Volkskrant OchtendDinsdag 27 augustus

Volkskrant Ochtend: Legalisering cannabis leidt niet direct tot minder misdaad, leert ervaring in Canada | Minister Bruins dreigt farmaceuten aan schandpaal te nagelen

Minister Bruno Bruins. Beeld Nederlandse Freelancers
Minister Bruno Bruins.Beeld Nederlandse Freelancers

Terwijl u sliep

Legalisering cannabis leidt niet direct tot minder misdaad, concludeert Nederlandse politie na bezoek aan Canada
De legalisering van de productie en het gebruik van cannabis leiden niet direct tot minder drugscriminaliteit. Die conclusie trekt een delegatie van de Nederlandse politie na een werkbezoek aan Canada. Dat land legaliseerde in oktober 2018 cannabis.

Minister Bruins dreigt farmaceuten die woekerprijzen vragen aan de schandpaal te nagelen
Minister Bruins voor medische zorg dreigt farmaceutische bedrijven die om onduidelijke redenen torenhoge prijzen vragen voor hun medicijnen publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Bruins hoopt op die manier de maatschappelijke druk op de farma-industrie op te voeren. Dat schrijft hij dinsdag in een open brief in de Volkskrant.

Brazilië weigert noodhulp van G7 voor bosbranden Amazonegebied
De Braziliaanse regering heeft maandag de noodhulp van de G7 voor de bestrijding van de bosbranden in het Amazonegebied geweigerd. Dat heeft de kabinetschef van president Jair Bolsonaro bekendgemaakt.

Ruim half miljard boete voor farmaceut om opiatencrisis in VS
Een rechter in Oklahoma noemt de farmaceut Johnson & Johnson medeverantwoordelijk voor de ‘opiaten-epidemie’ die jaarlijks tienduizenden Amerikanen het leven kost. Het bedrijf moet de staat ruim een half miljard dollar betalen voor de verwoesting die de verslaving aan pijnstillers heeft veroorzaakt.

Vandaag in het nieuws

De rechtbank houdt een schouw op de Brunssumerheide in de zaak-Nicky Verstappen. Maandag besloot de rechter dat de media geen toegang tot de schouw krijgt. De gemeente Zandvoort houdt een informatiebijeenkomst over de plannen met de Formule I. En een nieuwe campagne tegen appen in het verkeer gaat van start: ‘Sturen zonder gluren’.

Aanraders van de redactie

Als iedereen bereid is bij te dragen aan betaalbare zorg, dan kan de farma-industrie niet achterblijven
Farmabedrijven moeten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken en transparant zijn, betoogt minister Bruno Bruins in een open brief.

Niet langer The Sun lezen? Het blijkt de Engelsman eurovriendelijker te maken
Hoe zou het Brexit-referendum zijn afgelopen als de Britse kranten minder eurosceptisch waren geweest, vragen EU-gezinde Britten zich wel eens af. Als er minder dubieuze verhalen over Brusselse richtlijnen inzake de vorm van bananen en grootte van condooms zouden zijn verschenen? Dankzij een voetbalramp hebben onderzoekers een voorzichtig antwoord op deze vraag kunnen geven. Een krant als The Sun blijkt flinke invloed te hebben.

Botsing tussen werelden van Macron en Trump eindigt zonder grote ongelukken, op G7 zonder slotverklaring
Een botsing tussen emotie en ratio, tussen onderbuik en hoofd – zo moeten voor Macron zijn ontmoetingen met Trump aanvoelen. Op de G7 in Biarritz knetterde het weer volop tussen de Franse en Amerikaanse president. Maar tot kortsluiting kwam het niet.

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron spreken tijdens de G7 in Biarritz. Beeld Reuters
De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron spreken tijdens de G7 in Biarritz.Beeld Reuters

Wie als kind de poppenfantasyfilm The Dark Crystal zag raakte getraumatiseerd én geïnspireerd voor het leven. Nu komt Netflix met een prequelserie
Volkskrant-redacteur Herien Wensink raakte als 8-jarige in de ban van de magische wereld in The Dark Crystal. Nu is er een Netflix-serie die zich afspeelt vóór de film. Houdt de betovering stand?

Als om zijn impotentie te demonstreren, zegde de G7 een fooi toe voor ‘de bestrijding van de Amazonebranden’
‘Men hoeft niet door te reizen naar het Braziliaanse deel van de Amazone om te zien wat ontbossing doet met een land’, schrijft Sheila Sitalsing. Sitalsing bezocht zelf de Noordelijke uitlopers van het Amazonegebied en wat ze daar aantrof, stemde haar niet optimistisch. Bovendien stelt ze dat de Europese Unie te druk met zichzelf is geweest om nu nog deze ontbossing te kunnen bestrijden.

Jan Buisman (94) schrijft de geschiedenis van het weer, en hij is nog niet klaar
Weer-chroniqueur Jan Buisman geeft het weer zijn plaats in de historie: ‘de belangrijkste bijzaak in de geschiedenis’. Deel 7 van zijn magnum opus Duizend jaar Weer, Wind en Water in de Lage Landen is uit.

Meer over