Volkskrant OchtendWoensdag 26 september

Volkskrant Ochtend: Kabinet bereid AOW-leeftijd minder snel te verhogen dan gepland | Minieme beetjes psychedelische drugs lijken creatiever te maken

In ruil voor modernisering van het pensioenstelsel is het kabinet bereid om de AOW-leeftijd minder snel te verhogen dan gepland. De pensioenleeftijd van 67 jaar wordt dan niet in 2021, maar waarschijnlijk pas vier jaar later bereikt. Verder in deze nieuwsbrief: het nemen van minieme beetjes psychedelische drugs, nieuwe mode in trendy kringen, lijkt de creativiteit écht te verhogen. Daarvoor hebben Leidse onderzoekers voorzichtige aanwijzingen gevonden.

Redactie
Een psychedelisch feest in de New Yorkse nachtclub 'Electric Circus', 1967. Beeld AP
Een psychedelisch feest in de New Yorkse nachtclub 'Electric Circus', 1967.Beeld AP

Terwijl u sliep

Kabinet haalt AOW-taboe van tafel: pensioenleeftijd kan minder snel stijgen
In ruil voor modernisering van het pensioenstelsel is het kabinet bereid om de AOW-leeftijd minder snel te verhogen dan gepland. De pensioenleeftijd van 67 jaar wordt dan niet in 2021 maar waarschijnlijk pas vier jaar later bereikt. Met die tegemoetkoming ter waarde van 500 miljoen euro, hoopt het kabinet met name de vakbeweging FNV over de streep te trekken.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Beeld ANP
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken.Beeld ANP

Nieuw richtsnoer voor afbouw antidepressiva streeft naar nauwkeuriger en veiliger begeleidingstraject
Artsen- , apothekers- en patiëntenorganisaties hebben samen een aanbeveling ontwikkeld voor de afbouw van antidepressiva. De verwachting is dat het meer mensen zal lukken van de antidepressiva af te stappen als de huisarts of de psychiater dat proces nauwgezet begeleidt.

Eerste, voorzichtige bewijs dat kleine beetjes psychedelische drugs de mens écht creatiever maken
Het nemen van minieme beetjes psychedelische drugs, nieuwe mode in trendy kringen, lijkt de creativiteit écht te verhogen. Daarvoor hebben Leidse onderzoekers, voor het eerst, voorzichtige aanwijzingen gevonden.

Eerste Kamer gaat onderzoek doen naar eigen integriteit
De fractievoorzitters hebben besloten dat er binnen de Eerste Kamer een onderzoek komt naar gedragsregels voor nevenfuncties en belangenverstrengeling. Dit najaar komt er ook voor het eerst een speciale bijeenkomst over integriteit, meldt Trouw. Aan de griffier van de Eerst Kamer nu de taak om te bekijken welke regels er eigenlijk bestaan rondom onder meer nevenfuncties.

Vandaag in het nieuws

De Amerikaanse president Trump en de Britse premier May spreken over een handelsverdrag na de Brexit. Advocaat Bénédicte Ficq pleit in de rechtszaal voor vervolging van de tabaksindustrie. En het CBS publiceert cijfers over de mate van eenzaamheid in Nederland.

Aanraders van de redactie

In Labour huizen niet één, niet twee, maar drie opvattingen over Brexit
To Brexit or not to Brexit. Niet alleen de Britse Conservatieve Partij heeft problemen met de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog, maar ook de linkse oppositie.

De derde dag van het Labour partijcongres in Liverpool. Beeld AFP
De derde dag van het Labour partijcongres in Liverpool.Beeld AFP

Wetenschappers: overheid moet eerder kunnen ingrijpen bij uitbraak meningokokken
De overheid hanteert te strenge regels voor het bestellen van vaccins, zoals tegen meningokokken W, zeggen experts. Voor elk gewonnen levensjaar heeft de regering nu maximaal 20 duizend euro over. Dat bedrag moet omhoog, stellen zij ook gezien de kans op uitbraken van meningokokken B.

Vijf werken van Dr. A.H. Heinekenprijswinnaar Erik van Lieshout: ‘Ik wilde geen politiek statement maken, maar ik ontkom er niet aan’
Donderdag 27 september krijgt de controversiële hiphopkunstenaar Erik van Lieshout (50) de prestigieuze Dr. A.H. Heinekenprijs 2018 voor de Kunst uitgereikt voor zijn hele oeuvre. Een selectie van vijf tentoonstellingen en kunstwerken die de juistheid van de jurykeuze bevestigen.

Voor Sanders Dekkers plan hebben de Amerikanen een fijn woord: brain fart
Een VVD-Bewindsman had weer een ideetje, las Sheila Sitalsing: geen gesubsidieerde advocaat meer voor mensen met weinig geld. ‘Voor dit soort oprispingen hebben de Amerikanen een mooi woord: brain fart’.

Meer leidsters, meer problemen: waarom een kwaliteitsimpuls kinderdagverblijven het mes op de keel zet
Eén leidster per drie kinderen, het moet de kinderdagverblijven een kwaliteitsimpuls geven. Maar ze verzetten zich tegen de maatregel. Het kost alleen maar meer geld, denken zij, en dat kan de nekslag voor de kleinere ondernemingen zijn.

Medewerkster Hafsa (28) van kinderdagverblijf de Kinderster in Amsterdam troost een kind op de babyafdeling. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Medewerkster Hafsa (28) van kinderdagverblijf de Kinderster in Amsterdam troost een kind op de babyafdeling.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Verslaggeverscolumn: Nu een aantal Groningers is aangemerkt als ‘windmolenterrorist’ worden ze eindelijk gehoord door de overheid
De muur van woede zag ik op een avond in Groningen. Ed Nijpels kwam de burgers uitleggen dat we allemaal milieuvriendelijk worden en daar zat Lies, ze kóokte. Ze wilde alles tegelijk vertellen, acht jaar vechten tegen windmolens en dit als resultaat: dovemansoren.

Meer over