Volkskrant OchtendDonderdag 16 januari

Volkskrant Ochtend: Investeringsfonds van Wouter Bos moet winst maken én groen doen, gaat dat lukken? | Onderzoek: gedeelde smart is meestal géén halve smart

null Beeld null

Terwijl u sliep

Miljardenboetes dreigen voor autofabrikanten: ‘Stop verkoop SUV’s met 400 pk’
Miljardenboetes dreigen volgend jaar voor autofabrikanten als ze de nieuwe Europese uitstootnormen niet halen. Industriekenner Michael Schweikl legt uit waarom de uitstoot van CO2 door auto’s maar niet wil dalen.

Uithuilen bij een avatar helpt soms beter dan bij je beste vriendin
Gedeelde smart blijkt niet altijd halve smart. Het hart uitstorten bij anderen lucht op en zorgt dat we ons begrepen voelen – voor even. Maar op langere termijn helpt het niet, zegt sociaal-psycholoog Lisanne Pauw, die vrijdag promoveert aan de UvA.

Giuliani’s fixer zegt dat Trump wist wat hij in Oekraïne deed, maar geeft (nog) geen hard bewijs
In een interview op de Amerikaanse zender NBC heeft Lev Parnas, de fixer van Donald Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani, gezegd dat zowel president Donald Trump, vice-president Mike Pence als justitieminister Bill Barr vorig jaar op de hoogte waren van de schaduwoperatie die hij uitvoerde in Oekraïne.

Lev Parnas bij de rechtbank in New York.  Beeld null
Lev Parnas bij de rechtbank in New York.

Topman OM: verschil in straf tussen moord en doodslag moet worden ‘rechtgetrokken’
De topman van het Openbaar Ministerie wil dat de maximumstraf van vijftien jaar cel voor doodslag omhoog gaat. Gerrit van der Burg zegt in een interview met Trouw dat het verschil met moord momenteel groot is en ‘rechtgetrokken’ moet worden.

Vandaag in het nieuws

Onthulling van het tijdelijke Holocaustmonument van Daan Roosegaarde in Rotterdam. Wereldwijde klimaatprotesten wegens de branden in Australië, om 15.00 uur ook in Den Haag. Mensen met ‘vliegverslaving’ kunnen afkicken bij Natuur & Milieu op de Vakantiebeurs.

Hugo Hurts (Executive Director CBG-MEB) en Wouter Bos (Directeur en beoogd CEO, Invest-NL) tijdens een symposium over de komst van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) naar Amsterdam.  Beeld null
Hugo Hurts (Executive Director CBG-MEB) en Wouter Bos (Directeur en beoogd CEO, Invest-NL) tijdens een symposium over de komst van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) naar Amsterdam.

Aanraders van de redactie

Nieuw investeringsfonds van Wouter Bos moet winst maken én groen doen
Invest-NL heeft eindelijk de geldpot om innovatieve bedrijven – met name in de energietransitie – een zetje in de rug te geven. Maar gaat dat wel samen met de eis van een marktconform rendement?

Column: Agressie op werk: het zal wel weer een uiting zijn van de superieure Nederlandse cultuur
Nederland staat aan kop bij het meten van agressie op het werk. En, het zal niet verwonderen, streepjes-Nederlanders hebben er het meeste last van. ‘Het equivalent van zo’n schuimbekkende Facebooker als collega of als baas’, schrijft Sheila Sitalsing, ‘het zal wel weer een uiting zijn van de superieure Nederlandse cultuur.’

Betrouwbare ‘hondenmarktplaats’ moet malafide handel van puppyfabrieken bestrijden
Dierenbeschermers en hondenfokkers hebben de handen ineen geslagen om een ‘bonafide’ handelsplatform te creëren waar consumenten met een gerust hart ‘een gezonde en sociale hond’ kunnen aanschaffen. Ook importeurs van buitenlandse zwerfhonden, dierenartsen, onderwijsinstellingen en dierenspeciaalzaken doen mee aan het ambitieuze project FairDog.

Salarisplafond middel tegen voorspelbaarheid Europese competities
Het gat tussen de allerrijkste voetbalclubs en het echelon daaronder blijft groeien. Om die trend te doorbreken wordt bij de Fifa en de Uefa nagedacht over een salarisbegrenzing, de salary cap. Elke club moet zich houden aan een maximum dat wordt uitgegeven aan spelerssalarissen.

Nicole Kidman aks Gretchen Carlson. Beeld null
Nicole Kidman aks Gretchen Carlson.

Bombshell-actrices Margot Robbie en Charlize Theron over hun rol als slachtoffers van seksuele intimidatie
In Bombshell gaat het over de seksuele intimidatie door Fox-baas Roger Ailes. De Volkskrant sprak met hoofdrolspelers Charlize Theron en Margot Robbie over de ongemakkelijke grijstinten binnen een toch al gevoelig onderwerp.

Verslaggeverscolumn: Wat wordt er eigenlijk bedoeld met diversiteit binnen universiteiten?
Ariejan Korteweg bezocht een symposium over diversiteit aan de universiteit. Sprekers waren FvD-senator Paul Cliteur en voormalig GroenLinks kamerlid Zihni Özdil. Verwarring tekende de bijeenkomst, want wat wordt er eigenlijk bedoeld met diversiteit?

Meer over