Volkskrant OchtendMaandag 15 oktober

Volkskrant Ochtend: Kabinet wil rem op groei vakantievluchten Schiphol | Wat mogen de boeren wel dat Extinction Rebellion niet mag?

Zomerdrukte op Schiphol. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Zomerdrukte op Schiphol.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Kabinet wil rem op groei vakantievluchten Schiphol
Het kabinet wil de groei van vakantievluchten op Schiphol een halt toeroepen. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) werkt aan een regel om luchtvaartmaatschappijen die meer bijdragen aan het wereldwijde netwerk van bestemmingen, zoals KLM, te bevoordelen bij de verdeling van vliegrechten.

Grote beleggers willen meer vrouwen in de top, maar blijven twijfels houden over een ‘ingroeiquotum’
Nederlandse beursgenoteerde bedrijven moeten harder aan de slag met meer vrouwen in de top, stellen de grote beleggers. Maar ze hebben twijfels over het voorgestelde ‘ingroeiquotum’.

Rijkswaterstaat: vermijd snelwegen rond Utrecht wegens boerenprotest
Honderden boeren zijn in de nacht van dinsdag op woensdag al de weg op gegaan richting Bilthoven en Den Haag. Op meerdere plaatsen in het land zijn colonnes boeren snelwegen opgegaan om op tijd aan te komen.

Leider Hongkong moet jaarlijkse toespraak in parlement onderbreken na gejouw oppositie
De Hongkongse leider Carrie Lam heeft haar jaarlijkse beleidstoespraak moeten onderbreken. Pro-democratische politici maakten zoveel lawaai dat ze tot twee keer toe moest stoppen met spreken. Ze riepen Lam op haar ontslag in te dienen.

Vandaag in het nieuws

De actiegroep Farmer Defence Force houdt protestacties in Den Haag en bij het RIVM in De Bilt. In Venetië dient het hoger beroep over het uitlenen van een tekening van Da Vinci aan het Louvre in Parijs. Het Amsterdam Dance Event begint vandaag en duurt tot zondag.

Actievoerders van Extinction Rebellion bezetten op 7 oktober de Mauritskade voor het Rijksmuseum in Amsterdam.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Actievoerders van Extinction Rebellion bezetten op 7 oktober de Mauritskade voor het Rijksmuseum in Amsterdam.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Aanraders van de redactie

Wat mogen de boeren wel dat Extinction Rebellion niet mag?
Waar in Amsterdam afgelopen weekeinde 130 klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion werden gearresteerd, krijgen protesterende boeren in Den Haag woensdag opnieuw ruim baan om het verkeer vast te laten lopen met hun trekkers. Wordt er met twee maten gemeten als het gaat om het demonstratierecht?

Halsema wil de wijk in om drugscriminaliteit aan te pakken
Burgemeester van Amsterdam twijfelt aan het nut van een moreel appèl aan drugsgebruikers, maar criminaliseren helpt ook niet.

Burgemeester Femke Halsema tijdens de raadsvergadering waarin wordt gesproken over de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. Beeld ANP
Burgemeester Femke Halsema tijdens de raadsvergadering waarin wordt gesproken over de liquidatie van advocaat Derk Wiersum.Beeld ANP

Woensdag begint het Amsterdam Dance Event, dit zijn de hoogtepunten
Beleef Tomorrowland in Amsterdam. En: dj Jayda G leert het dansende publiek óók iets over walvissen.

Het geloof in het einde der tijden is verleidelijk en wijdverbreid
Veel weten we nog niet van de familie die in een kelder leefde in Ruinerworld, stelt Jean-Pierre Geelen. ‘Het klinkt als iets van vroeger, maar evengoed zou het drama kunnen wijze op iets hedendaags: het verlies van social controle in kleine gemeenschappen.

null Beeld

Concentreer je even op dit stuk en leer hoe je gefocust blijft
Bijna iedereen vindt het moeilijk. En het lijkt in onze digitale wereld een steeds grotere uitdaging te worden: geconcentreerd aan het werk blijven. Hoe verhoog je je concentratievermogen? Experts geven tips.

Waarom oudere homoseksuelen terug de kast in kruipen: ‘Oh, dat is mijn broer.’
Het raakte Klaas Spekken dat er homoseksuelen zijn die de laatste jaren van hun leven in een zorginstelling weer terug de kast in kruipen. Daarom besloot hij zich in te zetten voor homotolerantie binnen de ouderenzorg. Marjon Bolwijn sprak met hem over deze missie.

null Beeld Marcel van den Bergh
Beeld Marcel van den Bergh
Meer over