Volkskrant OchtendDonderdag 22 oktober

Volkskrant Ochtend: Justitie gaat Tata Steel vervolgen vanwege grafietregens | Geen fans, toch sfeer bij tv-beelden Ajax-Liverpool. Hoe kan dat?

Staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Nieuws

Justitie gaat Tata Steel vervolgen vanwege grafietregens
Het Openbaar Ministerie gaat staalfabrikant Tata Steel strafrechtelijk vervolgen wegens de zogeheten grafietregens. Deze stofexplosies veroorzaakten de afgelopen jaren veel onrust en overlast in het naastgelegen dorp Wijk aan Zee.

Rechter fluit OM terug, Peter R. de Vries mag wel vertrouwelijk met kroongetuige bellen
Peter R. de Vries heeft een overwinning geboekt in zijn strijd om kroongetuige Nabil B. als vertrouwenspersoon bij te staan. De misdaadjournalist mag via een afgeschermde advocatenlijn bellen met de kroongetuige. Dat heeft de Haagse rechtbank bepaald.

Ajax betreurt de gemiste kansen tegen Liverpool (0-1)
Liverpool kwam bij de opening van de Champions League naar Amsterdam om te winnen van Ajax (uitslag 0-1), in een wedstrijd van dertien in een dozijn voor de Engelsen.

Inlichtingendienst VS: Iran en Rusland proberen verkiezingen te beïnvloeden
Zowel Rusland als Iran heeft al geprobeerd om de uitslag van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten beïnvloeden, stelt de chef van de Amerikaanse inlichtingendiensten John Ratcliffe.

Live: Recordaantal doden in zes Amerikaanse staten | Obama laakt coronabeleid Trump
Volg in dit blog het laatste nieuws rondom het coronavirus.

Uitzicht op de stad Jerevan. Beeld GIULIO PISCITELLI
Uitzicht op de stad Jerevan.Beeld GIULIO PISCITELLI

Aanraders

In Armenië valt het G-woord alweer
Na de fluwelen revolutie in 2018 keerden optimistische Armeniërs terug naar hun vaderland. Nu de oorlog met buurland Azerbeidzjan oplaait, dringen gedachten aan de genocide zich op. Al helemaal omdat Turkije zich mengt in het conflict.

Geen fans, toch sfeer bij tv-beelden Ajax-Liverpool. Hoe kan dat?
Er zat woensdagavond nauwelijks publiek bij Ajax-Liverpool. Maar daar merkte de tv-kijker thuis niets van. Dankzij ‘enhanced audio’, een nieuw coronafenomeen.

Column: Dumptickets in de luchtvaart verbieden? Misschien kan de minister haar licht opsteken bij de premier
De Tweede Kamer had Cora van Nieuwenhuijzen gevraagd iets te doen tegen de dumpprijzen van vliegtickets naar oranje gebieden. ‘Zeggen dat iets ‘helaas juridisch onmogelijk is’ en er gepijnigd bij kijken is een manier om snel van het gezeur af te zijn,’ schrijft Sheila Sitalsing in haar column.

Onthoofding leraar raakt de Franse Republiek in het hart
De onthoofding van Samuel Paty door een fundamentalist heeft de idealen van de Franse Republiek in het hart geraakt. Tijdens een herdenking kende president Macron de leraar postuum de hoogste Franse onderscheiding toe.

Reclamemakers spelen in op nostalgie naar films van de jaren tachtig
Zo heeft Bruce Willis de Die Hard-fans blij gemaakt met een dode mus.

Verslaggeverscolumn: Het wonderverbond van klimaatscepticus De Mos en klimaatapostel Koornstra
Ariejan Korteweg ging langs bij de nieuwe partij Code Oranje. ‘Bij Code Oranje krijgt de burger het laatste woord, is de bedoeling. Hoe moet de burger hieruit wijs worden?’

Meer over