Volkskrant Ochtend16 april 2020

Volkskrant Ochtend: Jan Schaapherder (89) stierf alleen: zijn familie kon niet tijdig beschermende kleding krijgen | Het regent aanvragen bij het UWV: ‘Ik verdien natuurlijk liever m’n eigen geld’

Redactie
Een vrouw ontsmet haar handen voordat ze het Amphia ziekenhuis in Breda binnenloopt.  Beeld Hollandse Hoogte / John van Hamond
Een vrouw ontsmet haar handen voordat ze het Amphia ziekenhuis in Breda binnenloopt.Beeld Hollandse Hoogte / John van Hamond

Terwijl u sliep

Artsen en ethici: versoepel bezoekregels voor familie van zwakste coronapatiënten op ic
Ziekenhuizen moeten nadenken over versoepeling van de bezoekregels aan ernstig zieke coronapatiënten. Dat zeggen ic-artsen en ethici van diverse ziekenhuizen tegen de Volkskrant. Ze noemen het hartverscheurend dat familieleden niet naar hun dierbaren toe kunnen en soms niet eens bij hun overlijden aanwezig zijn.

Het regent aanvragen bij het UWV: ‘Ik verdien natuurlijk liever m’n eigen geld’
Het aantal nieuwe WW-uitkeringen is in maart met 42 procent toegenomen ten opzichte van de maand ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. Voor het eerst wordt concreet hoe hard de klap is die de coronacrisis uitdeelt aan de arbeidsmarkt.

Lidstaten Navo willen elkaar nog nauwer bijstaan in coronacrisis middels uitbreiding luchtbrug
De lidstaten van de Navo gaan elkaar nauwer bijstaan in de coronacrisis. Zo zal een luchtbrug worden uitgebreid voor het transporteren van patiënten, artsen, verpleegkundigen, medische apparatuur en zelfs hele veldhospitalen.

Eerste twaalf minderjarige asielzoekers geëvacueerd van Griekse eilanden met bestemming Luxemburg
De eerste groep alleenreizende minderjarige migranten is woensdag vanaf de Griekse eilanden geëvacueerd om door Luxemburg te worden opgenomen. Het gaat om twaalf kinderen tussen de 11 en 15 jaar oud, van wie tien uit Afghanistan en twee uit Syrië. Een tweede groep van vijftig minderjarigen zal zaterdag naar Duitsland worden overgebracht.

Vandaag in het nieuws

J’accuse, de nieuwste film van de omstreden Roman Polanski, is te zien op streamingdienst Picl. Kan die film zomaar worden vertoond? Drie Nederlandse filmmakers geven hun mening. Verder vandaag: wie heeft er nog werk? Het CBS komt met nieuwe cijfers. En oud-Tourwinnaar Geraint Thomas gaat ‘virtueel’ 36 uur fietsen voor het goede doel.

Aanraders van de redactie

‘Via de telefoon heb ik gezegd dat we van hem houden en ik troost me met de gedachte dat hij dat heeft gehoord’
Jan Schaapherder (89) stierf alleen, in het verpleeghuis, zonder zijn vrouw en kinderen aan het bed. Zij hoorden tot hun troost dat een verpleegkundige tijdens de laatste ogenblikken zijn hand heeft vastgehouden.

Bea en Hans Schaapherder bij het graf van hun vader in Laren. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Bea en Hans Schaapherder bij het graf van hun vader in Laren.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Kamerleden gaan digitaal: ‘Kan iemand die man zijn microfoon uitzetten? Echt, ik was het nota bene met je eens!’
‘De Tweede Kamer experimenteert sinds een week met digitaal vergaderen. Dat gebeurt vanuit de Tilanuskamer op het Binnenhof’, schrijft Ariejan Korteweg. Voor zijn verslaggeverscolumn zocht hij uit hoe het eraan toegaat bij zo’n digitale vergadering.

Terwijl Bouterse zijn eigen regels aan de laars lapt, trekken rijke Surinamers de portemonnee
Suriname houdt de adem nu al in, als het gaat om de eventuele gevolgen van de coronacrisis die nog niet in het land is gearriveerd. Gelukkig is er ook een rijke ondernemer als Jules Fernandes die de portemonnee trekt.

Podcast: Met Groenteman in quarantaine #14: K. Schippers, dichter
Vanuit quarantaine, niet vanuit de archiefkast. Gijs Groenteman belt met mensen om te vragen hoe het met hen gaat in deze vreemde periode. Dichter K. Schippers heeft voor veel situaties van nu prachtige gedichten paraat. En draagt ze ook voor. Hij vindt de hele coronasituatie wel een beetje op de oorlog lijken, maar blijft desondanks goedgemutst.

Winkeliers in Wuhan staan radeloos in hun lege winkels: ‘Zo overleeft de zaak het niet’
Coronamaatregelen in China zijn versoepeld, maar veel kleinere bedrijven staan nog steeds op omvallen. De staat lijkt weinig toeschietelijk. Op bezoek bij winkeliers in Wuhan. ‘We werken hard om onze huisbazen rijk te maken.’

Een ouderenpartij als 50Plus zou nu kunnen schitteren, maar de partij heeft het te druk met zichzelf
De ruziënde partijtop van 50Plus kwam op Tweede Paasdag als viertal fysiek bijeen. Het bijeenkomen an sich is al een vreemde beslissing te midden van de coronacrisis, maar het blijkt ook nog eens dat de kwesties waar de ruzie om gaat ‘te onbenullig zijn voor de mannen en vrouwen aan wie we de volksvertegenwoordiging en het landsbelang hebben toevertrouwd’, aldus Sheila Sitalsing.

De evacuatie van Finy laat zien hoe Limburgers met Friezen verbonden raakten
Net als veel Limburgers, werd Finy Elfrink-Van Helvoort (86) tijdens de oorlog met haar ouders geëvacueerd naar Friesland. Als ze aan die reis terugdenkt, kan ze de angst nog voelen.

Meer over