Volkskrant OchtendDinsdag 3 december

Volkskrant Ochtend: Komt er een vrouwenquotum? De SP heeft de sleutel in handen | Weer onrustig in Duindorp: ‘Het is allemaal de schuld van Scheveningen’

SP-leider Lilian Marijnissen staat de pers te woord in de wandelgangen van de Tweede Kamer.  Beeld ANP
SP-leider Lilian Marijnissen staat de pers te woord in de wandelgangen van de Tweede Kamer.Beeld ANP

Terwijl u sliep

De SP heeft de sleutel tot het vrouwenquotum in handen
Alle ogen zijn dinsdag op de SP gericht. De Tweede Kamer stemt dan over het invoeren van een vrouwenquotum in de top van het grote bedrijfsleven. Zonder steun van de socialisten maakt het voorstel geen schijn van kans.

Jongere knapt juist op van sociale media
Jongeren ervaren vaker positieve dan negatieve gevoelens terwijl ze actief zijn op sociale media. Ze zijn dan optimistischer over zichzelf en voelen mee met anderen.

Weer onrustig in Duindorp: ‘Het is allemaal de schuld van Scheveningen’
Voor de derde avond op rij was het maandag onrustig in Duindorp. Er is grote woede omdat het vreugdevuur dit jaar niet doorgaat. Er waren dertien arrestaties.

Lionel Messi wint zijn zesde Gouden Bal, Van Dijk eindigt als tweede
Niet Virgil van Dijk, maar Lionel Messi heeft de Gouden Bal gewonnen. De voetballer van FC Barcelona won maandagavond voor de zesde keer de verkiezing van beste voetballer ter wereld.

Lionel Messi met zijn zesde Gouden Bal. Beeld REUTERS
Lionel Messi met zijn zesde Gouden Bal.Beeld REUTERS

Vandaag in het nieuws

De EU stemt over het ‘initiatief inzake bestuivers’, dat de achteruitgang van met name wilde bijen tot staan moet brengen. De klimaatactiviste Greta Thunberg komt per zeilboot uit de VS aan in Lissabon, op tijd voor de top in Madrid. Elon Musk staat voor de rechter. De Britse duiker die Thaise jongens redde deed aangifte tegen hem nadat hij voor ‘pedofiel’ was uitgemaakt.

Aanraders van de redactie

Vrouwen over het vrouwenquotum: ‘Na mijn vertrek waren de vrouwen die ik had aangesteld snel weg. Dat heeft mijn ogen geopend’
Dinsdag stemt de Tweede Kamer waarschijnlijk over de invoering van een bindend vrouwenquotum voor de raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven. Wat vinden vrouwen die zelf al jaren in de top van het bedrijfsleven werken van zo’n quotum?

‘De Surinaamse gemeenschap’ hier is vooral in de war
Als er iets groots gebeurt, moet de desbetreffende ‘gemeenschap hier’ daar iets van vinden, alsof ze afspreken wat ze denken. Columnist Sheila Sitalsing probeert de mening van ‘Surinaamse gemeenschap hier’ te verwoorden over de veroordeling van Desi Bouterse.

Waarom Patrick Kluivert geen aangifte deed tegen het goksyndicaat dat hem chanteerde
Dinsdag komen de mannen voor de rechter die een illegaal goksyndicaat runden en Patrick Kluivert chanteerden met zijn gokschuld. Liep de oud-topvoetballer gevaar? Zes vragen over deze zaak.

Ook ‘nieuw’ circuit van Zandvoort moet voor coureurs zowel uniek als listig zijn
Kombochten, grindbakken en een vangrail die nergens ver weg is. De aangepaste versie van het circuit van Zandvoort moet net als het origineel een baan worden voor coureurs die meester zijn in het combineren van een flinke dosis lef en racetalent.

Het circuit van Zandvoort wordt gerenoveerd. Beeld EPA
Het circuit van Zandvoort wordt gerenoveerd.Beeld EPA

Rapper Chivv: ‘Tegen de andere donkere guys zeg ik: wij maken de betere muziek’
Hij scoort grote hits maar RTL Boulevard ziet rapper Chivv niet staan. Witten hebben volgens de in Nederland geboren Surinamer privileges die hem worden ontzegd. Dat maakt hem harder.

Waarom vliegen naar ‘roversnest’ Albanië toch verantwoord kan zijn
Schiphol-Tirana blijkt meer dan een vliegroute, merkt verslaggever Marjon Bolwijn als ze op bezoek gaat bij Richard van den Brink en zijn vrouw Flutura Açka. Transavia stopt met vliegen naar de Albanese hoofdstad. ‘De lijn is een metafoor voor het dunne, aan slijtage onderhevige draadje dat Albanezen nog verbindt met Nederland, met de gehele Europese Unie zelfs.’

Meer over