Volkskrant OchtendZaterdag 20 juni

Volkskrant Ochtend: Jarenlang waarschuwde Marion Koopmans voor een pandemie | Was Rubens Grouwels ook neergeschoten als hij blond was?

Behandelaren constateerden dat Rubens ernstige ptss heeft. Na alles wat er is gebeurd, houdt hij nog meer van dieren dan hij al deed. Beeld Linelle Deunk
Behandelaren constateerden dat Rubens ernstige ptss heeft. Na alles wat er is gebeurd, houdt hij nog meer van dieren dan hij al deed.Beeld Linelle Deunk

Terwijl u sliep

Politieman vervolgd na ‘ongewild schot’ op onschuldige man
Een politieman heeft volgens justitie ‘aanmerkelijk onvoorzichtig’ gehandeld door een 21-jarige, onschuldige man in april 2019 tijdens een aanhouding in Sittard neer te schieten. Het slachtoffer was aangezien voor terrorismeverdachte. Het OM heeft vrijdag laten weten dat de politieman wordt vervolgd wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Demonstraties voor en tegen J.P. Coen: ‘Hoorn kijkt liever de andere kant op’
Hoorn en ‘onze boef’ Jan Pieterszoon Coen was vrijdagavond even het centrum van de ‘foute mannen’-beeldenstorm die door Europa waart. Ruim tweehonderd demonstranten riepen op het standbeeld van de VOC-voorman in het stadshart te verplaatsen naar een museum. Een tegendemonstratie trok zo’n 25 mensen.

VS en Rusland praten in Oostenrijk over wapenbeheersing
Speciale afgezant Marshall Billingslea van de VS reist maandag naar Oostenrijk om twee dagen lang ‘onderling overeengekomen onderwerpen met betrekking tot de toekomst van wapenbeheersing’ te bespreken met de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt.

Mexicaanse president gaf zelf bevel om zoon El Chapo vrij te laten
De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft vrijdag toegegeven dat hij vorig jaar persoonlijk opdracht heeft gegeven een zoon van de beruchte Mexicaans drugsbaron El Chapo vrij te laten.

Vandaag in het nieuws

In Den Haag en Heerlen is er een Black Lives Matter-protest. De SP komt (digitaal) bijeen om een lijsttrekker te benoemen. In Griekenland wordt vandaag de lockdown van vluchtelingenkampen opgeheven. Om 14.00 uur maakt het RIVM nieuwe cijfers over het coronavirus bekend, om 16.00 uur volgen cijfers over de ic-bezetting in Nederland.

De emoties lopen hoog op bij het gebouw waar Trump zijn rally zal houden. 
 Beeld Getty Images
De emoties lopen hoog op bij het gebouw waar Trump zijn rally zal houden.Beeld Getty Images

Aanraders van de redactie

Waarom schoot een agent hem neer? ‘Het voelt alsof ik mezelf niet meer ben’
Nadat Rubens Grouwels is neergeschoten door een agent, stort zijn wereld in. Zou hem dit ook zijn overkomen als hij wit was geweest?

Column Sheila Sitalsing: ‘Ben ik een moordenaar?’, app ik naar een vriendin. Ze informeert ‘of er boomers bij waren’
Zaterdagavond was Sheila Sitalsing aanwezig bij de prijsuitreiking van het beste journalistieke boek. Zondag begon zonder waarschuwing haar neus te lopen, maandag was er keelpijn, hoesten en verhoging en dinsdag: koorts. ‘Een afschuwelijke gedachte dringt zich op: misschien heb ik zaterdagavond de crème de la crème van de journalistiek corona bezorgd.’

In Tulsa trapt Trump zijn campagne af: ‘Het is de perfecte storm’
Uitgerekend op de dag dat zwarte Amerikanen hun vrijheid vieren, wilde Donald Trump zijn campagne beginnen in Tulsa, toneel van de grootste lynchpartij uit de geschiedenis van de VS. Een dag uitstel brengt de gemoederen niet tot bedaren.

Is Sigrid Kaag de eerste vrouwelijke premier van Nederland?
Sigrid Kaag gaat zich volgens Haagse bronnen kandidaatstellen voor het partijleiderschap van D66. Bewonderaars zien in haar de eerste vrouwelijke premier, sceptici denken dat de verwachtingen te hooggespannen zijn. Wie is deze oud-topdiplomaat?

Viroloog Marion Koopmans (63). Beeld Martin Dijkstra
Viroloog Marion Koopmans (63).Beeld Martin Dijkstra

Viroloog Marion Koopmans: ‘Leuk was het niet om op deze manier gelijk te krijgen’
Viroloog Marion Koopmans (63) werd als lid van het nationale Outbreak Management Team in enkele maanden tijd een soort BN’er – en mikpunt van grote kritiek. Hoe navigeert Koopmans zich door deze tijd?

Column Eva Hoeke: We waren echt weg, los van ons eigen bestaan, zonder iets te missen
Tijdens de grote schoonmaak voorafgaand aan de huizenruil met Nijmeegse vrienden, vraagt columnist Eva Hoeke zich af waar ze eigenlijk aan begonnen zijn. ‘Zouden zij ook zoveel stapels met dingen in huis hebben?’ Maar de troep, de chaotische boekenkast en scheefgezakte verhuisdozen waren vergeten zodra ze in de auto stapte. ‘Ik vroeg me af wat dat te betekenen had’.

Meer over