Volkskrant ochtendWoensdag 19 juni

Volkskrant Ochtend: JIT maakt vandaag namen bekend van eerste verdachten voor ramp met MH17 | Druk op Snel neemt toe om toeslagenmalaise bij Belastingdienst

Terwijl u sliep

JIT maakt woensdag namen bekend van eerste verdachten voor ramp met MH17
Het internationale Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar vlucht MH17, maakt woensdag de namen bekend van enkele verdachten die mogelijk zullen worden vervolgd voor hun aandeel in de ramp.

Trump raakt toekomstig minister van Defensie Shanahan kwijt na berichten over huiselijk geweld
Patrick Shanahan, de Amerikaanse waarnemend minister van Defensie, heeft dinsdag laten weten dat hij zich terugtrekt voor de post van chef van het Pentagon. Aanleiding voor zijn beslissing zijn publicaties over incidenten van huiselijk geweld binnen zijn gezin. Shanahan wordt kwalijk genomen dat hij het jaren geleden had opgenomen voor zijn zoon, toen die Shanahans ex-vrouw met een honkbalknuppel had bewerkt.

Merendeel leerlingen Calvijn College moet examen inhalen: ‘Er is geen vak waar geen problemen mee zijn’
68 van de 77 eindexamenkandidaten van het Calvijn College in Amsterdam moeten een deel van hun vmbo-examen inhalen voordat de definitieve uitslag kan worden bepaald. Dat meldt de Inspectie van het Onderwijs. Uit onderzoek van de inspectie blijkt dat de school bij deze vmbo-leerlingen een of meerdere toetsen van het schoolexamen niet heeft afgenomen.

Advies Gezondheidsraad: vaccineer ook jongens tegen HPV
Ook jongens moeten via het Rijksvaccinatieprogramma worden gevaccineerd tegen HPV, een seksueel overdraagbaar virus. Dat adviseert de Gezondheidsraad. HPV kan bij meisjes vooral baarmoederhalskanker veroorzaken en speelt bij jongens en meisjes een rol bij het ontstaan van anus-, mond- en keelkanker.

Vandaag in het nieuws

Bekendmaking van de winnaars van de Zilveren Griffels en Penselen, prijzen voor jeugdliteratuur. Klimaatactivisten voeren actie bij de kolenmijnen in het Duitse Rijnland. Ze eisen sluiting van de mijnen. De rechtbank behandelt het WOB-verzoek van RTL Nieuws over de vervolging van Wilders. En Bellingcat en het Joint Investigation Team houden persconferenties over de ramp met vlucht MH17.

Aanraders van de redactie

Hoe Bellingcat en het OM elkaar aanvullen in het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17
Woensdag maakt het internationale onderzoeksteam JIT namen bekend van personen die betrokken waren bij het neerhalen van vlucht MH17. Tegelijk publiceert onderzoekscollectief Bellingcat een rapport met namen van mogelijke daders. Is het toeval dat beide op dezelfde dag publiceren, of werken ze samen?

Sheila Sitalsing: ‘Cowboys die grossieren in onzorgvuldigheid, fouten en etnisch profileren’
Journalist Pieter Klein ging de strijd aan met de Belastingdienst. Hij ontdekte dat falen van de Belastingdienst voornamelijk effect heeft op mensen met een migratieachtergrond. Spoedig volgde meer kritiek. De Belastingdienst ontkende alle aantijgingen bij hoog en laag. Naar aanleiding van alle commotie schrijft Sheila Sitalsing het volgende: ‘Burgers werden genaaid door een overheidsdienst waar ze zelf aan meebetalen met hun bijdrage aan de schatkist. Een overheidsdienst die er voor ons is, en niet omgekeerd’.

Druk op Snel neemt toe om toeslagenmalaise bij Belastingdienst
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën ligt onder vuur vanwege zijn omgang met een slepende kwestie over ten onrechte stopgezette kinderopvangtoeslagen. Gaf Snel opdracht om een onderzoek naar de toeslagenkwestie te beperken, hoewel onderzoekers intern juist aandrongen op een breder onderzoek?

Vliegende vleugel heeft al een hele toekomst achter zich
De TU Delft en KLM werken samen aan een nieuw type verkeersvliegtuig dat eenvijfde minder kerosine slurpt dan de meeste huidige toestellen. Hoeveel kans maakt deze vliegende vleugel? Zes vragen over de Flying-V.

Artistieke verbeelding van de Flying-V, die in 2050 op Schiphol te zien zou moeten zijn. Beeld Beeld Edwin Wallet / Studio OSO
Artistieke verbeelding van de Flying-V, die in 2050 op Schiphol te zien zou moeten zijn.Beeld Beeld Edwin Wallet / Studio OSO

Bouwen, bouwen en (niet) bouwen: waarom Erdogans tegenstanders dit weekend weer goede kans maken
Engin Akguzel bezat een mooi huis op een heuvelachtige plek in Istanbul, tot de projectontwikkelaars kwamen. In de geest van president Erdogans adagium ‘bouwen, bouwen, bouwen’, kochten ze de grond op, ze beloofden de inwoners fraaie appartementen en vertrokken. De nachtmerrie voor Akguzel en nog 60 duizend inwoners begon toen.

Sivar werd geboren als Silje: ‘Wat je ziet is niet wat je van binnen voelt’
Fotograaf Katja Poelwijk volgt Sivar, voorheen Silje, sinds zijn achtste. Dat vindt de nu bijna 11-jarige Sivar leuk, want: ‘Anderen kunnen dan zien wie ik ben: een transgender.’

null Beeld Katja Poelwijk
Beeld Katja Poelwijk
Meer over