Volkskrant OchtendZaterdag 14 december

Volkskrant Ochtend: Kim Putters is de invloedrijkste Nederlander | Het einde van het leven, het universum en alles: de vier waarschijnlijkste scenario’s

Kim Putters is sinds juni 2013 directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en staat op één in de Volkskrant top 200 meest invloedrijke Nederlanders. Beeld Novum RegioFoto
Kim Putters is sinds juni 2013 directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en staat op één in de Volkskrant top 200 meest invloedrijke Nederlanders.Beeld Novum RegioFoto

Terwijl u sliep

A-typisch voor de elite en beschaafd boos, Kim Putters is de invloedrijkste Nederlander
Kim Putters staat op één in de Volkskrant Top 200 meest invloedrijke Nederlanders. Wat maakt de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau zo machtig?

Kabinet stevent af op meerderheid voor spoedwet stikstof
De spoedwet die de stikstof-impasse moet doorbreken, kan waarschijnlijk rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer. Na overleg met premier Mark Rutte en minister van Financiën Wopke Hoekstra kondigde de Groep Otten, die bestaat uit drie afgesplitste senatoren van Forum voor Democratie, vrijdag aan de wet te steunen.

Bonden en werkgevers akkoord over nieuwe cao ziekenhuispersoneel
De vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor het ziekenhuispersoneel.

Duikers hervatten zoektocht naar vermisten vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland
Duikers van de Nieuw-Zeelandse politie hebben zaterdagochtend vroeg (lokale tijd) de zoektocht hervat naar de laatste twee dodelijke slachtoffers van de vulkaaneruptie op het eiland White Island.

Verkeersknooppunt Kleinpolderplein in het noorden van Rotterdam. Beeld Arie Kievit
Verkeersknooppunt Kleinpolderplein in het noorden van Rotterdam.Beeld Arie Kievit

Vandaag in het nieuws

Zo’n 300 vrijwilligers en medewerkers van Waterschap Rivierenland oefenen op diverse locaties in Nederland een situatie van bedreigend hoogwater op de grote rivieren. Greenpeace organiseert een ‘protestival’ op Schiphol, ‘de grote vervuiler’. In Londen vindt de 69e Miss World verkiezing plaats.

Aanraders van de redactie

De Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders 2019
Kim Putters is dit jaar de meest invloedrijke Nederlander. De directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau staat op één in de Volkskrant Top 200, dit jaar voor de veertiende keer samengesteld. Bekijk de gehele lijst en ontdek wie in Nederland aan de touwtjes trekken.

Ontslagen hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen spreekt van een ‘onfatsoenlijk’, ‘partijdig’ en ‘incompetent’ onderzoek
Vorig jaar raakten hoofdofficieren bij het OM Marc van Nimwegen en Marianne Bloos hun baan kwijt naar aanleiding van een onderzoek naar hun liefdesrelatie. Nu klaagt Van Nimwegen zijn voormalig werkgever aan vanwege een ‘onfatsoenlijk’, ‘partijdig’ en ‘incompetent’ onderzoek.

Het einde van het leven, het universum en alles: de vier waarschijnlijkste scenario’s
Zelfs het heelal heeft niet het eeuwige leven. Aan de hand van recente meetgegevens puzzelen kosmologen op het ultieme lot van het leven, het universum en alles.Dit zijn de vier meest waarschijnlijke manieren waarop het allemaal zal eindigen.

Paul van Loon. Beeld Aurélie Geurts
Paul van Loon.Beeld Aurélie Geurts

Paul van Loon: ‘Leraren die zelf niet van lezen houden, moeten een ander ­beroep kiezen’
Met een leesoffensief wil de politiek het plezier in lezen terugbrengen. Wat kinderboekenschrijver Paul van Loon betreft, begin je bij de onderwijzer.

Een dief in de nacht stal van mijn opa. Tot we hem op heterdaad betrapten
Als de opa (98) van journalist Rhijja Jansen in het verzorgingshuis bestolen wordt van zijn geld, besluit ze op zoek te gaan naar de dader.

Column: Ik was voor één avond geen moeder, geen partner, maar mens van de wereld met een mening over alles
Meteen toen ze opstond had Eva Hoeke het al gevoeld: die zin in drank, die zin in zelfverlating. ‘Het enige wat ik hoefde te doen was iemand zoeken die diezelfde avond nog met mij op boevenpad wilde, van het een naar het ander, hoe bruiner het café hoe beter en dan maar door.’

Meer over