Volkskrant OchtendWoensdag 23 mei 2018

Volkskrant Ochtend: Kabinet wil regeldruk in zorg flink verminderen | Met Philip Roth (1933-2018) verliest Amerika een groot schrijver

Goedemorgen. De Amerikaanse schrijver Philip Roth is vannacht op 85-jarige leeftijd overleden. Met hem verliezen de Verenigde Staten een van hun grootste auteurs. De administratieve lasten voor zorgverleners moeten vanaf nu elk jaar verminderen, en daarbij moet het gevoel van artsen en verpleegkundigen leidend zijn, schrijven ministers Bruin, De Jonge en staatssecretaris Blokhuis aan de Tweede Kamer. Ook in deze nieuwsbrief: de opmerkelijke comeback van een Haagse band die al jaren niet meer optreedt, en is een tweede sollicitatieronde voor het burgemeesterschap van Amsterdam nou wel zo'n goed idee?

Redactie
Staatssecretaris Paul Blokhuis en de ministers Bruno Bruins en Hugo de Jonge. Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant
Staatssecretaris Paul Blokhuis en de ministers Bruno Bruins en Hugo de Jonge.Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant

Terwijl u sliep

Bemoeienis ministerie moet monster van de zorgbureaucratie kopje kleiner maken
De administratieve lasten voor zorgverleners moeten vanaf nu elk jaar verminderen. Het gevoel van artsen en verpleegkundigen is daarbij leidend: zij moeten in hun dagelijks werk ervaren dat zij minder tijd kwijt zijn aan onzinnige klusjes, alleen het op papier schrappen van onnodige administratie is niet voldoende.

Kabinet komt met ‘brede’ aanpak schuldproblemen, gespreid aflossen boetes mogelijk
Verkeersboetes vanaf 75 euro mogen voortaan in termijnen worden voldaan. Als iemand drie maanden zijn zorgverzekering niet betaalt, wordt de zorgtoeslag rechtstreeks aan de zorgverzekeraar overgemaakt. Het kabinet onderzoekt of dit bij huurachterstand ook kan gebeuren met de huurtoeslag die dan rechtstreeks naar de woningcorporatie gaat.

Met Philip Roth (1933 - 2018) gaat een van de grootste schrijvers uit de Amerikaanse geschiedenis verloren
Met het overlijden van Philip Roth, gisteren in een ziekenhuis in New York, hebben de Verenigde Staten een van hun belangrijkste naoorlogse schrijvers verloren. Elk jaar opnieuw zong Roths naam rond gedurende de weken voorafgaand aan de bekendmaking van de Nobelprijs voor Literatuur. Dat de secretaris van de Zweedse Academie, die de prijs toekent, de Amerikaanse literatuur in 2008 had omschreven als ‘insulair’, ‘geïsoleerd’ en ‘te ontvankelijk voor trends in de eigen massacultuur’, deed daar niet aan af.

Mark Zuckerberg beantwoordt lastige vragen niet en laat parlementariërs gefrustreerd achter
Facebook-voorman Mark Zuckerberg werd dinsdagavond het vuur na aan de schenen gelegd door de Europese fractievoorzitters in het Europarlement in Brussel. De topman hoorde het een uur onbewogen aan om daarna in algemeenheden te antwoorden. En o ja, er kwamen weer excuses.

Vandaag in het nieuws

Noord-Korea gaat zijn nucleaire testlocatie ontmantelen. De bijbehorende ceremonie is de komende dagen, afhankelijk van het weer. Rutte en maar liefst vier ministers reizen af naar India voor een driedaagse handelsmissie. De Tweede Kamer debatteert over de renovatie van het Binnenhof.

Aanraders van de redactie

Schouder aan schouder in de strijd tegen zorgbureaucratie: ‘Als een regel onzinnig is, kap er dan ook echt mee’
De roep om maatregelen tegen de verstikkende bureaucratie in de zorg klinkt al lang, maar tot dusver vergeefs. Drie bewindslieden komen met een ‘concreet en omvangrijk’ plan. Maar sancties hebben ze niet.

Sofie brengt veel tijd door achter de computer om dossiers van patiënten bij te werken. Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant
Sofie brengt veel tijd door achter de computer om dossiers van patiënten bij te werken.Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant

Een tweede sollicitatieronde voor het burgemeesterschap van Amsterdam, is dat wel een goed idee?
De eerste sollicitatieronde voor het burgemeesterschap van Amsterdam heeft niet de droomkandidaat opgeleverd. Daarom komt er een tweede. Is dat wel een goed idee?

'Rechters moeten bij hoge schulden de vinger meer aan de pols houden'
Om mensen in hoge financiële nood sneller weer overeind te helpen wil het kabinet een proef nemen met een 'schuldenrechter'. In Tilburg hebben ze die al.

Kantonrechter Paul Rouwen onderweg van Tilburg naar Utrecht en terug naar Tilburg. Sinds maart is Rouwen betrokken bij het Tilburgse experiment waarbij de rechtbank en de gemeente samenwerken om mensen met problematische schulden sneller weer op de rails te krijgen. Beeld Raymond Rutting
Kantonrechter Paul Rouwen onderweg van Tilburg naar Utrecht en terug naar Tilburg. Sinds maart is Rouwen betrokken bij het Tilburgse experiment waarbij de rechtbank en de gemeente samenwerken om mensen met problematische schulden sneller weer op de rails te krijgen.Beeld Raymond Rutting

Dappere verkoopsters van de Bijenkorf bewijzen: protesteren tegen onzin heeft zin
Webwinkels, advocatenkantoren, warenhuizen, et cetera: ze lijden al heel lang aan de beoordelingsziekte, het meten van de Net Promotor Score. Maar hoe betrouwbaar zijn haastige beoordelingen van een geïrriteerde klant die graag door wil met zijn dag? Dappere verkoopsters van de Bijenkorf waren er klaar mee. Een vrolijk bericht volgens Sheila Sitalsing, want het bewees: protesteren tegen onzin heeft zin.

Gekoesterd door oude én nieuwe fans: Group 1850 en de Haagse psychedelische rock
Decennialang werd er niets van ze vernomen, maar ineens is de psychedelische Nederlandse sixtiesband Group 1850 herontdekt. Internationaal. En hoe. De voormalige manager en drie bandleden vertellen.

Group 1850 met vlnr Dave Duba (drummer/gitarist), Hugo Gordijn (manager), Ruud van Buuren (basgitarist) en Beer Klaasse (drummer). Beeld Harry Cock
Group 1850 met vlnr Dave Duba (drummer/gitarist), Hugo Gordijn (manager), Ruud van Buuren (basgitarist) en Beer Klaasse (drummer).Beeld Harry Cock

Jet van Nieuwkerk: ‘Alles wat ik at, moest extreem gezond zijn’
Jet van Nieuwkerk maakt een driedelige televisieserie over de eetstoornis orthorexia, die ook haar trof.

Jet van Nieuwkerk Beeld Babet Hogervorst
Jet van NieuwkerkBeeld Babet Hogervorst
Meer over