VOLKSKRANT OCHTENDDinsdag 20 oktober

Volkskrant Ochtend: Is de middelbare school een coronabrandhaard, of valt het mee? | Gemeenten krijgen subsidie voor aanpak overlastgevende asielzoekers

Leerlingen van het Amstelveen College met een mondkapje. Het mondkapje moet op tijdens de wissel van de lokalen.
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Leerlingen van het Amstelveen College met een mondkapje. Het mondkapje moet op tijdens de wissel van de lokalen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Nieuws

Is de middelbare school een coronabrandhaard, of valt het mee?
De onrust in het onderwijs neemt toe. De vakbonden pleiten voor meer coronamaatregelen om leraren te beschermen, het kabinet acht dat niet nodig. Hoe zit de vork in de steel?

Tien gemeenten krijgen subsidie om overlastgevende asielzoekers aan te pakken
Met behulp van een financiële regeling van het Rijk nemen tien gemeenten de komende maanden extra maatregelen tegen overlastgevende asielzoekers. Die variëren van de inzet van boa’s tot het opleggen van alternatieve taakstraffen en cameratoezicht.

Live: Nachtelijk uitgaansverbod in België
De besmettingen in Nederland lopen op, maar de groei lijkt af te vlakken. Ook veel andere landen zien zich genoodzaakt maatregelen weer aan te scherpen. Volg in dit blog het laatste nieuws rondom het coronavirus.

Nederlandse economie minder hard getroffen dan die van andere EU-landen
De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar minder hard geraakt door de coronacrisis dan het merendeel van de andere EU-landen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Nieuwe debatregels: microfoon gaat uit als Trump spreekt en Biden luistert, en andersom
Om een herhaling van het debacle van het eerste verkiezingsdebat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden te voorkomen, worden de microfoons tijdens het debat regelmatig gedempt.

Aanraders

Open of dicht, is het dilemma van de hotelier
De hoteliers staan voor een moeilijke keuze: moeten ze nog wel openblijven? ‘Je kunt ook niet zomaar de deur dichtdoen en over een maand terugkomen.’

Wip een tegel uit de stoep en plant een boom, het kan nog net voordat de winter begint
‘Dat je het langs hoort komen op het nieuws – de biodiversiteit in Europa gaat drastisch achteruit – en dat je er niet van opkijkt. Dat duidt op moedeloosheid, of vermoeidheid’, concludeert Sheila Sitalsing in haar column.

Het contract met het volk kan ook door de Oranjes worden opgezegd
Het leerstuk van de ministeriële verantwoordelijkheid stamt uit de negentiende eeuw, en is nauwelijks meer uit te leggen aan twitterende onderdanen die zichzelf als opdrachtgevers van de koning beschouwen.

1979: koningin Beatrix en prins Claus poseren met hun zonen, Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn. Beeld Benelux Press
1979: koningin Beatrix en prins Claus poseren met hun zonen, Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn.Beeld Benelux Press

Haalt de Vuelta, met Dumoulin en Roglic, Madrid?
Terwijl Wilco Kelderman in de Giro d’Italia op de roze trui aast, begint dinsdag in het Baskenland de Ronde van Spanje. Vier vragen over de allerlaatste rittenkoers in de ramvolle wielerkalender.

Beperkt houdbare insta-roem – wat doe je als volgers niet meer volgen?
Instagram bestaat 10 jaar. Journalist Doortje Smithuijsen maakte de documentaire Volg je me nog? over influencers die hun volgersaantallen zien afnemen en zichzelf opnieuw moeten uitvinden.

Marlot Willems op Instagram. Beeld Instagram
Marlot Willems op Instagram.Beeld Instagram

Waarom een oud-AIVD-informant zich zorgen maakt over isolatie
Nederland hoeft voorlopig niet bang te zijn voor ontwrichtend geweld van extreemrechts, denkt Richard Prein. Waar de oud-AIVD-informant zich wel zorgen over maakt? Wat de gedwongen isolatie van de pandemie met mensen doet die vatbaar zijn voor gevaarlijke ideeën, vertelt hij Haro Kraak.

Meer over