Kroonenberg (met zijn vrouw Jellie).Beeld Daniel Cohen
Meer over