Ochtendnieuwsbrief22 mei 2019

Volkskrant Ochtend: Klimaatschade verzekeraars stijgt door extremer weer, premies omhoog | Aardbeving met kracht 3.4 treft Groningen

Redactie
Ondergelopen straat in Arnhem na extreme neerslag in 2016. Beeld ANP
Ondergelopen straat in Arnhem na extreme neerslag in 2016.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Klimaatschade verzekeraars stijgt door extremer weer, premies gaan omhoog
Verzekeraars hebben steeds meer last van klimaatverandering. Het aantal meldingen van schade aan woningen door regen of hagel is bij Interpolis in 2018 met ruim 20 procent toegenomen in vergelijking met 2011. Andere verzekeraars zien zich door de toenemende klimaatschade genoodzaakt premies voor particulieren te verhogen.

Aardbeving met kracht 3.4 treft Groningen in de vroege ochtend
In de provincie Groningen heeft zich woensdagochtend vroeg een aardbeving voorgedaan. Deze werd ook gevoeld in de stad Groningen en op andere plekken in de omgeving. Het KNMI meldt dat het een beving van 3.4 op de schaal van Richter betrof.

Nederlandse wetenschappers bezorgd over alternatief ‘antikankerdieet’
Nederlandse kankerdeskundigen maken zich zorgen over een ‘eenzijdige’ documentaire over het Gerson-dieet, die volgende week te zien is in Amsterdam. Deze alternatieve behandelmethode stelt dat sapjes en koffieklysma’s beter werken voor kankerpatiënten dan chemo en bestralingen.

Uitstoot lachgas werd door industrieterrein Chemelot jaren niet gemeld
Een fabriek op het Limburgse chemisch industrieterrein Chemelot stoot al decennia grote hoeveelheden lachgas uit zonder dat dit gemeten werd. Dat bevestigt Chemelot in NRC. Lachgas is als broeikasgas 265 maal zo sterk als CO2. Het achterhouden van informatie heeft dan ook effect op de Nederlandse boekhouding van broeikasgassen.

Vandaag in het nieuws

Premier Groisman, metgezel van de Oekraïense president Porosjenko, treedt af om mee te doen aan de verkiezingen. De Akte van Mannheim, het verdrag dat sinds 1868 vrije handel op de Rijn garandeert, komt naar Rotterdam. En het seizoen van de hangcultuurmossel, die dicht onder het wateroppervlakte groeit, gaat van start in Zeeland.

Aanraders van de redactie

Rivalen kijken chagrijnig naar het hanengevecht tussen Rutte en Baudet
De opkomst bij Europese verkiezingen komt al bijna dertig jaar niet meer boven de 40 procent uit. Met persoonlijke aanvallen, angstvisioenen en een gekunstelde rivaliteit probeerden partijen tijdens deze campagne de dreigende apathie onder kiezers te verjagen. Wie heeft zich de beste uitgangspositie verworven?

Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD). Beeld ANP
Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD).Beeld ANP

Ze kwamen voor lokale vedette Abe Lenstra, en eindigden in een Duitse cel
Toen op 21 mei 1944 in Sneek de districtsteams Noord (met Abe Lenstra) en West (met Kick Smit) tegen elkaar speelden, werden 21 jonge mannen door de Duitse bezetter van de tribune geplukt. Ter nagedachtenis aan deze ‘razziawedstrijd’ verschijnt er nu een boek en is de wedstrijd overgespeeld, op dezelfde locatie.

Als we rouwen, rouwen we om het verlies van de ander én om het verlies van een deel van onszelf
Hoe hervind je je identiteit na het rouwen? Neem een voorbeeld aan Nick Cave. Diens grote verdienste, betoogt Oscar van Gelderen, is dat hij met zijn Conversations-tournee een rouwdialoog aangaat.

Gebrek aan enthousiasme over Klimaatwet is voelbaar in Eerste Kamer
Bij de behandeling van de Klimaatwet tonen steeds meer senatoren zich kritisch. ‘Honderden miljoenen jaren geleden hadden we ook een ander klimaat.’ Maar VVD en CDA zullen hun afkeer waarschijnlijk wel inslikken als het op stemmen aankomt.

Harbers beperkt schade voor VVD met snelle aftocht
Snel en zakelijk stapte Mark Harbers dinsdag op als staatssecretaris van Vreemdelingenzaken, na het verspreiden van onvolledige misdaadcijfers over asielzoekers. Zo beperkte hij de schade voor de VVD. Over het ministerie van Justitie en Veiligheid blijven de twijfels.

Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid (VVD) met voorzitter Arib en Klaas Dijkhoff (VVD) nadat hij opgestapt is. Beeld Freek van den Bergh
Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid (VVD) met voorzitter Arib en Klaas Dijkhoff (VVD) nadat hij opgestapt is.Beeld Freek van den Bergh

Vlak voordat hij aftrad, bood Harbers extra transparantie over de transparantie
Mark Harbers streefde ‘maximale transparantie’ na, zo legde hij gisteren uit in de Tweede Kamer. ‘Een opmerkelijke ambitie’, stelt Sheila Sitalsing. ‘Helemaal voor een van de leidsmannen van een ministerie dat na verzoeken in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur doorgaans volledig zwart gebalkte documenten vrijgeeft.’ En dus lijkt de transparantie waar Harbers van sprak enkel nieuwe verwarring uit te lokken.

Meer over