Volkskrant Ochtendzondag 25 oktober

Volkskrant Ochtend: Macron pikt Erdogans beledigingen niet langer: Franse ambassadeur teruggeroepen | Ajax verbreekt record uit 1972

De verhouden tussen de Turkse president Erdogan (links) en de Franse president Macron worden steeds slechter. Beeld AP
De verhouden tussen de Turkse president Erdogan (links) en de Franse president Macron worden steeds slechter.Beeld AP

Terwijl u sliep

Macron pikt Erdogans beledigingen niet langer: Franse ambassadeur teruggeroepen
Frankrijk heeft zaterdag zijn ambassadeur in Turkije teruggeroepen voor ‘overleg’, nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een toespraak had gezegd dat de Franse president Emmanuel Macron ‘psychiatrische behandeling’ nodig heeft.

Ajax wint met 13-0 van VVV en verbreekt record uit 1972
Ajax heeft zaterdag de grootste eredivisiezege ooit geboekt. Op bezoek bij VVV won de ploeg van Erik ten Hag met 0-13. Lassina Traoré scoorde vijf keer. Het oude record stond ook op naam van de Amsterdammers. In 1972 won Ajax met 12-1 van Vitesse.

Zeker achttien doden na zelfmoordaanslag in Kabul, IS claimt verantwoordelijkheid
Een zelfmoordterrorist heeft zichzelf zaterdag opgeblazen bij een onderwijscentrum in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ten minste achttien mensen zijn omgekomen, zeker 48 anderen raakten gewond, melden Afghaanse autoriteiten.

Stafchef van vicepresident Pence positief getest
Marc Short, de stafchef van vicepresident Mike Pence, is besmet met het coronavirus. Dat heeft een woordvoerder van Pence zaterdag bekendgemaakt. Volgens de woordvoerder verkeren Pence en zijn vrouw in goede gezondheid.

‘Erdogan valt ons land aan met ons eigen geld’: Saoedi-Arabië boycot Turkse producten
Een semi-officiële boycot in Saoedi-Arabië van Turkse producten baart exporteurs in Turkije steeds meer zorgen. De opbrengst van de Turkse handel met het koninkrijk dreigt dit jaar zo’n 10 procent lager uit te vallen dan in 2019.

Aanraders van de redactie

Voor de documentaire I Am Greta werd klimaatactivist Greta Thunberg een jaar lang gevolgd.  Beeld Getty Images
Voor de documentaire I Am Greta werd klimaatactivist Greta Thunberg een jaar lang gevolgd.Beeld Getty Images

Verguisd door de een, verafgood door de ander, maar Greta Thunberg wil vooral dat het niet over háár gaat
Weinig jonge mensen roepen zulke sterke reacties op als klimaatactivist Greta Thunberg. In het ene kamp is er onvoorstelbare haat, in het andere onverholen bewondering. Voor de nieuwe documentaire I am Greta werd ze een jaar lang gevolgd.

Deze arts werd na een euthanasie beschuldigd van moord: ‘De patiënte richtte zich ineens op. Ik dacht: wat gebeurt hier?’
Verpleeghuisarts Marinou Arends voerde euthanasie uit bij een diepdemente patiënte. Ze werd vervolgd voor moord en vrijgesproken. Nu doet ze haar verhaal. ‘Ik wilde transparant zijn. Maar ik weet inmiddels beter.’

Ouderwetse loopgravenoorlog in Nagorno-Karabach, aan de rand van Europa
De Azeri hebben de beste wapens maar de Armeniërs zeggen dat hun wil sterker is. De oude oorlog om Nagorno-Karabach is weer opgelaaid, en sleept behalve Armenië en Azerbeidzjan ook militaire grootmachten aan de rand van Europa mee. In de loopgraven maakt dat weinig uit. Daar loert de heldendood.

‘In de crisis bleek Vadertje Staat onze belangrijkste reddingsboei’
Een samenleving die alleen nog denkt in termen van individuele vrijheid, is weerloos tegenover problemen die een gezamenlijke inzet vergen, betoogt cabaretier en filosoof Tim Fransen.

De belastingbetaler was onvoorspelbaar, maar nu is er AI
Stephan Zheng ontwikkelde een artificiële econoom, die het meest eerlijke belastingstelsel uitdacht. De ‘AI Economist’ van techbedrijf Salesforce knobbelde een wonderlijk fiscaal regime uit dat de welvaart harder laat groeien én tegelijkertijd de kloof tussen arm en rijk kleiner maakt dan welk ander belastingmodel dan ook.

Worden complottheorieën vaker verkondigd? Ze zijn in ieder geval zichtbaarder
‘Wellicht ongelukkig’, noemde rapper Lange Frans zijn bespiegelingen over het neerschieten van Mark Rutte, Geert Wilders en de gehele koninklijke familie, omdat zij deel zouden uitmaken van een mondiaal netwerk van satanische pedofielen. Deze week sloot YouTube het kanaal van Lange Frans, nadat Arjan Lubach een item aan zijn ‘fabeltjesfuik’ had gewijd.

Ontspannen op commando is als zeggen dat je niet aan een roze olifant mag denken: dat gáát dus niet
Eva Hoeke heeft een waardeloze houding terwijl ze dit stukje tikt, en daarom moet ze zichzelf bij de masseur laten rechtzetten. En dan: ontspannen maar.

Meer over