Volkskrant OchtendZondag 19 april

Volkskrant Ochtend: Hoelang houden we het schrale leven in de anderhalvemetersamenleving vol? | Zijn vrouwen dan toch het sterkere geslacht?

null Beeld Vilain&Gai
Beeld Vilain&Gai

Terwijl u sliep

Waarom vrouwen minder vatbaar zijn voor rampen en ­epidemieën
Ook tegen het coronavirus blijken vrouwen beter bestand dan mannen: tweederde van de dodelijke slachtoffers is man. Hoe komt het dat vrouwen rampen en epidemieën vaker overleven, en wereldwijd ouder worden dan mannen?

Een aanraking is een eerste levensbehoefte
In de ideale anderhalvemetermaatschappij is er zo min mogelijk lichamelijk contact. Wie nu al kampt met huidhonger, zal nog even moeten doorbijten. Wat doet een gebrek aan aanrakingen met een mens?

Honderden Amerikanen de straat op om te demonstreren tegen lockdown
In verschillende Amerikaanse staten zijn zaterdag honderden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de strenge lockdownmaatregelen die zijn ingevoerd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De bijeenkomsten zijn illegaal, omdat er te veel mensen bijeen zijn en de demonstranten vaak te dicht bij elkaar staan.

Live: Aanpak Zuid-Korea lijkt te werken
De coronacrisis heeft wereldwijd enorme impact. In Nederland is het aantal coronadoden opgelopen tot 3.601. Volg de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in ons liveblog.

Vandaag in het nieuws

Het benefietconcert One World: Together At Home vond afgelopen nacht plaats, met optredens van onder anderen Lady Gaga, Paul McCartney en The Rolling Stones. Om 19.15 uur wordt het uitgezonden op MTV. Talkshow Op1 zendt vanavond op locatie in Uden uit.

Aanraders van de redactie

Om de beurt naar de stokstaartjes kijken, en andere ideeën voor een anderhalvemetereconomie
Campings, dierentuinen en congrescentra bereiden zich hoopvol voor op een mogelijke lockdown-light. ‘Voor de campingdouches kunnen we een rooster opstellen.’

Eigenaar Roger van Leeuwen van Uilen- en dierenpark De Paay geeft eenrichtingsverkeer aan op de smalle paden. Beeld Marcel van den Bergh
Eigenaar Roger van Leeuwen van Uilen- en dierenpark De Paay geeft eenrichtingsverkeer aan op de smalle paden.Beeld Marcel van den Bergh

Zie de ernst onder ogen om geestelijk weerbaar te zijn
Volgens de beste inschattingen gaan we een diepere economische crisis doormaken dan in de jaren dertig. Diegenen van ons die hun hele leven hebben doorgebracht in het Nederland van na de Tweede Wereldoorlog kennen niets vergelijkbaars, schrijft Kustaw Bessems. En dat is niet alles: ‘Corona zit precies in de weg wat anders het leed zo verzacht – samen feesten, samen naar een sportwedstrijd, een arm om de ander heen slaan.’

Sociale zonsverduistering kan niet eeuwig duren
De economische schade door de coronacrisis valt in het niet bij de emotionele verarming. Hoelang houden we het schrale leven in de anderhalvemetersamenleving vol?

Het huis te klein? Praktische woontips voor opsluiting
Nu we er toch nog even zijn: alles om het beste te maken van de tijd binnenshuis.

Bestsellerauteur Peter Wohlleben stelt bomen voor als mensen: snijdt dat hout?
De Duitse boswachter Peter Wohlleben boekt wereldwijd succes met zijn werken over ‘het verborgen leven van bomen’ of ‘het innerlijke leven van dieren’. Ook in zijn nieuwste boek schuwt hij de vergelijking met mensen niet. Snijden zijn beweringen hout?

null Beeld Eline van Strien
Beeld Eline van Strien

Daar was-ie dan: de dip na drie weken pandemie
In de afgelopen drie weken waren structuren behouden en nieuwe gevonden, maar nu voelde het alsof de rek eruit was. Dus deed Eva Hoeke niks tot het tien uur was en ze van zichzelf naar bed mocht: ‘De zelfhaat was groot toen ik staand aan het aanrecht mijn zoveelste witte kadet Nutella naar binnen stond te werken’.

Meer over