Volkskrant OchtendDinsdag 19 november

Volkskrant Ochtend: Loonkloof tussen man en vrouw gegroeid: gat van 175 euro in bedrijfsleven | D66 en CDA willen gezichtsherkenning aan banden leggen

Accountmanager en tolkbemiddelaar Monica Oomen (54) van Congrestolken in Amsterdam met (links) bestuursvoorzitter Irina van Erkel (50). Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Accountmanager en tolkbemiddelaar Monica Oomen (54) van Congrestolken in Amsterdam met (links) bestuursvoorzitter Irina van Erkel (50).Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Loonkloof tussen man en vrouw verder gegroeid
Vrouwen zijn de afgelopen twee jaar nog weer wat minder gaan verdienen dan mannen. De loonkloof is onder jonge werknemers (tot 35 jaar) gegroeid van 4,9 procent in 2017 naar 6,4 procent nu, blijkt uit het Nationaal Salarisonderzoek van universiteit Nyenrode en Intermediair.

D66 en CDA: stop op verdere gebruik van software voor gezichtsherkenning
Regeringspartijen D66 en CDA willen een stop op het verdere gebruik van software voor gezichtsherkenning. Zij vinden dat er eerst een politiek debat moet komen over de wenselijkheid ervan. Ook willen ze duidelijke kaders voordat gezichtsherkenning ingezet wordt: wie doet het, met welk doel en is de inzet omkeerbaar?

Gelekte documenten bewijzen: Irak is in feite een satellietstaat van Iran
Zevenhonderd gelekte pagina’s met geheime communicatie tussen Iraanse spionnen in Irak bevestigen lang gefluisterde maar nooit eerder bewezen vermoedens: Iraanse agenten zijn geïnfiltreerd in alle gelederen van de Iraakse politieke, militaire en religieuze machthebbers.

Participatiemaatschappij leidt amper tot meer baankansen voor onderkant maatschappij
Meedoen in de participatiesamenleving is voor de meeste mensen in de bijstand, met en zonder handicap, niet weggelegd. Het beleid heeft amper geleid tot meer baankansen, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Vandaag in het nieuws

Premier Rutte krijgt een vertegenwoordiging van de gelehesjesbeweging op bezoek. Awards worden uitgereikt aan de overheidsmanager van het jaar en de beste overheidsorganisatie van het jaar. En het Europees Hof van Justitie oordeelt over omstreden hervormingen van de Poolse justitie.

Aanraders van de redactie

De loonkloof: waarom vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannen
Uit het laatste Nationaal Salarisonderzoek blijkt weer hoe hardnekkig de loonkloof is. Het verschil tussen wat jonge vrouwen en mannen verdienen is zelfs gegroeid. Voor het verschil in beloning worden vele oorzaken genoemd, maar kloppen die ook?

Het interview met prins Andrew is een krachtig statement tegen de monarchie
Heel af en toe zien we een glimp van hoe dat werkt, in de hoofden en in de harten van al die mannen die machtsdronken hun recht op vrouwenlichamen opeisen, schrijft Sheila Sitalsing. Nieuw studiemateriaal: het interview dat Newsnight-presentator Emily Maitlis dit weekend afnam van de Britse prins Andrew.

Igor Tuleya (49) in de rechtbank van Warschau. Toen Tuleya kritische uitspraken deed op het podium van een rockfestival, werd hij meteen op het matje geroepen. Beeld Piotr Malecki
Igor Tuleya (49) in de rechtbank van Warschau. Toen Tuleya kritische uitspraken deed op het podium van een rockfestival, werd hij meteen op het matje geroepen.Beeld Piotr Malecki

Deze rechter strijdt tegen de ‘totale verwoesting’ van de Poolse rechtspraak
Poolse rechters die vrezen voor de onafhankelijkheid van de rechtspraak hopen dinsdag steun te krijgen van een vonnis van het Europees Hof van Justitie.‘Dit is een sleutelmoment’, zegt Igor Tuleya, rechter met de bekendheid van een rockster.

Chinezen halen alles uit de kast om Oeigoeren te onderdrukken, maar ook repressie blijkt mensenwerk
The New York Times heeft documenten afkomstig uit de Chinese leiding in handen. De papieren tonen onenigheid over de keiharde aanpak van de islamitische Oeigoerse minderheid. In Xinjiang worden alle trucs van de dictatuur uit de kast gehaald tegen het ‘religieus extremisme’, maar ook repressie blijkt mensenwerk.

Oeigoerse kindjes in de stad Kashgar plagen een Chinese politieman. Beeld Getty Images
Oeigoerse kindjes in de stad Kashgar plagen een Chinese politieman.Beeld Getty Images

Van Parijs tot Mumbai, overal ter wereld wordt gebreakt. Mogelijk zelfs op de Spelen van 2024
De Nederlander Menno van Gorp werd deze maand in Mumbai voor de derde keer officieus wereldkampioen breakdance. De sport wordt mogelijk olympisch. Goed idee?

Kinderrechten lijken een beetje een hobby, tegenwoordig
Margriet Oostveen brengt een bezoek aan de Universiteit Leiden om daar te luisteren naar een Unicef-hoogleraar Kinderrechten. Dinsdag bestaat het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind dertig jaar. Maar wie in segregerend Nederland, behalve de deskundigen, neemt het kinderrechtenverdrag nog serieus?

Meer over