NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Marokkaanse ambassade weigert vonnis Nederlandse rechter uit te voeren | Wat eet Dumoulin op een Tourdag?

Goedemorgen. Na een rustdag rijdt het peloton vandaag en morgen beslissende etappes in de Tour de France. Hoe bereid je je daarop voor als renner? In ieder geval goed eten. Dit is het menu van Tom Dumoulin. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: wie is Alexandre Benalla, de in opspraak geraakte ‘Monsieur Securité’ van Macron, en hoe kon hij zo snel opklimmmen in het Elysée?

Tom Dumoulin Beeld ANP
Tom DumoulinBeeld ANP

Terwijl u sliep

Marokkaanse ambassade weigert vonnis Nederlandse rechter uit te voeren
Een medewerker van de Marokkaanse ambassade in Den Haag krijgt geld na zijn onterechte ontslag, heeft de rechter bepaald. Diplomatieke onschendbaarheid leek geen rol te spelen, maar nu het vonnis negatief voor Marokko uitpakt, lijkt Rabat zich daar alsnog op te willen beroepen. En dat kan niet, zegt het gerechtshof.

Mesut Özil: van mascotte van het multiculturele Duitsland tot zondebok
Duitsland reageert aangeslagen op het besluit van Mesut Özil om wegens racisme niet meer voor de Mannschaft uit te komen. Maar wilde de sterspeler wel een politiek statement maken?

Mesut Özil Beeld Getty Images
Mesut ÖzilBeeld Getty Images

Noord-Korea lijkt afspraken met Trump na te komen: ontmanteling test- en lanceercentrum begonnen

Voor het eerst sinds de topontmoeting met president Trump in Singapore lijkt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn beloften na te komen. Uit nieuwe satellietfoto’s blijkt dat Pyongyang is begonnen met de ontmanteling van delen van het belangrijke test- en lanceercentrum Sohae.

Griekse regering: natuurbranden eisen zeker 20 doden

Grote natuurbranden ten westen en ten oosten van de Griekse hoofdstad Athene hebben aan meer dan twintig mensen het leven gekost. Dit heeft regeringswoordvoerder Dimitris Tzanakopoulos gezegd. Ook zijn er zeker 90 gewonden gevallen, van wie verscheidene ernstig.

Vandaag in het nieuws

Organisaties uit 36 landen demonstreren in Amsterdam tegen wetten die sekswerkers bedreigen. Sean Spicer, de voormalige persman van Donald Trump publiceert zijn ‘onthullende’ boek The Briefing. De vermeende Russische spionne Maria Boetina moet voorkomen in Washington.

Aanraders van de redactie

In het Nicaragua van Ortega figureren priesters als menselijk schild om bloedvergieten te voorkomen
In het Nicaragua van Daniel Ortega liggen nu ook de geestelijken onder vuur en is de kerk niet langer heilig. In Managua is het ‘huis van God’ al onder vuur genomen.

Kardinaal Brenes bezoekt de kerk in Managua die onder vuur werd genomen toen studenten er in juli hun toevlucht zochten. Beeld REUTERS
Kardinaal Brenes bezoekt de kerk in Managua die onder vuur werd genomen toen studenten er in juli hun toevlucht zochten.Beeld REUTERS

Nadia Ezzeroili verwelkomt Özil bij ‘de club van gedesillusioneerde posterkids van geslaagde integratie’
Welkom, Özil. Daar liggen de koekjes, thee wordt gemaakt. Ik ben er ook al een tijdje lid van, samen met honderdduizenden anderen in West-Europa: de club van Gedesillusioneerde Biculturele Posterboys en -girls van Geslaagde Integratie is weer een lid rijker.’

Hoe Alexandre Benalla zich opwerkte tot de vertrouweling van president Macron
Zijn hardhandige optreden tijdens een demonstratie maakte een einde aan de carrière van Alexandre Benalla als de ‘Monsieur Securité’ van de Franse president Macron. Maar hoe kon hij zo snel opklimmen tot de hoogste echelons van het Élysée?

Benalla (rechts) met de Franse president Macron Beeld AFP
Benalla (rechts) met de Franse president MacronBeeld AFP

Wat eet Tom Dumoulin? In gesprek met de kok van Team Sunweb
De avond voor de rustdag is het feest aan tafel bij Sunweb. Dan kan de kok uitpakken. ‘Een soort steak frites, maar dan zonder patat en mayonaise en met zelfgemaakt brood.’ En een glaasje rode wijn.

‘Racisme komt niet altijd met een witte puntmuts op, het gebeurt ook subtieler’
Nadia Bouras (37) is historicus aan de Universiteit Leiden. VVD-Kamerlid Han ten Broeke trok op Twitter haar positie als universitair docent in twijfel. Subtiel racisme, vindt Bouras. ‘Ik dacht: Kom maar op, motherfucker.’

Heerlijk, de jaarlijkse mindfulness-cursus van Omroep Max
Gelukkig hebben we in de zomer Coen Verbraak met zijn bewezen formule, nu met religieuze zielen.

Meer over