Volkskrant Ochtend: kankermedicijnen innemen mét ontbijt drukt kosten en bondscoach Blind zat vast in eigen web van starheid

Goedemorgen. Ziekenhuizen kunnen jaarlijks miljoenen euro's aan zorgkosten besparen als ze kankerpatiënten hun dure pillen laten innemen met een boterham met hagelslag of een bordje Brinta. Verder in het nieuws: crisis in het Nederlands Elftal na vertrek Danny Blind en gaat Trump van richting veranderen na zijn eerste mislukking?

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Terwijl u sliep

Kankermedicijnen innemen mét ontbijt drukt kosten

Ziekenhuizen kunnen jaarlijks miljoenen euro's aan zorgkosten besparen als ze kankerpatiënten hun dure medicijnen laten innemen met een licht ontbijt. Van alle geneesmiddelen tegen kanker moet volgens de bijsluiter 40 procent op een nuchtere maag worden geslikt, om een wisselwerking met voedsel te vermijden. Wetenschappers van het Radboudumc hebben vastgesteld dat de dosering van sommige kankermedicijnen omlaag kan als ze worden gecombineerd met een boterham met hagelslag of een bordje brinta.

Danny Blind zat vast in eigen web van starheid

Blind sprak gisteravond tot laat met de KNVB over de crisis in het Nederlands Elftal. Blind leerde weinig van het verleden. Hij zat vast in een web van starheid, volgens het idee dat uit menig Ajax-brein ontspruit: dat Nederland beter is dan de tegenstander, dat het zal lukken op de oude Nederlandse manier van voetballen, al is het met een jongen van 17 (debutant Matthijs de Ligt) op een cruciale, kwetsbare plek in het elftal, centraal achterin.

undefined

UKIP's enige parlementslid verlaat partij en gaat zelfstandig verder

UKIP is haar enige zetel in het Britse Lagerhuis kwijtgeraakt. Zaterdag maakte Douglas Carswell bekend dat hij verder gaat als onafhankelijke afgevaardigde voor het kiesdistrict Clacton-on-Sea. De beslissing komt niet als een verrassing omdat Carswell en ex-partijleider Nigel Farage elkaar niet kunnen uitstaan.

Duizenden Australiërs geëvacueerd in afwachting van cycloon

In afwachting van cycloon Debbie, die naar verwachting dinsdagochtend (lokale tijd) aan land komt in de Australische staat Queensland, hebben duizenden mensen hun huizen verlaten. Voor backpackers en toeristen is noodopvang beschikbaar.

undefined

Douglas Carswell Beeld afp
Douglas CarswellBeeld afp

Vandaag in het nieuws

Willem-Alexander en Máxima ontvangen de Argentijnse president Mauricio Macri in het Paleis op de Dam. Waarom komt hij ook alweer naar Nederland? Verkenner Edith Schippers brengt verslag uit aan de voorzitter van de Kamer. Ze wordt informateur. Vanavond wordt in Amsterdam persoonlijk bezit van Mata Hari geveild, waaronder brieven aan haar man.

null Beeld anp
Beeld anp

Aanraders van de redactie

Hier staat de specialist al klaar op de eerste hulp

Op de eerste hulp van het ziekenhuis Bernhoven in Uden werken niet, zoals zo vaak, arts-assistenten, maar ervaren specialisten. Gevolg: de patiënt wordt sneller én beter geholpen. 'Aan de achterkant' is dan weer minder zorg nodig en dat drukt de kosten: 'Een fijn bijeffect.' (+)

Gaat Trump van richting veranderen na eerste mislukking?

Dat Trump erin faalde Obamacare onderuit te halen, verandert weinig aan zijn daadkracht. De president gaat nu eerst zijn andere grote beloften inlossen. (+)

undefined

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Hassan Bahara in Den Haag: Ryan Giasi wil jongeren de hulp geven die hij in zijn jeugd miste

Twee weken geleden zocht Giasi opeens contact met mij op. Hij wilde zijn verhaal kwijt over zijn verblijf in de inmiddels opgedoekte jeugdinstelling Glen Mills, waar ze moeilijke jongens met militaristische hand in het gareel probeerden te krijgen. 'Dachten ze dat we Amerikaanse gangsters zijn ofzo?' zegt Giasi. 'We waren kinderen. Maar we werden er mishandeld. Hoe dachten ze ons daarmee te helpen?' (+)

Dode boom brengt meer biodiversiteit in de Maas

In natuurgebied Hemelrijkse Waard, dat vandaag officieel wordt geopend, heeft Rijkswaterstaat achttien dode bomen in het water gekieperd. Zo'n 'boomrif' doet wonderen voor plant, dier en waterkwaliteit. (+)

De Hemelrijkse Waard wordt meer ruimte gegeven middels een nevengeul waarin dode bomen zijn gelegd Beeld Marcel van den Bergh
De Hemelrijkse Waard wordt meer ruimte gegeven middels een nevengeul waarin dode bomen zijn gelegdBeeld Marcel van den Bergh

Hoe olympische stadions in Rio worden overgelaten aan betonrot

Waar ruim een half jaar geleden goud glom, regeert nu betonrot. De olympische stadions van Rio de Janeiro, het befaamde Maracanã incluis, zijn verlaten, soms zelfs leeggeroofd. De toekomstplannen bleken te rooskleurig, de economische crisis in Brazilië deed de rest. (+)

Column Sheila Sitalsing: Burgemeesters zijn nog altijd disproportioneel vaak van CDA-, VVD- of PvdA-huize

Zeker, de partijloze burgemeester maakt een bescheiden opmars en hier en daar weet een handvol D66'ers of een enkele GroenLinkser door te dringen en in de bijbelgordel stuit je nog weleens op een SGP- of een ChristenUnie-burgemeester en heel af en toe schopt een lokale partijpoliticus het tot de mooiste kamer op het stadhuis. Maar voor het overgrote deel zijn burgemeesters, en niet alleen burgemeesters maar ook commissarissen van de koning en topambtenaren en andere niet-verkozenen op sleutelposities nog altijd disproportioneel vaak van CDA-, VVD- of PvdA-huize.

undefined

Verwaarlozing in Rio de Janeiro Beeld reuters
Verwaarlozing in Rio de JaneiroBeeld reuters
Meer over