VOLKSKRANT OCHTENDDonderdag 5 SEPTEMBER

Volkskrant Ochtend: Kabinet trekt miljarden uit om ‘wooncrisis’ te beteugelen | Het hof beslist vandaag: gaat het hoger beroep tegen Geert Wilders door?

Redactie
Bouwvakkers zijn aan de slag met een woningbouwhuis. Beeld Marcel van den Bergh
Bouwvakkers zijn aan de slag met een woningbouwhuis.Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Kabinet trekt miljarden uit om ‘wooncrisis’ te beteugelen
De toenemende schaarste op de woningmarkt dwingt het kabinet op Prinsjesdag een aantal onorthodoxe maatregelen te presenteren. Zo komt er een fonds met een miljard euro aan subsidies voor gemeenten die nieuwbouwprojecten starten. Woningcorporaties krijgen daarnaast voor een miljard aan fiscale kortingen als ze nieuwbouw plegen. Starters op de woningmarkt worden mogelijk vrijgesteld van de overdrachtsbelasting.

Lagerhuis houdt Johnsons noodroute dicht, Britse premier is kansloos tegen de oppositie
Boris Johnson is een zombie-premier geworden. Het Lagerhuis dwarsboomde zowel een No Deal-Brexit op 31 oktober als vervroegde verkiezingen op 15 oktober. Ondertussen klinkt er gemor in de Conservatieve Partij over de behandeling van 21 rebellen.

Premier Johnson woensdag onderweg naar zijn eerste vragenuurtje in het Lagerhuis Beeld AFP
Premier Johnson woensdag onderweg naar zijn eerste vragenuurtje in het LagerhuisBeeld AFP

Het hof beslist donderdag: gaat het hoger beroep tegen Geert Wilders door?
Het gerechtshof beslist donderdagochtend rond 09.30 uur of het hoger beroep tegen Geert Wilders doorgaat. Advocaat Geert-Jan Knoops vroeg het hof dinsdag de zaak tegen de PVV’er te staken. Er zijn volgens hem steeds meer aanwijzingen dat toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) zich in 2014 met de vervolging van Wilders heeft bemoeid. Daarom zou het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk verklaard moeten worden in de vervolging, aldus de advocaat.

Winnaar van Prins Claus Prijs is ziener van Soedans eigenheid
Kamala Ibrahim Ishag (1939) ontvangt dit jaar de Grote Prins Claus Prijs, zo wordt vandaag bekend. Al sinds de jaren zestig probeert ze in haar kunst de identiteit van het immer verscheurde Soedan te vatten. Sinds de zomer gloort er hoop. Op bezoek in haar atelier in Khartoem.

Vandaag in het nieuws

Een Congrescommissie in de VS hoort Jim Watkins van onlineplatform 8Chan vanwege recente schietpartijen. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence komt alvast naar het Verenigd Koninkrijk om de handelsbetrekkingen na de Brexit te bespreken. En het Europese statistiekbureau bericht over de vervuiling waaraan de EU-burgers blootstaan.

Aanraders van de redactie

Dolle Dinsdag: een voorbeeld van nepnieuws in oorlogstijd
Vandaag, 75 jaar geleden, wisten veel inwoners het zeker: Nederland zou binnen enkele dagen zijn bevrijd. NSB’ers en Duitse soldaten vluchtten in paniek naar het oosten. Hoe nepnieuws ook toen al grote gevolgen had.

Op Dolle Dinsdag wachtten inwoners van Den Haag tevergeefs aan het Rijswijkseplein op de Canadese bevrijders (5 september, 1944) Beeld Hollandse Hoogte / Nederlands Fotomuseum
Op Dolle Dinsdag wachtten inwoners van Den Haag tevergeefs aan het Rijswijkseplein op de Canadese bevrijders (5 september, 1944)Beeld Hollandse Hoogte / Nederlands Fotomuseum

40 jaar De Kindertelefoon: ‘Als ik nu het woord beffen gebruik, zie ik collega’s wel even opkijken’
De Kindertelefoon begon veertig jaar geleden met een groep vrijwilligers op een Amsterdamse zolderkamer, nu zoeken jaarlijks honderdduizenden kinderen contact met de vrijwilligers van de hulplijn. En dat in tijden van Google. De nood blijf hoog, de taboes en problemen zijn soms nieuw. ‘Wat vinden jullie van het communisme?’

‘De SP wil niet tussen mij en mijn roeping komen, dat heeft me ontroerd’
Sociaal bewogen was de Maastrichtse SP-fractievoorzitter Bram Pulles (25) altijd al en gelovig ook. Bijna een jaar geleden kreeg hij de roeping priester te worden. Nu verlaat hij de politiek en wordt hij priesterstudent aan het grootseminarie Rolduc.

Maastrichtse SP-fractievoorzitter Bram Pulles (25) Beeld Marcel van den Bergh
Maastrichtse SP-fractievoorzitter Bram Pulles (25)Beeld Marcel van den Bergh

De worsteling van het Lid Femke Merel van Kooten-Arissen met mensen- en dierendingen
Ariejan Korteweg ging op bezoek bij het Lid Femke Merel van Kooten-Arissen, die sinds deze week geen onderdeel meer is van Partij voor de Dieren en een eigen fractie vormt, inclusief fractiesecretaris (haar echtgenoot Frank), een politiek assistent (Angelo, voormalig vicevoorzitter van Pink) en een eigen fractiekamer. ‘De verbreding die ik wil, is in lokale fracties allang aan de gang.’

Cameraman Jasper Wolf moest voor Monos, de bejubelde film van Alejandro Landes, de bergen én de jungle van Colombia in
De loodzware omstandigheden waaronder de bejubelde film Monos van Alejandro Landes moesten worden gemaakt, maakten zijn werk juist beter.

Scoren, creëren, hongerig zijn: Memphis Depay is klaar voor de uitwedstrijd tegen Duitsland
In de verdediging en op het middenveld van Oranje staan met Europese onderscheidingen gelauwerde voetballers als Virgil van Dijk en Frenkie de Jong. De aanval is nog te afhankelijk van Memphis Depay, die momenteel topschutter is van de Franse competitie. ‘Ik probeer dezelfde speler te blijven qua stijl, maar te werken aan concentratie.’

Meer over