Volkskrant Ochtend: Jonge vrouw zet nog altijd niet in op carrière | Zal Trump in Davos de show stelen?

Goedemorgen. Jonge vrouwen tot 45 jaar zijn hoger opgeleid dan mannen, maar werken minder uren. In geen ander Europees land is dat verschil zo groot. Verder in de Volkskrant Ochtend: Teun van de Keuken over de omslachtige 'Kies ik gezond?'-app. En lees het profiel van Gerrit Hiemstra, de weerman die je evengoed weerwoord-man kunt noemen.

SPD-afgevaardigden stemmen voor coalitiedeelname met CDU/CSU Beeld ap
SPD-afgevaardigden stemmen voor coalitiedeelname met CDU/CSUBeeld ap

Terwijl u sliep

Jonge vrouwen werken vaker in deeltijd dan mannen; nergens in Europa is het verschil zo groot
Twee van de drie jonge vrouwen tot 25 jaar werken in deeltijd, tegen één op de drie jonge mannen in dezelfde leeftijdsgroep. In geen ander Europees land is het verschil in aantal werkuren tussen jonge vrouwen en jonge mannen zo groot. Met de leeftijd neemt het verschil verder toe. In Nederland zijn jonge vrouwen daardoor minder economisch zelfstandig dan in andere landen.

Morrend toch weer met Merkel mee: Duitse sociaal-democraten stemmen voor 'GroKo'
De Große Koalition tussen SPD en CDU/CSU lijkt er toch te komen. De Duitse socialisten spraken zich zondag uit voor verder praten met Angela Merkel. Maar op het partijcongres was geen spoortje euforie te bekennen.

Turkije bombardeert door VS gesteunde Koerden in Noord-Syrië, toch lijkt Erdogan steun te krijgen
Het Turkse leger bombardeert sinds afgelopen weekeinde Afrin, een Koerdische enclave in Syrië. Het Turkse militaire offensief, 'operatie Olijftak' genaamd, lijkt op verrassende steun te kunnen rekenen van de Amerikanen.

Wispelturige Trump verergert politieke impasse VS: overheid sluit na zijn draai in immigratievraagstuk
Het immigratievraagstuk heeft in de Verenigde Staten tot een sluiting van de overheid geleid, waarvan de gevolgen deze week goed zichtbaar zullen worden. De politieke impasse is verergerd door de wispelturigheid van president Trump, die dit weekend toch weer de kant koos van de hardliners.

undefined

Vandaag in het nieuws

De Afrikaanse leiders komen vandaag bijeen. Belangrijkste thema: hoe winnen we de strijd tegen corruptie? De Amerikaanse vicepresident Pence ontmoet premier Netanyahu en spreekt tot de Knesset. En Transavia wil via de rechter een piloot ontslaan die betrokken was bij een dodelijke straatrace.

Aanraders van de redactie

Wereldleiders strijken neer in Davos: staan zij open voor samenwerking met de aarts-solist Trump?
Gaat Donald Trump met zijn 'America First' de wereldeconomie naar zijn hand zetten? Nadat de Chinese president Xi Jinping zich vorig jaar op het World Economic Forum (WEF) in Davos tot ieders verbazing als voorvechter van de wereldvrijhandel opwierp, is de vraag welke rol de Amerikaanse president als belangrijkste gast dit jaar opeist. (+)

Gerrit Hiemstra, onbeschroomd strijder tegen klimaatonzin
Gerrit Hiemstra is een weerman die je evengoed weerwoord-man kunt noemen. Flauwekul over de opwarming van de aarde kán hij niet onweersproken laten - zoals onlangs nog Thierry Baudet ondervond. Want de gevolgen van de klimaatverandering, bijvoorbeeld voor arme boeren in Afrika, grijpen hem aan. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Op het slagveld van de culturele toe-eigening worden kleine slagjes gewonnen
'Een vrolijk stemmend bericht in The Financial Times van afgelopen weekend rept van de vorderingen die de Masai uit Kenia en Tanzania boeken in de strijd om intellectuele eigendomsrechten', schrijft Sheila Sitalsing. 'Onlangs sloot de Masai Intellectual Property Initiative Trust een akkoord over royalty's met Koy Clothing, een Brits kledingmerk dat gestreepte jasjes, kralenriemen en andere op de Masai geïnspireerde spullen verkoopt, onder de hashtags #IndigenousRights en #EhticalFashion.' (+)

Yifan Hou, de enige vrouw onder de honderd beste schakers van de wereld
De ongenaakbare Magnus Carlsen heeft het zaterdag knap lastig tegen Yifan Hou, de enige vrouw in het topschaken. De Chinese kent haar valkuil: een emotionele zet doen. (+)

Gerrit Hiemstra Beeld Aurélie Geurts
Gerrit HiemstraBeeld Aurélie Geurts

De Volkskrant tipt welkse series de moeite waard zijn (en welke niet)
Op zoek naar nieuw bingemateriaal? De Volkskrant kijkt voor u (nieuwe) series en bespreekt er iedere week een. Bekijk hier de recensies van de beste, slechtste, grimmigste of bizarste series.

Al scannend gezond boodschappen doen gaat nog niet zo gemakkelijk
Teun van de Keuken is niet te spreken over de 'Kies ik gezond?- app' van het Voedingscentrum. Hij pleit dan ook voor een 'verkeerslichtsysteem' voor voedselvoorlichting op verpakkingen. 'Dan zie je in één oogopslag welk blik bonen te veel suiker bevat (rood) en welk niet (groen). Om zo'n systeem af te dwingen, moet je sterk in je schoenen staan en de lobby van het bedrijfsleven kunnen trotseren'. (+)

Yifan Hou in actie op het Tata Steel Chess Tournament Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Yifan Hou in actie op het Tata Steel Chess TournamentBeeld Jiri Buller / de Volkskrant
Meer over