Volkskrant OchtendWoensdag 24 juli

Volkskrant Ochtend: Implantaten uit 3D-printer laten Utrechtse patiënt weer lopen | Hebben dieren ook een Nationaal Hitteplan nodig?

Terwijl u sliep

Implantaten uit de 3D-printer laten Utrechtse patiënt weer lopen
Dankzij een op maat gemaakt rugimplantaat van het UMC Utrecht, kan neurofibromatosepatiënt Rick Duwel weer lopen. De 3D-printer, die tot op de millimeter nauwkeurig hulpmiddelen en implantaten kan afdrukken, is bezig aan een enorme opmars in de zorg.

Hebben dieren ook een Nationaal Hitteplan nodig?
Stichting Wakker Dier pleit voor een Nationaal Hitteplan voor landbouwhuisdieren. Goed idee?

Justitie VS start kartelonderzoek naar grote technologiebedrijven
Het Amerikaanse ministerie van Justitie begint een kartelonderzoek naar grote technologiebedrijven in de Verenigde Staten. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen en werd niet lang daarna bevestigd door het ministerie. Het zou gaan om grote namen als Amazon, Google-moeder Alphabet, Apple en Facebook.

Hardloopschoenen uit 1972, ontworpen door medeoprichter Nike, leveren bijna 400.000 euro op
Een paar hardloopschoenen heeft op een veiling in New York een recordbedrag opgeleverd. De Canadese investeerder Miles Nadal had bij veilinghuis Sotheby’s 437.000 dollar (ruim 392.000 euro) over voor de schoenen uit 1972. De ‘Moon Shoe’ is ontworpen door Bill Bowerman, de medeoprichter van Nike.

Vandaag in het nieuws

Theresa May doet een laatste parlementair vragenuurtje en biedt haar ontslag aan bij de koningin. Een Georgische zakenman eist via de rechter geld terug omdat hij FC Den Bosch niet mag overnemen. En onderzoekers gaan weerballonnen oplaten vanaf de Dam om de stedelijke hitte te meten.

Aanraders van de redactie

Ruim negenhonderd kwetsbare kinderen bezochten vandaag de Efteling met de Heppie Zomertour
Een op de vijf Nederlandse gezinnen heeft nauwelijks genoeg geld om op vakantie te gaan. Een deel van hen kan zich via de Heppie Zomertour een dagje uitleven in de Efteling.

Mensen die het financieel niet kunnen veroorloven mogen een dagje naar de Efteling met de Heppie Zomertour. Beeld Marcel van den Bergh
Mensen die het financieel niet kunnen veroorloven mogen een dagje naar de Efteling met de Heppie Zomertour.Beeld Marcel van den Bergh

Ik verheug me nu al op 25 maart 2027
Diederik Samsom heeft 25 maart 2027 alvast in zijn agenda gezet. Het is de dag dat de wereldwijde groei van duurzame energiebronnen voor het eerst gelijk zal zijn aan de groei van de globale energievraag. Klinkt ver weg, maar nog niet zo lang geleden leek het erop dat deze dag nooit gehaald zou worden. ‘Ik ben optimistischer dan ooit. Ik verheug me nu al op die ene dag. Die ga ik vieren met mijn kinderen.’

Van palazzo tot château: dit zijn de beste fotofestivals van Europa
Fotoliefhebber en toevallig in de buurt, deze zomer?Dit zijn de beste festivals om te bezoeken.

Italië: Cortona on the move Beeld Giada Castigli
Italië: Cortona on the moveBeeld Giada Castigli

Een oververhit hoofd: het bestaat echt
Als het om hittestress gaat, beperken we ons meestal tot de fysieke gevolgen. Maar mentaal raken we ook behoorlijk van slag als het kwik hoog oploopt.

Ieder mens, ook een kind, heeft het recht om zich even onbespied te weten
En nu denken de lezers van The New York Times dat wij Nederlanders onze kinderen geblinddoekt de donkere bossen insturen en ze daar loslaten, ten prooi aan wilde beesten en kinderlokkers, om hen zelf de weg terug te laten vinden. De werkelijkheid is natuurlijk anders, schrijft Aleid Truijens: ‘Wij doen als helikopterende ouders weinig onder voor de Amerikanen. Ook wij zijn angsthazen.’

Haver, amandel of toch soja: welke zuivelvervanger is nou het duurzaamst?
In de supermarkt lijkt het schap voor melkvervangers steeds groter te worden. Sojamelk kennen we allemaal intussen wel, maar tegenwoordig staat er nog veel meer: dranken gemaakt van rijst, amandel, kokos, cashewnoten of haver. Zijn die plantaardige alternatieven echt zoveel duurzamer dan gewone koemelk? En welke kun je dan het beste kiezen?

Meer over