Volkskrant ochtend: 'Kwetsbaren' in azc beschermd en arrestaties bij protesten in VS

In de Verenigde Staten wordt gedemonstreerd tegen politiegeweld na de dood van twee zwarte mannen door politiekogels en de moord op vijf agenten in Dallas. Hoe moet de Afro-Amerikaanse gemeenschap nu verder? Ook in het ochtendoverzicht: de klagende ministers van Rutte en LHBT'ers in asielzoekerscentra.

Redactie
Bewoners van het asielzoekerscentrum in Gilze Beeld anp
Bewoners van het asielzoekerscentrum in GilzeBeeld anp

Terwijl u sliep

'Kwetsbaren' in azc gericht beschermd

Per 1 augustus worden op vrijwel alle locaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vertrouwensfunctionarissen voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders ingezet. Zij krijgen een training en worden gekoppeld aan de huidige contactpersonen Veiligheid. Dit bevestigt een woordvoerder van het COA aan de Volkskrant.

VN-Veiligheidsraad: geweld Zuid-Soedan moet stoppen

Na een spoedbijeenkomst op zondag heeft de VN-Veiligheidsraad in een unanieme verklaring rivaliserende militairen in Zuid-Soedan opgeroepen om te stoppen met vechten. Bij gevechten tussen militairen die loyaal zijn aan president Salva Kiir of aan zijn vicepresident Riek Machar vielen in de hoofdstad Juba minstens 272 doden. Onder de slachtoffers zijn 33 burgers.

Honderden betogers gearresteerd bij anti-geweldsprotesten VS

Zondagavond (lokale tijd) werden in de VS opnieuw veel demonstranten opgepakt door de politie, tijdens de protestmarsen tegen politiegeweld die plaatsvonden op verschillende plaatsen in het land. Volgens lokale media werden in Baton Rouge, in de staat Louisiana, 48 mensen gearresteerd.

Ministers vinden dat ze het druk hebben: mooi zo, zegt Rutte

De bewindspersonen van Rutte II klagen over de hoge werkdruk. Aangedreven door te veel koffie en cola werken ze tot diep in de nacht. En nog komen ze niet aan al hun taken toe. De premier ziet het probleem niet.

Mensen protesteren in Baton Rouge, Louisiana, tegen politiegeweld Beeld afp
Mensen protesteren in Baton Rouge, Louisiana, tegen politiegeweldBeeld afp

Vandaag in het nieuws

In Middelburg staan vier mannen terecht voor het aanzetten van twee minderjarige meisjes tot prostitutie. De val van Srebrenica, vandaag 21 jaar geleden, wordt herdacht in Bosnië en Herzegovina. In Brussel komen de Europese ministers van Financiën bijeen voor een vergadering van de Eurogroep. En de Verenigde Naties staan stil bij de almaar groeiende wereldbevolking op World Population Day.

Bosnische moslims herdenken de slachtoffers van de val van Srebrenica. Beeld afp
Bosnische moslims herdenken de slachtoffers van de val van Srebrenica.Beeld afp

Aanraders van de redactie

'Bankencrisis Italië explosief voor EU' (+)

Als Italië zijn noodlijdende banken zelf mag steunen, slaat dat een enorme deuk in de geloofwaardigheid van de EU-bankenunie, aldus hoogleraar Benink.

Meeleven voor de agenten, begrip voor de dader (+)

De zwarte gemeenschap in Dallas is in verwarring door de moordpartij op blanke agenten. Hoe moet het verder?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

'Je ziet gelijk dat ze in potentie slachtoffer zijn' (+)

'We proberen Dana te helpen door ons in te leven. Wat zou jij willen als je in zo'n situatie zit?', zegt de 44-jarige Marlies ter Beek. Zij en haar man hebben een Syrische transgendervluchteling in huis opgenomen. 'We geven haar een tientje per dag, ze gaat naar de sportschool, ze maakt vrienden. Ze redt zich.'

Hoe etnische achtergrond uit reclame verdween (+)

Unilever wil zijn commercials minder seksistisch maken, want 40 procent van de vrouwen herkent zich niet meer in een tutje aan het aanrecht of de stoeipoes in bikini, en stereotypen zijn tegenwoordig slecht voor de verkoop.

'Rusland is een reus met lemen voeten' (+)

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken wil niet meedoen aan de 'zorgwekkende retoriek' van Rusland, zegt hij op de NAVO-top in Warschau.

Als iemand niet wil, moet je publiekelijk blijven drammen (+)

Met het publiceren van brieven van de vakbond is de Volkskrant gestopt toen het mode werd uit de linkse kerk te treden, maar brieven van de sociaal-democraten kunnen nog altijd op een warm onthaal rekenen. Wie binnen de PvdA een boodschap wil overbrengen en geen postzegels heeft, kan altijd mailen naar brieven@volkskrant.nl.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over