Volkskrant OchtendZondag 5 mei

Volkskrant Ochtend: Israëlische dode bij raketaanval vanuit Gaza, zes doden bij vergelding door Israël | Ooggetuigen van de oorlog: lees hun verhalen

Redactie
Het luchtafweersysteem van Israël schakelt zaterdag raketten uit die vanaf de Gazastrook zijn afgevuurd. Beeld AP
Het luchtafweersysteem van Israël schakelt zaterdag raketten uit die vanaf de Gazastrook zijn afgevuurd.Beeld AP

Terwijl u sliep

Israëlische dode bij raketaanval vanuit Gaza, zes doden bij vergelding door Israël
Militanten op de Gazastrook hebben zaterdag raketten afgevuurd op doelwitten in Israël. Volgens het Israëlische leger ging het om meer dan tweehonderd projectielen. Tientallen daarvan zijn door de Israëlische raketafweer uit de lucht gehaald.

Kim Jong-un lijkt met lancering meerdere korteafstandsraketten signaal van ongenoegen af te geven aan Trump
Noord-Korea heeft zaterdag meerdere korteafstandsraketten afgevuurd vanuit de oostelijke kuststad Wonsan. De projectielen kwamen neer in de Japanse Zee, meldt het Zuid-Koreaanse leger. Het is de eerste grote wapentest van het Aziatische land sinds november 2017.

Zeven militairen omgekomen bij crash legerhelikopter Venezuela
Bij een crash van een legerhelikopter in Venezuela zijn alle zeven inzittenden, onder wie ook de twee piloten, omgekomen. Dat meldt het Venezolaanse ministerie van Defensie.

Broer ex-president Bouteflika van Algerije aangehouden
De politie heeft zaterdag Said Bouteflika aangehouden, de jongste broer van de voormalige Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika. Dat meldden lokale media zaterdag. Ook twee voormalige hoge officieren van de geheime dienst zitten vast. Ze moeten zondag voor een militaire rechtbank verschijnen.

Vandaag in het nieuws

Tijdens verschillende Bevrijdingsfestivals wordt op Bevrijdingsdag stilgestaan bij het belang en de kwetsbaarheid van vrijheid. Willem II speelt vanavond in de finale van de KNVB-beker tegen Ajax. En voor de meeste moslims begint vandaag de Ramadan.

Aanraders van de redactie

Ooggetuigen van de oorlog: lees hun verhalen
De oorlog laat 75 jaar na de bevrijding nog steeds zijn sporen na. Lees hier de dappere, ontroerende en soms ontluisterende verhalen van en over verzetsstrijders, Engelandvaarders, daders en slachtoffers.

Het SS-zakboekje van Albert Gemmeker, dat tevens als persoonsbewijs diende, afkomstig uit zijn SS-dossier. Beeld Archief Herinneringscentrum Kamp Westerbork / NIOD
Het SS-zakboekje van Albert Gemmeker, dat tevens als persoonsbewijs diende, afkomstig uit zijn SS-dossier.Beeld Archief Herinneringscentrum Kamp Westerbork / NIOD

Als je de wereld niet meer begrijpt: hoe nabijheid terminale gehandicapten kwaliteit van sterven geeft
In een bijzonder zorghuis in Den Haag wonen verstandelijk gehandicapte bejaarden die óók nog dement zijn. Journalist Michiel van der Geest ziet hoeveel empathie, geduld en liefde hun verzorging vergt.

Inleven is herdenken: de verhalen over de ­Holocaust moeten we blijven vertellen
Aleid Truijens vond als puber de oorlog iets van horen zeuren. ‘Als de volwassenen weer eens op verjaardagen, gezellig drinkend, begonnen op te bieden over doorstane verschrikkingen.’

De neergang van de dorpskermis: wil er dan niemand in de Shaker?
Regels, kosten en vergrijzing maken dat dorpskermissen met tientallen per jaar sneuvelen. Valt het tij nog te keren? ‘Ze moeten weer meer kinderen maken.’

't Hardedorpskermisdorpskermis ligt er nostalgisch bij. Beeld Marcel van den Bergh
't Hardedorpskermisdorpskermis ligt er nostalgisch bij.Beeld Marcel van den Bergh

Al die apps die voorspellingen doen over uw gezondheid: ‘Overdiagnose ligt levensgroot op de loer’
Er is een overweldigend aanbod aan apps en sites die voorspellen of iemand gezondheidsrisico’s loopt. Of die hout snijden? Wie zal het zeggen.

Ali raakte betoverd vanaf Frenkies eerste bal
Op een herfstdag in 2011 ziet beginnend spelersmakelaar Ali Dursun voor het eerst Frenkie de Jong, een joch van 14 in het shirt van Willem II. Dursun weet het meteen. Deze speler zal hij begeleiden. Zondag kan De Jong een eerste prijs winnen, wanneer hij met Ajax de bekerfinale speelt, uitgerekend tegen Willem II.

Meer over