Volkskrant Ochtend: Juryrapport: hoe doet onze koning het? | Zo slaat u uw slag op de vrijmarkt

Goedemorgen. Koning Willem-Alexander viert vandaag zijn 50ste verjaardag in Tilburg. Hoe bracht hij het er afgelopen jaren vanaf? Deskundigen vellen hun oordeel in een juryrapport. Verder in ons ochtendoverzicht: voor wie het tv-interview gister heeft gemist de recensie van het gesprek tussen de koning en Wilfried de Jong én tips om goed te scoren op de vrijmarkt.

Beeld anp

Terwijl u sliep

Tv-recensie interview Willem-Alexander: het was gewoon een prima, relaxed gesprek met de koning.
Al een paar dagen was de kijker lekker gemaakt met een flitsende teaser waarin te zien was hoe Wilfried de Jong naar Villa Eikenhorst was komen rijden in een glanzend zwarte Jeep Cherokee, bij aankomst zijn paspoort aan de dienstdoende beveiliger liet zien en vastberaden zei: 'Goedendag, ik heb een afspraak met de koning. En wat ga jij vandaag doen vriend?'. Goed, dat laatste zei hij niet, maar hij trok wel het gezicht dat erbij hoorde.

Geduld met Erdogan raakt op: EU-lidmaatschap verder uit zicht
Het komt zelden voor, maar woensdag verwoordde het Europees Parlement exact wat lidstaten en Europese regeringsleiders in beslotenheid verzuchten: beëindig of bevries de onderhandelingen met Turkije over het EU-lidmaatschap. Mocht de Turkse president Erdogan daartoe zelf besluiten - waarmee hij regelmatig dreigt - dan wacht hem louter Europese vreugde. Ook tamelijk uitzonderlijk.

Zo slaat u vandaag op de vrijmarkt uw slag: vijf tips van 'professionals'
Op de vrijmarkten ligt niet alleen maar rommel. Wie er oog voor heeft, stuit er ook op een kostbaar schilderij, een zeldzame game of een mooie broek. Vijf van deze 'professionals' vertellen hoe zij dat voor elkaar krijgen.


Trump presenteert groots belastingplan met één nadeel: het moet worden uitgevoerd
Het voorstel van Donald Trump om belastingen te verlagen zonder daar offers voor te brengen, is groots in zijn eenvoud. Het heeft wel een belangrijk nadeel: het moet ook worden uitgevoerd.

Ook in Amsterdam is men al druk in de weer met het opzetten van kraampjes.Beeld anp

Vandaag in het nieuws

Het is Koningsdag. Willem-Alexander viert zijn vijftigste verjaardag vandaag met zijn familie in Tilburg. Naast koningin Máxima komen, net als voorgaande jaren, ook de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane mee. Het gezelschap komt rond 11:00 uur met de koninklijke trein aan op het station. De koninklijke familie zal vervolgens een wandeling van twee uur door de stad maken langs verschillende plekken, onder andere een optreden van 1200 zangers van maar liefst 77 koren uit Tilburg op het Burgemeester Stekelenburgplein.

Volkskrant-verslaggevers bevinden zich vandaag in het land. Volg vandaag ons Koningsdagblog voor de laatste ontwikkelingen.

Aanraders van de redactie

Jury oordeelt: hoe brengt de koning zijn ambt in praktijk?
Toen hij tien jaar geleden 40 werd, kondigde Willem-Alexander in een tv-documentaire aan hoe hij zijn toekomstig koningschap zag: 'Samenbindend, vertegenwoordigend, aanmoedigend.' Hoe brengt hij dat in de praktijk? Het oordeel van deskundigen, plus dat van een parlementaire jury. (+)

Column Bert Wagendorp: WA probeert er ook maar het beste van te maken.
Koning Willem-Alexander wordt vandaag ook alweer 50. Daarom bezoekt hij de sympathieke stad Tilburg, waar hem tijdens de traditionele wandeltocht 'de dertien werelden van Tilburg' staan te wachten, zoals 'Carnaval der Culturen', 'Tilburg bouwt een feestje', 'Tilburg onderwijsstad' en 'Tilburg toen'. Dertien werelden, naar het netnummer, 013. Dus de koning mag van geluk spreken dat het bij dertien blijft en hij geen 50 attracties langs hoeft (Groningen) of 72 (Alkmaar). (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

De vijf belangrijkste momenten uit het interview met de koning.
Persoonlijk is het, het interview met koning Willem-Alexander woensdagavond. Over zijn vader, zijn broer Friso, zijn jeugd zonder tv, Nelson Mandela en zijn rol als koning. (+)

Koning Willem-Alexander en Wilfried de JongBeeld anp

Hoe de charismatische priester van de Oud-Katholieke Kerk Alan groomde.
De als progressief bekendstaande Oud-Katholieke Kerk was nog niet eerder om misbruik in opspraak geraakt. Maar na de arrestatie van Nico S. in Cambodja wil Alan niet langer zwijgen over wat hem als tiener is overkomen. (+)

Ariejan Korteweg in Nijmegen: Onrust hoort bij een kabinetsformatie.
Wij van de parlementaire journalistiek zitten bij de formatie met onze neus op de ruiten. Dan kan het glas beslaan. Helder zicht heb je in Nijmegen, waar vanaf de tiende verdieping van het Erasmusgebouw van de Radboud Universiteit vooral veel groen te zien is. Even verder begint Duitsland. Het Binnenhof ligt achter de horizon. (+)

Meer over