Volkskrant OchtendDonderdag 4 juli

Volkskrant Ochtend: Jackie Groenen schiet Nederland naar de finale van het WK voetbal | Heeft Willem Holleeder deze doden op zijn geweten? De aanklacht, punt voor punt

Redactie
Jackie Groenen schiet de 1-0 langs de Zweedse keepster Hedvig Lindahl. Beeld ANP
Jackie Groenen schiet de 1-0 langs de Zweedse keepster Hedvig Lindahl.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Jackie Groenen schiet Nederland naar de finale van het WK voetbal voor vrouwen
De vrouw die nooit schiet, de vrouw die vond dat ze beter moest leren schieten, ja die vrouw, die schoot woensdag. Zomaar. Een laag schot van Jackie Groenen, van even buiten het strafschopgebied, diagonaal, bracht Nederland woensdag in de finale van het WK vrouwen.

Wat maakt het proces-Holleeder zo uitzonderlijk?
Vandaag, ruim vierenhalf jaar na zijn arrestatie, doet de rechtbank in Amsterdam uitspraak in de strafzaak van Willem Holleeder. Het proces trok veel aandacht van juristen, publiek en de media, en dat komt niet alleen door de bekendheid van Holleeder zelf. Wat maakt dit proces zo uitzonderlijk?

Fors deel zzp’ers wacht financiële strop bij arbeidsongeschiktheid
Een aanzienlijk deel van de zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp’ers) in Nederland werkt onverzekerd: 41 procent zegt niet voorbereid te zijn op arbeidsongeschiktheid. Deze groep kan ook niet terugvallen op spaargeld of beleggingen. Vooral zelfstandigen met een laag inkomen zijn niet geharnast tegen economisch malheur.

Staatsbosbeheer verkoopt grond in de hoop betere natuur te kunnen aankopen
Terwijl de discussie over de excessieve bomenkap in Nederland nog gaande is, doet Staatsbosbeheer publiekelijk grond in de verkoop. In de provincie Gelderland kunnen particulieren 400 hectare – zo’n 800 voetbalvelden – aan percelen kopen als ze beloven het landschap in stand te houden. Met de opbrengst belooft Staatsbosbeheer waardevollere natuur terug te kopen, maar Natuurmonumenten noemt het voornemen ‘stuitend’.

Willem Holleeder tijdens de strafeis van het Openbaar Ministerie, in maart dit jaar. Vandaag wordt de uitspraak voorgelezen. Beeld ANP / Aloys Oosterwijk
Willem Holleeder tijdens de strafeis van het Openbaar Ministerie, in maart dit jaar. Vandaag wordt de uitspraak voorgelezen.Beeld ANP / Aloys Oosterwijk

Vandaag in het nieuws

Vanaf 10 uur wordt de uitspraak voorgelezen in de zaak tegen Willem Holleeder. In deze nieuwsbrief leest u veel meer over de zaak: wat hem zo bijzonder maakt, en over de aanklachten tegen Holleeder. In Den Haag reikt minister Bijleveld van Defensie onderscheidingen uit voor dapperheid aan vier veteranen. Een bedrijf en vier verdachten staan in Zwolle terecht voor fraude met 5,5 miljoen liter biodiesel. En Songfestivalwinnaar Duncan Laurence wordt gehuldigd in Hellevoetsluis, de plaats waar hij opgroeide.

Aanraders van de redactie

Met het dodelijkste bombardement tot nu toe gaat de burgeroorlog in Libië een gevaarlijker fase in
Met een luchtbombardement op een detentiecentrum voor migranten vlak bij de hoofdstad Tripoli is de burgeroorlog in Libië een nieuwe fase ingegaan. Bij de aanval kwamen dinsdagavond minstens 44 gevangenen om het leven. De Verenigde Naties (VN) spreken van een mogelijk oorlogsmisdrijf.

Harry Potter: Wizards Unite is de opvolger van Pokémon Go en laat je weer over straat rennen
In de nieuwe game Harry Potter: Wizards Unite bevolken personages uit het Potter-universum de echte wereld. Net als bij Pokémon Go moet je vechten. Maar er is óók een verhaal.

Heeft Willem Holleeder deze doden op zijn geweten? De aanklacht, punt voor punt
Donderdag krijgt Willem Holleeder te horen of hij de rest van zijn leven in de gevangenis moet doorbrengen. Na een strafzaak die bijna anderhalf jaar duurde, komt de Amsterdamse rechtbank om 10 uur ’s ochtends met het vonnis. De vraag die de rechters moeten beantwoorden; gaf hij opdracht voor een reeks liquidaties?

Webwinkels, waaronder Bol.com, zuchten onder enorme kosten gratis retourneren. Beeld ANP / Lex van Lieshout
Webwinkels, waaronder Bol.com, zuchten onder enorme kosten gratis retourneren.Beeld ANP / Lex van Lieshout

Nieuwe lichting Filmacademie: ‘Als filmmaker hoop ik op dit spoor verder te gaan’
81 jonge filmmakers zwaaien deze zomer af op de Filmacademie Amsterdam. De Volkskrant sprak een aantal van de opvallendsten over hun films, doelen en dromen.

Vermoedelijk was Timmermans in al zijn zeven talen sprakeloos, zelfs in het Limburgs
‘Timmermans speelde het spel volgens de regels,’ schrijft Bert Wagendorp. ‘Hij was de underdog die weigerde zich neer te leggen bij de voorspelde nederlaag. Hij had uitgerekend dat hij niet kansloos was en bleek gelijk te hebben’. Helaas voor Timmermans bleek dat de regels van het spel er uiteindelijk niet toe doen. En dus bleef Timmermans sprakeloos achter.

Webwinkels zuchten onder enorme kosten gratis retourneren en experimenteren met oplossingen
Een hele zwik zomerjurken bestellen, de leukste uitkiezen, en de andere negen weer terugsturen. We doen het massaal, maar al dat gratis retourneren drukt de winst bij webwinkels. Als de klant niet meewerkt, is het straks misschien uit met de bestelpret.

null Beeld

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over