Volkskrant OchtendZaterdag 8 februari

Volkskrant Ochtend: Linkse partijen, neem een voorbeeld aan de Sardientjes en ga eindelijk fuseren | Wie Ischa Meijer wil begrijpen, moet zijn boeken lezen

Zevenduizend zielen telt Kells. De woningnood is er groot. Beeld Sabine Van Wechem
Zevenduizend zielen telt Kells. De woningnood is er groot.Beeld Sabine Van Wechem

Terwijl u sliep

Ierland maakt zich op voor linkse revolutie: vaarwel Leo, hallo Mary Lou!
Twee jaar lang hebben de Ieren zich bewust kalm gehouden, terwijl grote buur het Verenigd Koninkrijk door de Brexit in chaos verkeerde. Maar als de voortekenen niet bedriegen, is de republiek na de verkiezingen van zaterdag niet meer hetzelfde. Het socialistische Sinn Fein staat op winst. Hoe kan dat?

De sterke man van de VS is geheel onbetwist
De eerste voorverkiezingen, in de Amerikaanse staat Iowa, waren niet alleen een krachtmeting binnen de Republikeinse en Democratische Partij. Het was vooral een strijd tussen systemen: dat van orde en dat van chaos.

Kabinet geeft boeren kans financieel slaatje te slaan uit stikstofcrisis
Minister Schouten heeft de Nederlandse veehouders namens het kabinet een mooi cadeau gegeven. De boeren krijgen namelijk de mogelijkheid een slaatje te slaan uit de stikstofcrisis. Ze mogen hun onbenutte stikstofruimte gaan verhuren aan partijen die deze ruimte tijdelijk nodig hebben, zoals bouwondernemers en Rijkswaterstaat. Dat kan boeren behoorlijk wat geld opleveren.

Canadese advocaten klagen Iran voor 1 miljard aan vanwege neerhalen vliegtuig
Canadese advocaten beginnen een rechtszaak tegen Iran namens nabestaanden van de slachtoffers van het door Iran neergehaalde passagiersvliegtuig in januari. De advocaten willen een schadevergoeding van minstens 1,5 miljard Canadese dollar (1 miljard euro).

Vandaag in het nieuws

Aan de vooravond van de Oscars worden in Los Angeles de genomineerden bekendgemaakt voor de Golden Raspberry Awards, voor de slechtste filmprestaties. De zoogdiervereniging, Vroege Vogels en Natuurpunt organiseren de tweede editie van de Landelijke mollentelling. En de kaartverkoop van festival Lowlands begint vandaag.

Aanraders van de redactie

Linkse partijen, neem een voorbeeld aan de Sardientjes en ga eindelijk fuseren
De beweging van de ‘Sardientjes’ in Italië laat zien dat links gebaat is bij een fusie, zegt politiek onderzoeker Peter Kanne. Dus waar wachten jullie op, GroenLinks en PvdA?

null Beeld Rhonald Blommestijn
Beeld Rhonald Blommestijn

Een monstertelescoop op de heilige berg in Hawaii? Hoe wetenschap stuit op de lokale bevolking
De Mauna Kea in Hawaii is een van de beste plaatsen om het heelal te bestuderen. Dus willen de VS er een monstertelescoop bouwen. Dat stuit op fel verzet van de lokale bevolking: dit is hun heilige berg. Ook elders in de wereld worden westerse wetenschappers door oorspronkelijke bewoners beticht van neokolonialistische praktijken.

Hoe kan de sprinkhaan zoveel ravage aanrichten in Oost-Afrika?
In een paar weken hebben miljarden sprinkhanen grote hoeveelheden gewassen in Oost-Afrika verwoest en het einde is voorlopig niet in zicht. Wat voor dier is het dat de voedselvoorziening in de regio bedreigt?

Een vrouw slaat de sprinkhanen om haar heen weg op een boerderij in het dorp Katitika in Kenia. Beeld Sven Torfinn / De Volkskrant
Een vrouw slaat de sprinkhanen om haar heen weg op een boerderij in het dorp Katitika in Kenia.Beeld Sven Torfinn / De Volkskrant

In Noord-Brabant vindt een balts plaats tussen Forum, CDA en VVD
Heel politiek Den Haag lag overhoop na ‘de treintweet’ van Baudet – van GroenLinks tot CDA klonken er bezwaren. Maar in Noord-Brabant mag Forum gewoon plaatsnemen in de coalitie, zag Sheila Sitalsing. Niet uit te sluiten valt dat het influencers en trendsetters zijn, daar in Noord-Brabant. Dat ons na Ciara nog veel zwaardere stormen wachten.’

Wie Ischa Meijer wil begrijpen, moet zijn boeken lezen
Een kwarteeuw na zijn dood wordt Ischa Meijer vooral nog – terecht – geroemd om zijn interviews. Maar wie de man wil begrijpen, moet zijn boeken lezen.

Je zal maar zijn opgevoed in de jaren zeventig door ouders die halve hippies waren
Zelf waren veel hippieouders ervan overtuigd dat ze hun kinderen in de jaren zeventig een prima ondogmatische en antiautoritaire opvoeding hadden gegeven. Terugkijkend denken hun kinderen daar inmiddels heel anders over. Francine Postma (47) blikt terug op een verwarrende jeugd en vroeg aan twee lotgenoten hoe zij hun opvoeding hebben ervaren.

Meer over