Volkskrant Ochtendvrijdag 11 september

Volkskrant Ochtend: Kabinet zet regionale aanpak coronavirus in de steigers | Europese landen terughoudend met opname vluchtelingen uit Moria

Redactie
De gesloten versmarkt van de Beverwijkse Bazaar, begin september. Beeld ANP
De gesloten versmarkt van de Beverwijkse Bazaar, begin september.Beeld ANP

Nieuws

Kabinet zet regionale aanpak coronavirus in de steigers
Het aantal coronagevallen verschilt per regio. De minister wil nu ook op regionaal niveau in de gaten houden of er extra ingrepen nodig zijn. Hoe gaat zoiets in zijn werk?

Europese landen terughoudend met opname vluchtelingen uit Moria
De ‘verschrikkelijke beelden’ uit kamp Moria dwingen Europa ‘om solidariteit met Griekenland te betonen en de Europese waarden na te leven’, zei de Franse president Macron donderdag. Met de Duitse bondskanselier Merkel kwam hij donderdag overeen dat ongeveer 400 minderjarige asielzoekers elders in Europa zullen worden ondergebracht.

Bosbranden grijpen om zich heen; 500 duizend evacués in Amerikaanse staat Oregon
Meer dan 500 duizend inwoners van de Amerikaanse staat Oregon hebben hun huis moeten verlaten, nu bosbranden snel om zich heen grijpen. De autoriteiten vermoeden dat zeker één van de branden is aangestoken.

Brussel in ongewoon harde verklaring: omstreden Britse wet moet van tafel
De EU dreigt met strafmaatregelen tegen de Britse regering als die niet binnen een maand haar omstreden wetsvoorstel van tafel haalt dat de scheidingsakte tussen Brussel en het Verenigd Koninkrijk op losse schroeven zet.

Trump zegt dat hij niet heeft gelogen over coronavirus en maakt vergelijking met Churchill
De Amerikaanse president Donald Trump heeft een parallel getrokken tussen zijn aanpak van het coronavirus en het gedrag van de Britse premier Winston Churchill tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dat McDonald’s stopt met plastic rietjes scheelt heel wat tonnen plastic
Revolutie bij McDonald’s: de plastic rietjes gaan eruit. Vanaf midden oktober worden die in alle Nederlandse restaurants van ’s wereld grootste restaurantketen vervangen door papieren exemplaren.

Aanraders

‘Je weet dat je van bezorgen voor Deliveroo je gezin niet gaat onderhouden’
Zijn fietskoeriers terug in dienst nemen? Deliveroo-baas Stijn Verstijnen piekert er niet over. Vrijdag dient het hoger beroep van de maaltijdbezorgdienst tegen vakbond FNV.

Brand in de hel: miserabel handjeklap over honderd Morianen
Na lang touwtrekken mogen er maar liefst honderd vluchtelingen uit kamp Moria naar Nederland komen, las Bert Wagendorp. ‘We hebben elkaar gevonden,’ zei Rob Jetten van D66 over het compromis. ‘Dat de partijen elkaar vonden in een laf staaltje miserabele kleinhartigheid, zei Jetten er niet bij.’

Coalitie maakt honderd vluchtelingen blij, maar op het Binnenhof niemand
Eens te meer bleek het immigratiebeleid donderdag de brisantste kwestie in de regeringscoalitie. En weer kwam er een moeizaam compromis, een waarvan niemand onder de indruk bleek.

Trump onder vuur nu blijkt dat hij de Amerikanen voorliegt, onder meer over corona
Nu woensdag twee keer duidelijk werd dat president Donald Trump het Amerikaanse volk voorliegt over de belangrijkste bedreigingen van het land, is de vraag: gaat dat gevolgen hebben?

Speel de nieuwsquiz van deze week
Heeft u het nieuws deze week gevolgd? Test uw kennis met onze quiz. Met vragen over de Nederlandse CO2-uitstoot, de Nigeriaanse mensenhandel en fotograaf Rineke Dijkstra.

Waarom de supermarkten zelf verspilling veroorzaken, en wat de voedselbank ermee te maken heeft
Terwijl de Lidl in steeds meer supermarkten producten voor lage prijzen wegdoet tegen voedselverspilling, groeit de vraag bij voedselbanken in de omgeving. ‘Wij zijn een soort van Lidl’, aldus een medewerker van de voedselbank die Toine Heijmans bezocht. ‘Mensen die je hier ziet, zie je daar ook en dan doe ik natuurlijk net of ik ze niet herken.’

Meer over