NIEUWSBRIEFVOLKSKRANT OCHTEND

Volkskrant Ochtend: Kabinet schrapt boete gehandicapte studenten | Nieuwbouw kopen? Bieden maar

Goedemorgen. Het wordt aantrekkelijker voor jonggehandicapten om door te leren. Zij worden vanaf 2020 niet meer gekort op hun Wajong-uitkering als zij aan een studie beginnen. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: wat gaat er vandaag gebeuren op de Navo-top als Trump de druk opvoert om meer uit te geven? En: hoe kon de Belgische droom zo uiteen spatten?

Redactie
Een teleurgestelde supporter van België. Beeld ANP
Een teleurgestelde supporter van België.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Kabinet schrapt boete gehandicapte studenten

Het wordt aantrekkelijker voor jonggehandicapten om door te leren. Zij worden vanaf 2020 niet meer gekort op hun Wajong-uitkering als zij aan een studie beginnen. Ook kunnen zij voortaan hun Wajong-uitkering terugkrijgen als hun contract bij een werkgever afloopt of wanneer zij hun werk niet kunnen volhouden.

‘Woekerwoning’ niet op basis van vaste prijs verloot

Nieuwbouwhuizen worden steeds vaker verkocht aan de hoogste bieder in plaats van door loting op basis van een vaste prijs. Projectontwikkelaars en bouwbedrijven liften zo mee met de snelle stijging van de huizenprijzen. Verkoop aan de hoogste bieder vindt vooral plaats in het hogere prijssegment, maar komt ook voor bij appartementen van circa 200 duizend euro.

De berekening wint van het offensief: Frankrijk door naar finale WK ten koste van België

De gouden generatie van België wilde oogsten, maar verliest in halve finale WK door een doelpunt uit een hoekschop van Frankrijk.

VS: tweede ronde invoerheffingen voor China op komst

De Amerikaanse regering heeft een lijst gepubliceerd met Chinese producten waarvoor zij de invoerheffingen met 10 procent wil verhogen. In totaal gaat het om 200 miljard dollar aan goederen.

Vandaag in het nieuws

Premier Rutte gaat met de ministers Blok en Bijleveld naar de Navo-top in Brussel. Er komt een uitspraak over de Duitse nationaal-socialiste Beate Zschäpe die betrokken zou zijn geweest bij racistische moorden. En in het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds krijgt de Amerikaan RuPaul als eerste dragqueen een standbeeld.

Aanraders van de redactie

Door Trump dringt zich de vraag op: kan Europa militair zonder Amerika?

President Trump zal woensdag op de Navo-top in Brussel naar verwachting Europa onder druk zetten om meer te besteden aan defensie. Hij houdt niet van de alliantie en dwingt Europa na te denken over een toekomst zonder de Amerikaanse veiligheidsparaplu. Een gedachtenoefening met verrassende wendingen.

Het is uitermate ingewikkeld om ‘de burgers’ te vertegenwoordigen

Ons was weer niets gevraagd, schrijft columnist Sheila Sitalsing, ‘en ook thuis zijn we reuze voor het klimaat, maar van de gedachte dat ik actief zou moeten willen meedoen aan ‘de uitwerking’ van wat dan ook kreeg ik acute hoofdpijn. Dus besloot ik uit te zoeken wie dat toch zijn, al die burgers die kennelijk staan te popelen om actief mee te doen aan een nog nader te bepalen uitwerking.’

Wim Pijbes van stichting Droom en Daad verricht geen dromen maar daden in Rotterdam

Oud-Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes begint het ene na het andere cultuurproject in Rotterdam met de miljoenen van een mecenas om wie een waas van mysterie hangt. ‘Dit wordt de grootste kunstruimte van het land.’

Nieuwbouw? Vergeet lotingen, plaats liever uw hoogste bod

Loten voor een nieuwbouwhuis was lang normaal. Projectontwikkelaar Bob Jansen liet bieden op zijn woontoren HAUT. ‘Op het formulier zetten ze dan: ‘Ik wil meer betalen.’

Muziekland: de beste kamermuziekseries buiten de Randstad en, vooruit, een paar er binnen

In welke kastelen, abdijen, kerken, buurthuizen en op welke landgoederen en begraafplaatsen vind je de mooiste kamermuziekseries? De Volkskrant vroeg het aan dertig musici.

Geloof, humanisme, data: ontmoet de ‘Appman’ die al zijn meetbare data omarmt

Margriet Oostveen is op bezoek bij een dataïst die zich voorbereidt op het samensmelten van mens en computer. ‘Als de religie van deze eeuw het ‘dataïsme’ is, een term bedacht door New York Times-columnist David Brooks, dan is Appman een apostel.’

Meer over