Volkskrant ochtendZondag 1 maart

Volkskrant Ochtend: Hoe reageer jij op ongemakkelijke situaties? Doe de test | ‘Het leven is als een rivier’

Terwijl u sliep

Coronavirus eist eerste slachtoffer in Australië
Een man die in een ziekenhuis in de Australische plaats Perth werd behandeld voor het nieuwe coronavirus is zondag gestorven. Hij was een van de Australiërs die aan boord waren van het cruiseschip Diamond Princess en was overgebracht naar Australië.

Joe Biden wint Democratische voorverkiezingen in South Carolina
Oud-vicepresident Joe Biden heeft de voorverkiezingen in de staat South Carolina met flinke voorsprong gewonnen. Na het tellen van het overgrote deel van de stemmen heeft hij 48,6 procent van de ‘delegates’ achter zich. Senator Bernie Sanders volgt met 20 procent. Tom Steyer, die bekend heeft gemaakt te stoppen, staat op 11 procent.

Watford maakt einde aan de onoverwinnelijkheid van Liverpool
De droom van Liverpool om ongeslagen landskampioen te worden is voorbij. Op bezoek bij Watford verloor de aankomende winnaar van de Premier League zaterdagavond met 3-0.

Wild en Pieters domineren op de koppelkoers en pakken de vijfde gouden medaille voor Nederland
Al een dag na de voor haar status roemloze zevende plaats op het omnium, de meerkamp in het baanwielrennen, zette Kirsten Wild zaterdagavond weer orde op zaken als de vrijwel ongenaakbare regentes op de onderdelen die een lange adem vergen. Samen met Amy Pieters prolongeerde ze in Berlijn de wereldtitel op de koppelkoers. Het was na de winst op de scratch op woensdag haar tweede gouden medaille in het toernooi.

Vandaag in het nieuws

Het is Super Sunday in de eredivisie: Ajax speelt in Amsterdam tegen AZ, en PSV krijgt Feyenoord op bezoek. Het is de tweede en beslissende dag van het WK Allround schaatsen voor mannen en vrouwen in Hamar. De Nederlandse Stefania Liberakakis, die Griekenland vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival, presenteert haar nummer Supergirl.

Aanraders van de redactie

Waarom is de ene persoon zo bang voor het corona-virus en de andere totaal niet?
Waar de één een mondkap opzet en zich met voorraden blikvoer terugtrekt in het eigen huis, leeft de ander zorgeloos door, alsof dat hele coronavirus niet bestaat. Hoe komt het dat we zo verschillend reageren op een dreigende situatie? Vier lessen over angst en onze reactie daarop.

Diversiteit op de werkvloer omdat het moet
Aan ambities geen gebrek om de diversiteit op de werkvloer te bevorderen, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Alleen is de realisatie lastig. Werknemers zien het niet altijd als een sociale verrijking. Maar het moet. Klanten eisen het. Diversiteit wordt een target.

Alois werkte gedwongen voor de Duitsers. Nu vertelt zijn dochter erover op Duitse scholen
Vandaag 75 jaar geleden werd het Limburgse Tegelen bevrijd. Leny Crins-Probst vertelt het bevrijdingsverhaal van haar vader nog altijd, ook op Duitse scholen. ‘Wat hij heeft meegemaakt, is hij nooit meer kwijtgeraakt.’

Is hij de hoop van zwart Amerika? Op pad met het campagneteam van Bernie Sanders
De arme zwarte bevolking van de VS naar de stembus krijgen: dat is de strategie van presidentskandidaat Bernie Sanders. Correspondent Michael Persson trok met het campagneteam naar het meest achtergestelde deel van South Carolina.

Als de mensen die nooit meer stemmen nu wel gaan stemmen, op hem, denkt Sanders niet alleen de Democratische voorverkiezingen te kunnen winnen, maar ook de strijd met Donald Trump. Beeld AFP
Als de mensen die nooit meer stemmen nu wel gaan stemmen, op hem, denkt Sanders niet alleen de Democratische voorverkiezingen te kunnen winnen, maar ook de strijd met Donald Trump.Beeld AFP

‘Het leven is als een rivier: na een beetje toeval en veel hindernissen lost het op in iets oneindigs’
Volgens Willem Marcelis (71), bedrijfskundige (gepensioneerd) uit Hapert, is het leven te vergelijken met een rivier: een stroom in de tijd die oplost in iets oneindigs – de zee. ‘Hindernissen maken een rivier tot wat hij is. Zonder hen zou hij niets zijn.’

Hoe reageer jij op ongemakkelijke situaties? Doe de test
De stilte in de lift, de ontdekking van een open gulp. Prettige sensaties zijn het niet. Doe de test en ontdek hoe jouw ongemak zich verhoudt tot dat van anderen.

Meer over