Volkskrant OchtendVrijdag 19 april

Volkskrant Ochtend: Holocaust Museum in Amsterdam weert Auschwitz-foto’s van tentoonstelling | Ministerie trekt nu wel portemonnee om faillissement ziekenhuis Boxmeer te voorkomen

Redactie
Het nieuwe Maasziekenhuis in aanbouw. Beeld Marcel van den Bergh
Het nieuwe Maasziekenhuis in aanbouw.Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Holocaust Museum in Amsterdam weert Auschwitz-foto’s van tentoonstelling
Het afplakken van vier foto’s uit Auschwitz op de tentoonstelling De Jodenvervolging in foto’s in het Holocaust Museum in oprichting, heeft geleid tot een controverse tussen de gastcuratoren en het museum in Amsterdam. Het betreft beelden die worden beschouwd als het duidelijkste fotografische bewijs van de Holocaust.

Ministerie trekt nu wel portemonnee om faillissement ziekenhuis Boxmeer te voorkomen
Er is een reddingsplan opgesteld voor het Maasziekenhuis Pantein in Beugen. De zorgverzekeraar, de Rabobank en het ministerie van Volksgezondheid stellen daarvoor maximaal zo’n 30 miljoen euro beschikbaar. Het ministerie treedt nu tijdig op om chaos te voorkomen, zoals bij het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en het Slotervaart in Amsterdam.

Rechter New York staat verplichte vaccinaties tegen mazelen toe
De stad New York mag het inwoners verplichten zich te laten inenten tegen mazelen. Dat heeft een rechter in de metropool bepaald. Inwoners van stadsdeel Brooklyn hadden die verplichting aangevochten, omdat deze ongrondwettelijk zou zijn.

Funda Gül Özcan winnaar Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019
Funda Gül Özcan is de winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019. Dat werd donderdagavond bekendgemaakt tijdens een rechtstreeks uitzending van het AVROTROS-radioprogramma Opium.

Vandaag in het nieuws

In het kader van de Dag tegen het pesten is er vandaag landelijke aandacht voor dit probleem, dat lang niet alleen onder kinderen voorkomt. En in Den Haag gaat de Nederlandse tak van klimaatactiegroep Extinction Rebellion het verkeer ontregelen.

De pers maakt opnamen van pagina’s uit het rapport van speciaal aanklager Mueller. Beeld Cliff Owen / AP
De pers maakt opnamen van pagina’s uit het rapport van speciaal aanklager Mueller.Beeld Cliff Owen / AP

Aanraders van de redactie

Rapport van Speciaal Aanklager Robert Mueller: een mengeling van zwartgelakte zinnen en saillante details
De Amerikaanse minister van Justitie heeft het Mueller-rapport gepresenteerd. De eerste indruk is dat het campagneteam van Donald Trump de Russische avances net genoeg heeft afgehouden.

Johan van Oldenbarnevelt: eindelijk meer dan alleen het ‘stockske’
Het heeft vier eeuwen geduurd voordat Nederland de grootste staatsman uit zijn geschiedenis in de armen heeft gesloten, concludeert Martin Sommer, terwijl hij in Den Haag de Oldenbarnevelt-wandeling loopt.

Over de ontsporing van de buurtapp valt een theaterdrama in zes bedrijven te schrijven
Socioloog Vasco Lub doet onderzoek naar het fenomeen buurtpreventie door middel van buurtapps. Bewoners blijken soms wel erg betrokken met hun wijk, ontdekte Sheila Sitalsing na het lezen van zijn onderzoek: ‘Zodra er een melding op de WhatsAppgroep binnenkwam, stonden de buurtbewoners al buiten, sommigen met knuppels.’

Met Pasen zal in veel dorpen het vreugdevuur niet oplaaien, maar het verlangen smeult
Door de aanhoudende droogte zijn veel paasvuren in de Achterhoek en Twente afgelast. Alleen al in Berkelland zijn dat er 79. Maar ook door de smog en stank die de vuren veroorzaken, staat de traditie onder druk.

Cabaretier Pieter Derks. Beeld Frank Ruiter
Cabaretier Pieter Derks.Beeld Frank Ruiter

Cabaretier Pieter Derks: ‘Ik word niet vaak echt kwaad op het podium, het is bij mij meer vriendelijke opwinding’
De oudejaarsconference van 2019 óf die van 2024, en zeven andere dilemma’s voor cabaretier Pieter Derks (34). Hij ontving 4- en 5-sterrenrecensies voor zijn nieuwe voorstelling Voor wat het waard is, die hij voor een groot deel schreef in het ziekenhuis.

Hoe de narcostaat het landschap schuldig maakt
Toine Heijmans is in Odoornerveen waar een drugslab in een oude varkensschuur is ontmanteld. Hier ziet hij hoe de narcostaat zich langzaam verplaatst naar Drenthe: ‘Drie mannen kwamen geboeid de schuur uit, nu is het wachten op de rechtsgang. Ze zijn niet van hier, ze zijn van Gelderland, daar wordt het ze te heet onder de voeten en de plekken waar ze drugs kunnen ­koken zijn er schaars. Hier staan genoeg schuren leeg.’

Meer over