Volkskrant Ochtend6 augustus

Volkskrant Ochtend: Komt die recessie nu, of niet? | Deze duurzame energietoren moet de vervuilende dieselgenerator verjagen van openluchtfestivals

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Terwijl u sliep

Mexico stelt zelf onderzoek in naar aanslag El Paso
Mexico gaat de massamoord in El Paso zelf onderzoeken. Het buurland van de Verenigde Staten beschouwt het bloedbad als een terroristische aanslag. Mexico overweegt uitlevering te vragen van de 21-jarige verdachte.

Faillissement Slotervaartziekenhuis overviel toezichthouder zorg: ‘Het was niet goed, maar het kon niet anders’
Een jaar geleden begon in slowmotion de onttakeling van het Slotervaart- en IJsselmeerziekenhuis. Hoewel in juli al berichten verschenen over financiële problemen, kwam het faillissement eind oktober als een verrassing. Ook voor de voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) Marian Kaljouw. De toezichthouder kijkt terug en blikt vooruit.

China slaat terug en legt aankoop landbouwproducten uit VS stil
China heeft de handelsoorlog met de Verenigde Staten verder opgevoerd. Het Chinese ministerie van Handel maakte maandag bekend dat Chinese staatsondernemingen de aankoop van landbouwproducten uit de VS voorlopig hebben gestaakt. De maatregel is een reactie op het besluit van president Trump een importheffing van 10 procent te heffen op nog een groot aantal producten uit China.

‘Noord-Korea verdiende miljarden voor kernprogramma met cyberaanvallen op banken en bitcoin-beurzen’
Noord-Korea heeft de afgelopen jaren bijna twee miljard euro binnengehaald voor zijn wapenprogramma, waaronder de productie van kernwapens, met cyberaanvallen op buitenlandse banken en handelsbeurzen voor cryptovaluta. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties, waarin het persbureau Reuters inzage heeft gehad.

Vandaag in het nieuws

Mag de gaswinning doorgaan tot 2026 in plaats van 2014? De Raad van State doet uitspraak. Ajax speelt in de derde voorronde van de UEFA Champions League tegen het Griekse PAOK Saloniki. Een medewerker van Flora Holland staat voor de rechter wegens verduistering van 4,3 miljoen euro.

Aanraders van de redactie

Economisch stoplicht knippert op oranje
Komt het er nu echt van, de volgende economische recessie, of valt het mee? Er komt altijd een ommezwaai en dit zijn de indicatoren.

Column Elma Drayer: Waar we die onversneden mensenhaat aan verdiend hebben, krijg ik graag nog eens uitgelegd
In het onlangs verschenen interview met filosoof Bas Haring legt hij uit dat de natuur best wat soorten kan missen: dat soorten verdwijnen, meent Haring, hoeft niet per se rampzalig te zijn, zoals biologen en ecologen (bijna) eensgezind roepen. ‘Leve de dwarse denkers’ zou Elma Drayer zeggen. ‘Maar daar kijken de betreffende disciplines anders tegenaan.’

Deze duurzame energietoren moet de vervuilende dieselgenerator verjagen van openluchtfestivals
Pukkelpop heeft over negen dagen de primeur: het popfestival in het Belgische Hasselt betrekt dan drie dagen een deel van zijn stroom van de allereerste Green Energy Mill, een duurzame en inklapbare energietoren ontworpen door onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven.

Schaalmodel van de GEM Tower.  Beeld RCW
Schaalmodel van de GEM Tower.Beeld RCW

Champions League: Ajax treft met het Griekse PAOK een soortgenoot
De eerste competitiewedstrijd tegen Vitesse gaf meteen te denken. Kan Ajax dinsdag de knop omzetten en PAOK Saloniki verslaan in de voorronde van de Champions League? ‘Dit is de slechtst denkbare loting.’

Telegraaf nieuwschef Kamran Ullah: ‘Heel cliché: op 11 september 2001 werd ik op school voor het eerst gezien als een moslim’
Dat hij als zoon van Pakistaanse ouders niet zou passen bij De Telegraaf, dat vindt Kamran Ullah (35), nieuwschef bij de krant, klein denken. ‘Waarom zou dat niet juist inclusief zijn?’

Kamran Ullah. Beeld Ernst Coppejans
Kamran Ullah.Beeld Ernst Coppejans

Column Arthur van Amerongen: Overal in Tanger wekte mijn vogelverschrikkersuitdossing verbijstering en walging op
In 1980 wekte de verschijning van Arthur van Amerongen nog verbijstering op in Tanger: de Marokkanen waren volstrekt onbekend met punk. Even kijken of Tanger hem nu, als keurige oude meneer, wél in haar armen wilde sluiten.

Meer over