Volkskrant Ochtend: Libië-top Berlijn: geen wapens meer voor strijdende partijen in Libië | Wetenschappers doen structureel onbetaald overwerk

Redactie
Aan de bijeenkomst in Berlijn namen zestien landen en organisaties deel, onder voorzitterschap van bondskanselier Angela Merkel en VN-secretaris-generaal António Guterres Beeld Getty Images
Aan de bijeenkomst in Berlijn namen zestien landen en organisaties deel, onder voorzitterschap van bondskanselier Angela Merkel en VN-secretaris-generaal António GuterresBeeld Getty Images

Terwijl u sliep

Libië-top Berlijn: geen wapens meer voor strijdende partijen in Libië
De strijdende partijen in Libië zullen geen wapens meer krijgen van de landen die afgelopen weekeinde deelnamen aan de Libië-top in Berlijn. In een gezamenlijke slotverklaring beloven zij het wapenembargo van de Verenigde Naties te respecteren.

Top Partij voor de Dieren vergroot zijn greep op voorzittersverkiezing na interne machtsstrijd
De top van de Partij voor de Dieren wil zijn greep vergroten op de interne verkiezingen voor het partijvoorzitterschap. Na de commotie rond de afgezette voorzitter Sebastiaan Wolswinkel moet iedere kandidaat voortaan vooraf worden goedgekeurd door de partijtop.

Oxfam: leiders als Trump en Bolsonaro vergroten kloof tussen arm en rijk
De kloof tussen vermogende mensen en mensen die niets bezitten wordt vergroot door de maatregelen van leiders als Donald Trump en Jair Bolsonaro, die ook nog eens vrouwen benadelen ten opzichte van mannen. Dat stelt Oxfam Novib in het rapport over mondiale ongelijkheid Time to Care.

Wetenschappers doen structureel onbetaald overwerk, blijkt uit inventarisatie actiegroep
Wetenschappelijk personeel levert structureel onbetaald overwerk. Dat leidt tot overbelasting van de wetenschappers en grote persoonlijke problemen. Dat stellen WOinActie (een actiegroep van universitair personeel) en de vakbonden FNV en AOb op basis van een eigen inventarisatie die maandag wordt aangeboden aan de Arbeidsinspectie.

Vandaag in het nieuws

Op Vlieland vallen echte bommen tijdens een oefening met F16’s. Het Van Gogh Museum publiceert resultaten van onderzoek naar een niet nader genoemd schilderij. En Minister Arie Slob (Onderwijs) hoort of hij mocht eisen dat het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum zou opstappen. In deze voorbeschouwing op de uitspraak zetten onze verslaggevers de Haga-saga op een rij.

Aanraders van de redactie

‘Sardientjes’ laten zien dat er een alternatief is voor het rechts-populisme in Italië
Op een plein in Bologna, de hoofdstad van de meest linkse regio van Italië, die slechts een paar dagen verwijderd is van de misschien wel belangrijkste lokale verkiezingen sinds de Tweede Wereldoorlog, hopen tienduizenden inwoners zondag een een halt toe te roepen aan de opmars van de rechts-nationalistische Matteo Salvini. Ze doen dat door dicht tegen elkaar aan te staan, als sardientjes in een blik.

Supporters van 'de sardientjes', een beweging tegen rechts-nationalistische leider Matteo Salvini. Beeld REUTERS
Supporters van 'de sardientjes', een beweging tegen rechts-nationalistische leider Matteo Salvini.Beeld REUTERS

Stop de persen: Sussexjes verlaten het paleis
Volgens columnist Bert Wagendorp heeft de wereld een onstilbare honger naar koninklijke sprookjes. ‘Die wordt door de media met liefde gestild en dat is tegelijk ook het tragische lot van de moderne prins: hij is er voor de losse verkoop en de clicks.’

Frozen-dorp Hallstatt bezwijkt onder de toeristen: ‘Ze lopen zomaar huizen binnen’
Bijna een miljoen, vooral Aziatische toeristen komen jaarlijks naar het Alpendorpje Hallstatt, dat model zou hebben gestaan voor de Disneyfilm Frozen (niet waar, overigens). Voor veel van de 780 inwoners is de maat vol.

Nieuw virus in Chinese miljoenenstad Wuhan is grotere bedreiging dan verwacht
Het nieuwe corona-virus in de Chinese miljoenenstad Wuhan grijpt sneller om zich heen dan verwacht. Zondag werden zeventien nieuwe gevallen gemeld. Aan de vooravond van Chinees Nieuwjaar, het piekseizoen voor reizen, is de kans groot dat het virus zich over andere steden en zelfs buiten China verspreidt.

Ongekend aantal Amerikaanse rappers haalden de 22 niet. Hun jonge fans blijven ontredderd achter
Juice Wrld, Lil Peep, XXXTentacion, Mac Miller; de trieste reeks sterfgevallen in de hiphop is veel te lang. En steeds als postuum nieuw werk verschijnt, vlamt het verdriet weer op.

Mac Miller, overleed in 2018 op 26-jarige leeftijd aan een overdosis. Beeld Getty Images/ colourbox
Mac Miller, overleed in 2018 op 26-jarige leeftijd aan een overdosis.Beeld Getty Images/ colourbox

Els ziet geen steek maar heeft alles van het drama gezien
Van de musical The Lion King tot Othello van Shakespeare. Arlette Hanson maakt theatervoorstellingen toegankelijk voor visueel beperkten. ‘Ik zie geen steek maar heb alles gezien’, staat veelbelovend op de website van haar stichting ‘Komt het zien’. Verslaggever Marjon Bolwijn bezocht een voorstelling met audiodescriptie.

Meer over