Volkskrant Ochtend20 augustus 2019

Volkskrant Ochtend: Hormuz-missie zet band met VS onder druk | Zelfs voor Italiaanse begrippen is de politieke chaos extreem: welke Matteo krijgt nu de leiding?

Amerikaanse mariniers houden Iraanse oorlogsschepen in de gaten bij de Straat van Hormuz. Beeld AFP
Amerikaanse mariniers houden Iraanse oorlogsschepen in de gaten bij de Straat van Hormuz.Beeld AFP

Terwijl u sliep

Hormuz-missie zet relatie met VS onder druk; oud-commandant waarschuwt voor verzoek
Nu het kabinet de knoop moet doorhakken over deelname aan een maritieme missie in de Straat van Hormuz, dreigt deze te verworden tot symbool van de groeiende kloof tussen de VS en Europa. Ook in Nederland keren zich nu prominente stemmen tegen militaire actie aan de hand van de Amerikanen.

Politieke aartsvijanden proberen Matteo Salvini van het premierschap af te houden
Zelfs voor Italiaanse begrippen is de politieke chaos extreem. Zomerrecessen zijn ingetrokken, aartsvijanden worden vrienden en onverslaanbaar geachte winnaars staan op verlies. Wat is er gebeurd? En vooral: wat gaat er na dinsdag gebeuren als premier Giuseppe Conte het parlement toespreekt? Wordt de populaire Matteo Salvini de nieuwe leider van het land of komt een andere Matteo bovendrijven: ex-premier Matteo Renzi?

Na vijf jaar toch ontslag voor agent die zwarte New Yorker Garner in dodelijke wurggreep hield
Na vijf jaar wachten heeft de familie van de zwarte New Yorker Eric Garner eindelijk een vorm van genoegdoening gekregen. De witte agent die Garner in 2014 op straat in een wurggreep hield en diens dood veroorzaakte, is maandag door de hoogste politiebaas ontslagen.

Twitter en Facebook verwijderen honderden door China gesteunde accounts die protesten Hongkong moesten ondermijnen
Twitter en Facebook hebben honderden accounts verwijderd die met steun van de Chinese overheid zijn opgezet om de protesten in Hongkong in diskrediet te brengen. Dat hebben de sociale mediareuzen in afzonderlijke verklaringen bekendgemaakt.

Demonstranten eisten in juli in Washington dat agent Daniel Pantaleo wordt aangeklaagd.  Beeld EPA
Demonstranten eisten in juli in Washington dat agent Daniel Pantaleo wordt aangeklaagd.Beeld EPA

Vandaag in het nieuws

Premier Conte van Italië spreekt in de Senaat over de regeringscrisis. Het hof in Praag behandelt het hoger beroep van de twee Nederlandse ‘obermishandelaars’. Ajax begint de laatste voorronde van de Champions League op Cyprus tegen Apoel Nicosia.

Aanraders van de redactie

Rutte treft in Oisterwijk meer comfort dan zijn voorganger Gerbrandy in 1944
Het kabinet trapt dinsdag het politieke seizoen af op een historische locatie: hotel Bos & Ven in Oisterwijk. In het najaar van 1944 maakten premier Pieter Sjoerds Gerbrandy en vier andere uit Londen teruggekeerde ministers hier kwartier. Anders dan die ploeg is het gezelschap dinsdag waarschijnlijk wel compleet.

Hongkongse protestbeweging heeft les geleerd van de vorige
De protestbeweging in Hongkong heeft geleerd van de vorige, de Paraplurevolte van 2014. Geen onderlinge conflicten, elkaar corrigeren, en geen duidelijke leiders. ‘Dat er nu geen leider is, is een probleem voor de overheid.’

Leider van de Paraplurevolte in 2014 Joshua Wong botst met de oproerpolitie, in juli van dit jaar. Wong was een maand eerder vrijgelaten uit de gevangenis. Beeld Bloomberg via Getty Images
Leider van de Paraplurevolte in 2014 Joshua Wong botst met de oproerpolitie, in juli van dit jaar. Wong was een maand eerder vrijgelaten uit de gevangenis.Beeld Bloomberg via Getty Images

Loskomen van ‘grote broer’ Amerika: oud-generaal Dick Berlijn pleit voor een ander veiligheidsbeleid
Nederland moet de bakens verzetten in het veiligheidsbeleid, zegt voormalig commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn. Want de rol als ‘trouwe, kleine bondgenoot’ van de VS is niet vol te houden.

Indoor skydiven: het plezier van een oneindige vrije val
Zeer diverse gezelschappen komen naar het eerste indoor skydivecentrum met twee windtunnels. Fotograaf Pauline Niks legde er puur plezier vast.

‘Eigenlijk ben ik nét wat gezelliger dan net niet gezellig’
Dit najaar gaat de eerste voorstelling van cabaretier Janneke de Bijl (37) in première: Zonder zin kan het ook. Nu is er al een bundel met ‘573 grijsgallige observaties’. Een karakterschets in vijf fragmenten.

Janneke de Bijl. Beeld Eva Roefs
Janneke de Bijl.Beeld Eva Roefs

Tv-recensie: Marco van Basten is uniek als slimme analyticus-met-humor
Praten over voetbal, dat gaat Marco van Basten makkelijk af. Zichtbaar ontspannen combineert hij als vaste analist bij Fox Sports Eredivisie slimme analyses met zinvolle kritieken. Én hij heeft humor. ‘Een zeldzaamheid in het huidige analistengilde’ aldus Julien Althuisius.

Meer over